Matsedel v.51

Måndag: Rester

 

Tisdag: Svärmors mat

 

Onsdag: Julmat

 

Torsdag: Svärmors mat

 

Fredag: Thailand

 

Lördag: Thailand

 

Söndag:Thailand

 

 

Nya matsedlar och recept kommer upp efter 6/1-13

 

God Jul och Gott Nytt År!


Saffranssockerkaka

Saffranssockerkaka
 

Du behöver:

200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i det avsvalnade smöret och mjölken i bunken.
Stöt saffranet och tillsätt det i smeten.
Rör ihop mjöl och bakpulver i en skål.
Till sätt mjölkblandningen i smeten.
Häll upp smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan i ugnens nedre del ca 40 – 45 minuter i 175 grader.
Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat.

 

En mycket god och saftig kaka

 
 

Matsedel v.50

Måndag: Kasslergratäng och potatis

 

Tisdag: Kycklinggratäng och ris

 

Onsdag: Paneradfisk med potatis och sås

Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html

 

Torsdag: Enchiladas

http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v42.html

 

Fredag: Det David vill ha. (Andrea är borta)

 

Lördag: Ytterfilé med klyftpotatis

 

Söndag: Räkor


Marinerad kycklingfilé

Marinerad kycklingfilé

4 port

 

Marinad

 

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1½ dl vatten

1½ msk balsamvinäger

1½ msk kinesisk soja

1½ msk kycklingfond

1½ msk farinsocker

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

 ca1 msk torkad rosmarin

ca 1 msk torkad timjan

1 st. röd chili finhackad

2 st. pressade vitlöksklyftor

 

Sås

2 dl creme fraiche

ev maizena redning

ev salt,peppar

 

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden.

Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över.

Knyt åt och låt kycklingen marineras någon timme.

Detta moment kan hoppas över och då placerar man kycklingen direkt i en ugnsfastform och häller marinaden över.

Tillaga i 200 grader i ca 30 min eller tills kycklingen är genomstekt.

 

sås

Sila skyn från formen ner i en kastrull.

Tillsätt crème fraiche och låt det koka upp.

Smaka av och ev. krydda.

Red såsen med maizena om du önskar en tjockare sås.

 

 

Skiva kycklingen i tunna skivor.

servera med ris, såsen och en sallad.

 

Det går bra att lägg frysta kycklingfiléer i marinaden på kvällen och låt de tina och marineras i kylen till nästa dag.

 

 


Fetaostfylld Kycklingfilé

Fetaostfylld Kycklingfilé

4 port

 

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

2 paket bacon

1 paket fetaost (bit)

2 dl crème fraiche paprika & chili

2 dl crème fraiche

Chilikrydda

Salt

Peppar

Basilika

 

Gör så här:

Skär ett snitt i filéerna
Fyll de med smulad fetaost. (spara lite till garnering)
Krydda & linda in i bacon.
Stek i lite smör så de får fin färg
Lägg filéerna i en ugnsfast form.
Rör ihop crème fraicherna med hackad basilika.
Häll sedan blandningen över filéerna.
Tillaga i ugn på 225 grader i ca 40-60 min.
Smula över lite fetaost innan servering.

Kolla filéerna mellanåt för att ha koll på om de är färdiga.

 

Servera med potatisgratäng, klyftpotatis eller ris och sallad

 


Matsedel v.49

Måndag: Fetaostfylld kycklingfilé med ris

 

Tisdag: Kycklingköttbullar och makaroner

 

Onsdag: Lax med crèmechees täcke och potatis

 

Torsdag: Pölsa, potatis och rödbetor

 

Fredag: Kycklingklubbor med ris och bea-sås

 

Lördag: Rostbiff med potatisgratäng

Rostbiff: http://andreanordling.blogg.se/2012/february/rostbiff.html

Potatisgratäng: http://andreanordling.blogg.se/2011/january/potatisgratang.html

 

Söndag: Det magen ropar efter :)


Saffransgrottor med hallonsylt

Saffransgrottor med hallonsylt

Ca 30 st.

 

Du behöver:

0,5 g saffran

1 dl strösocker

4½ dl vetemjöl (270g)

1-2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

200 g smör

Hallonsylt

Småbrödsformar

 

Gör så här:
Stöt saffranet med 1 msk av sockret.
Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjölet, bakpulvret och vaniljsockret i en bunke.
Skär smöret i bitar och tillsätt det i bunken.
Arbeta snabbt ihop till en deg. (Går mycket bra att använda matberedare)
Låt degen vila några minuter i kylskåpet.
Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
Forma degen till bollar (Valnötsstora) och lägg ner de i formarna.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med hallonsylt.
Grädda kakorna i 200 grader ca 12 minuter mitt i ugnen.

 

Låt de kallna på galler.

 

 


Succékaka

Succékaka

 

Du behöver:

Botten

200 g smör

3 dl socker

2 st. ägg

1 dl kakao

2 dl vetemjöl

2 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

 

Glasyr

2 dl vispgrädde

2 dl socker

2 msk ljussirap

4 msk kakao

100 g smör

50 g flagnad mandel

 

 

 

Gör så här:

Botten

Smält smöret i en kastrull.

Blanda socker och ägg i en bunke.

Tillsätt smöret.

Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.

Häll mjölblandingen i äggsmeten och rör om.

Klä en liten långapanna ca 35x20 cm med bakplåtspapper eller smör

Bred ut smeten i långpannan.

Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.

Vänd kakan försiktigt upp och ner på ett smörpapper.

 

Glasyr

Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull.

Låt det koka tills den tjocknar ca 10-15 minuter.

Ta kastrullen av värmen och rör ner det kalla smöret i klickar

Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.

Låt kallna.

Skär kakan i bitar.

Går bra att frysa in.

 

 

 


Fläskfilé med färskpasta

Fläskfilé med färskpasta
Port 4

Du behöver:
ca 500g fläskfilé
1 paket färskpasta
10 st. champinjoner
2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk fransk senap
2-3 st. vitlöksklyftor


Gör så här:
Skiva svamp och fräs i smör eller olja.
Skär fläskfilén i bitar och bryn i en stekpanna med hög kant.
Pressa vitlöken över köttet och lägg i svampen.
Rör samman grädden, vattnet, fonden och senapen.
Häll blandningen över köttet.
Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt.

Servera med färskpasta och sallad

 

 


Kycklinggratäng

Kycklinggratäng 

4 port

 

Du behöver:

3-4 kycklingfilèer

1 pkt bacon

salt, peppar

1 burk creme fraiche

2½ dl matlagningsgrädde

3 msk sweetchilisås

1 vitlöksklyfta

1 msk kycklingfond

peppar

riven ost

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Stek de i smör och krydda lite salt och peppar.

Lägg över de i en ugnsform.

Stek baconet i bitar.

Fördela baconet över kycklingen.

Blanda crème fraichen, grädden, fonden, sweetchilisås och pressad vitlök i en bunke.

Smaka av med peppar.

Häll såsen över kycklingen.

Strö över riven ost.

Gratinera i 200 grader ca 20 min.

 

Servera med ris och sallad.  

 

Näringsinnehåll per 100 g

Kcal: 148

Protein: 14.7

Fett: 8,7

Kolkydrater: 2,8

 


RSS 2.0