Kolakakor

Kolakakor

Du behöver:

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Lägga alla ingredienser i en bunke.
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
Rulla ut degen till 3 fingertjocka längder, nästan plåtlånga.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Lägg sedan rullarna på plåten och platta till dem lite.
Grädda i mitten av ugnen ca 12 min i 175 grader.
Skär längderna i bitar medan de är varma.
När de sedan har svalnat blocka isär bitarna.

 



Chokladkakor

Chokladkakor

ca 30 st.

Du behöver:
100 g smör
2 msk sirap
3 dl havregryn (går bra med fiberhavregryn)
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Rör samman smör, socker och sirap.
Tillsätt sedan havregryn och ägg.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver.
Häll sedan ner mjölet i smeten och rör om.
Klä en eller flera plåtar med bakplåtspapper.
Forma smeten till bollar och platta ut de lite på plåten.
Grädda kakorna ca 12-14 min i 200 grader.
Vill du göra kakorna extra fina ringla glasyr över.

Glasyr:
Du behöver:
Florsocker
Vatten

Gör så här:
Blanda florsocker och vatten tills det blir en bra konsistens.
Tänk på att ta LITE vatten i taget.


Matsedel v. 13

 

Måndag: Stekt kassler med broccoli

Tisdag: Korvstroganoff och sallad

Onsdag: Thaisoppa Sweet Chila / Omelett

Torsdag: Kycklinggratäng och sallad.

Fredag: Tacokyckling

Lördag: Sushi

Söndag: Köttgryta med vitlök och potatis

David 22 år








Honung och vitlöksstek

Honung och vitlöksstek

4-6 port


Du behöver:

2 msk olja
1 - 1 ½ kg benfri bogstek eller högrev
2 msk honung
4 pressade vitlöksklyftor
5 dl köttbuljong (1 buljongtärning)
2 morötter
2 kvistar färsk timjan
2 msk mjukt smör
2 msk vetemjöl
400 g krossade tomater
Salt
Svartpeppar
½ tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger

 

Gör så här

Hetta upp oljan på medelvärme i en gjutjärnsgryta.

Gnid in köttet med honung och sedan den pressade vitlöken.

Bryn steken väl på båda sidor, ca 10 minuter.

Tillsätt buljong och 2 dl vatten.

Låt det koka upp.

Sänk värmen och låt de sjuda cirka en timma på svag värme.

Vänd köttet.

Skala och skiva morötterna

Lägg morötter och timjankvistar i grytan.

Lägg på locket och låt alltihop sjuda ytterligare 45-55 minuter.

Blanda smöret och mjölet ordentligt med hjälp av en gaffel.( Forma till en boll.)

Ta upp köttet och morötterna och lägg de på ett djupt fat.

Behåll 6 dl av vätskan i grytan, släng resten. (Är det för lite vätska tillsätt mer).

Vispa ner smörbollen i buljongen och koka upp under vispning tills såsen har tjocknat.

Rör ner de krossadetomaterna.

Koka upp och låt sjuda två minuter.

Smaka av med salt, svartpeppar, socker och vinäger.

Skiva upp köttet.

Häll såsen runtom steken.


 

 


Thaisoppa Sweet Chili

Thaisoppa Sweet Chili

4 port


Du behöver:
8 dl vatten

2 st. fiskbuljongtärningar

150 g Philadelphia Sweet Chili

0.5 st. purjolök

1 st. broccolibukett

300 g laxfilé


Du behöver:

Koka upp vattnet och tillsätt fiskbuljongtärningar.

Rör ner Philadelphia Sweet Chili och koka samman ett par minuter.

Strimla purjolöken och bryt broccolin i buketter.

Tillsätt purjolök och broccolibuketter och låt sjuda någon minut.

Tärna laxen.

Tillsätt slutligen laxtärningarna och låt sjuda ytterligare 2-3 minuter.

Smaka av med salt och peppar.


 


Matsedel v. 12

Måndag: Rester

Tisdag: Rester

Onsdag: Pizza

Torsdag: Lax med räktzatziki

Fredag: Kyckling med couscous och sweetchilisås

Lördag:

Söndag: Honung och vitlöksstek med potatisgratäng

Matsedel v. 12

Måndag: Rester

Tisdag: Rester

Onsdag: Pizza

Torsdag: Lax med räktzatziki

Fredag: Kyckling med couscous och sweetchilisås

Lördag:

Söndag: Honung och vitlöksstek med potatisgratäng

Matsedel v.11

Måndag: Naggets och ris

Tisdag: Hemmagjorda hamburgare

Onsdag: Laxsoppa/omelett

Torsdag: Pastasås med kyckling

Fredag: Hummersås med kräftstjärtar

Lördag: Oxfilé och klyftpotatis

Söndag: Fläskkotletter i ugn med ädelost och potatis

Matsedel v.10

Måndag: Kycklingköttbullar och makaroner

Tisdag: Köttfärsgratäng med potatis

Onsdag: Lax med broccoli och hollandaissås

Torsdag: Kyckling och ris med sweetchilisås

Fredag: Bakpotatis

Lördag: Pestopasta med kyckling

Söndag: Mormors köttfärslimpa och potatis

Apelsintorsk

Apelsintorsk

 

3-4 port

 

Du behöver:

400 g torskfilé eller annan vit fisk

100 g champinjoner

10 st. svarta oliver

100 g körsbärstomater

½ rödlök

1 st. vitlöksklyfta

1-2 msk olivolja

½ citron

1 tsk honung

Smör

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skiva champinjonerna.

Stek de i smör i en stekpanna.

Smöra en ugnsfastform.

Salta och peppra fisken lägg den sedan i formen.

Skala apelsinen och ta bort det vita skinnet.

Skiva apelsinen och lägg skivorna ovanpå torsken.

Lägg sedan de stekta champinjonerna ovan på apelsinen.

Skiva oliverna och lägg ovanpå apelsinen.

Dela tomaterna och lägg ovanpå oliverna.

Hacka rödlöken och lägg i en skål.

Blanda olja, citronsaft, citronskal, honung, salt och peppar med löken.

Riv sedan i vitlöken och rör om.

Häll blandningen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 15 minuter i 225 grader.

 

Servera med potatis.

 

Går utmärkt att frysa in.









RSS 2.0