Mandelnougat

Mandelnougat

 

Du behöver:

250 g nougat

125 g mörk choklad

¼ rörsocker strö

50 g flagad mandel

 

Gör så här:

Klä en avlångform med bakplåtspapper det går även bra med en rektangulär.

Rosta mandeln gyllenbrun i en torrstekpanna.

Smält nougaten över vattenbad.

Finhacka chokladen.

Låt chokladen smälta i nougaten.

Tillsätt rörsockret och rör om väl.

Tillsätt mandeln.

Häll chokladmassen i formen.

Låt massan stelna till dagen efter och skär i bitar.


Chokladgodis med hasselnötter

Chokladgodis med hasselnötter

 

Du behöver:

100 g hasselnötkärnor

200 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

4 dl strösocker

100 g smör

 

Gör så här:

Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsfastform.

 

Rosta nötterna i en stekpanna tills de fått färg och börja lukta nötter.

Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet.

Hacka nötterna fint eller grovt om man hellre föredrar det.

 

Bryt chokladen i bitar.

 

Blanda grädde, socker och smör i en kastrull.

Låt det smälta samman under omrörning.

Låt de sedan koka på låg värme ca 5 minuter.

 

Tillsätt chokladen och nötterna.

Rör om tills chokladen smält och det har blivit en jämn smet.

 

Häll upp smeten i formen.

Ställ formen kalt så att det svalnar.

Skär i bitar.

 

Går bra att frysa in.

 


Matsedel v.50

Måndag: Kotletter i svampsås och potatis.
 http://andreanordling.blogg.se/2011/november/kotletter-med-svampsas.html

Tisdag: Köttfärssås och spagetti

Onsdag: Max

Torsdag: Fiskpinna, potatis och remouladsås

Fredag: Kyckling fylld med mozzrella, salami och pesto. http://andreanordling.blogg.se/category/kyckling.html

Lördag: Fläskfilé, klyftpotais och beasås.

Söndag: Det David vill ha.

Fudge

Fudge

 

du behöver:

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

50 g smör

0,5 dl kakao

1 msk vaniljsocker

 

Gör så här:

Klä en form med smörpapper,.

Rör ihop grädde och strösocker och koka upp.

Sänk värmen koka till 122 grader

Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker Rör kraftigt till smöret smält.

Häll smeten i formen.

Låt stelna.

Skär i bitar.

Förvara i kylskåp.


Vitchoklad fudge

Vitchoklad fudge

 

Du behöver

1 dl Norrmejerier Vispgrädde

3 dl strösocker

100 g Norrmejerier Smör

1 msk honung

75 g vit choklad

1/2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

Blanda grädde, socker, smör och honung i en kastrull.

Koka upp under omrörning.

Låt det koka till 120°

Låt kolan svalna något och rör sedan i chokladen och vaniljsockret.

Häll upp massan i en pappersklädd form.

Låt den svalna.

Skär i bitar.


Leilas Bounty Road chokladgodis

Leilas Bounty Road chokladgodis

Ca 20 bitar


Du behöver:

300 g mörk kvalitetschoklad 70 %

100 g sötmandel
½ tsk flingsalt
240 g Bounty (4 pkt)
3 nävar minimarshmallows

 

Gör så här:

Smält chokladen i vattenbad.

Rosta mandeln med skal på i en torr och het stekpanna med flingsalt tills dem fått färg.

Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.

Skär Bounty i 1 cm breda bitar och blanda ner dem i chokladen.

Blanda även i mandeln och marshmallows.

Häll blandningen på en plåt, cirka 3 cm tjockt lager.

Låt det stelna.

Skär godiset i bitar.


Nougatdubletter

Nougatdubletter

Ca 30 stycken

 

Du behöver:

250 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 st. äggula
3½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt

 

Fyllning
200g nougat

 

Gör så här:

 

Blanda ihop smör, socker och äggulor och vispa tills det blir mjukt och vitt.

Tillsätt resterande ingredienser och blanda snabbt ihop till en deg.

Forma degen till tre rullar, 3-4 cm i diameter

Rulla in rullarna i bakplåtspapper.

Låt dem stelna i kylen i ca 45 minuter så att den blir lättare att skära.

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i ca 5 mm tjocka skivor.

Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper.

Grädda dem mitt i ugnen i 7-8 minuter i 200 grader.

Låt dem svalna.

Smält nougaten över vattenbad.

Bred ut nougaten på hälften av skivorna.

Låt nougaten stelna lite innan du lägger på ”locket”



Vaniljtryffel

Vaniljtryffel

 

Ca 15-30 st.

 

Du behöver:
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 st. vaniljstång
15 g smör


Gör så här:

Hacka chokladen.

Koka upp grädden, honungen och den urskrapade vaniljstången.

Häll i den hackade chokladen och rör om så att den smälter.

Klicka i smöret och låt det smälta.

Låt massan stå och stelna innan du gör kulor, toppar eller plattor.


Blåbärskola

Blåbärskola

Ca 30-40 bitar

 

Du behöver:

100 g blåbär

1½ dl grädde

2½ dl socker

1 msk ljussirap

 

Gör så här:

Mixa blåbären med en stavmixer i en kastrull.

Blanda i grädde, socker och sirap.

Låt det koka upp och sedan sjuda till 120 grader (på medelvärme)

Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form.

Låt det stelna.

Skär kolan i önskade bita och linda in i gladpack.


Förvaras i rumstemperatur.




Matsedel v.49

Måndag: Korv, potatis och stekt ägg

Tisdag: Oxpytt

Onsdag: Lax, potatis och sås

Torsdag: Kyckling och ris med currysås

Fredag: Det jag är sugen på

Lördag: Hummersås med kräftstjärtar

Söndag: Biffar med potatis
 

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Du behöver:
100 g smör
2 st. ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 paket saffran (0,5g)
1½ tsk vaniljsocker
½ krm salt

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, vaniljsocker, saffran och salt.
Häll i smöret i socker smeten och rör om.
Tillsätta mjölblandningen.
Rör försiktigt om.
Smöra och böra en form.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nederdelen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader

Kycklinggratäng

Kycklinggratäng

4 port


Du behöver

1 kg

Kycklingfilé

1 st.

Liten purjolök

3paket

Bacon

2 st.

Kycklingbuljongtärningar

5 dl

Vispgrädde

15 st

Cocktailtomater

 

Vitpeppar
Grillkrydda
Riven ost

 
 
 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar och sek i smör.

Krydda kycklingen med vitpeppar och grillkrydda.

Lägg sedan kycklingen i en ugnsfastform.

Strimla purjolöken och klipp baconen och stek tillsammans.

Häll sedan bacon blandningen över kycklingen.

Smula över buljongtärningen.

Häll över grädden.

Strö över tomaterna och riven ost.

Tillaga i ugnen ca 20 minuter i 225 grader.


Servera med ris.

 


Matsedel v.48

Måndag: Kycklingköttbullar med stuvademakaroner

Tisdag: Spagetti och köttfärssås

Onsdag: Rester

Torsdag: Rester

Fredag: Kycklinggratäng med ris

Lördag: Pepparbiff med potatisgratäng

Söndag: Kräftstjärtssallad

Testpilot

Har ansökt om att bli testpilot för Ekströms kylda desserter.
Jag tyckte att det kändes roligt att testa. Även smidigt om man får oväntat besök:)
http://smartsontestpilot.se/ekstroms-desserter/bli-testpilot/

Här hittar du mer info om prudukten:
http://smartsontestpilot.se/ekstroms-desserter/om-testprodukten/

Även en film:
http://www.youtube.com/watch?v=V7yjJakrAzM
 

Testpilot

Jag har ansök om att bli testpilot för Braun silk-épil 7 Dual Epilator.
Jag håller tummarna på att jag för testa och utvärdera den.
Det skulle vara så smidigt att ha en sådan med tanke på att den är vatten tät och sladdlös.

http://smartsontestpilot.se/braun-silkepil/bli-testpilot/


Mer information om epilator hittar du här:

http://smartsontestpilot.se/braun-silkepil/om-testprodukten/


Här kommer även en länk till en video om prudukten:

http://www.youtube.com/watch?v=C7okW-Ffy2M&feature=channel_video_title

RSS 2.0