Mammas goda semlor

Semlor

20-25st bullar

Du behöver:

150 g rumsvarmt smör
1½ dl vit sirap
50 g söt jäst
4 dl mjölk
2 dl mager kesella
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummaca
17 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Gör så här:

Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken och kesellan fingervarmt.
Hällblandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar avmatfettsblandningen.
Rör om.
Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. (Arbeta intedegen för länge, bara så att den blir slät.)
Täck för degen med en bakduk och låtden vila i ca 30 minuter.
Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet.
Arbetadegen blank och slät.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder.
Dela däreftervarje längd i mindre, jämnstora bita.
Rulla bitarna till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen p225 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg.
Grädda dem mitt iugnen ca 8 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0