Ugnsbakad lax

Ugnsbakad lax

4 port

 

Du behöver:

4 st. portionsbitar lax
3 dl matgrädde
2-3 msk majonnäs
1 knippa dill

salt
citronpeppar

 

Gör så här

Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form.

Krydda med salt och citronpeppar.
Tillaga laxen i 225 grader, ca 12 minuter.
Blanda grädden, majonnäsen och dillen.
Häll blandningen över laxen och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills såsen börjar puttra.

Servera med pressad potatis och sallad. 

 

 


Fläskpannkaka (Per Moberg)

Fläskpannkaka (Per Moberg)

3-4 port

 

Du behöver:

300 g rimmat fläsk

4 st. ägg

3 dl vetemjöl

5 dl mjölk

1 dl vispgrädde

½ tsk salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar.
Låt smeten vila i 10 minuter.
Skär fläsket i bitar och strö ut dem i en långpanna.
Stek fläsket mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. (Rör om då och då)
Häll sedan äggsmeten över fläsket.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 20-25 grader.

 

Servera med lingonsylt.

 


Fäskfilé med chili

Fäskfilé med chili


4 port

 

Du behöver:

1 st. fläskfilé
smör att steka i
salt och svartpeppar

2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 msk smör
1 msk mjöl
3 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
smaka av med salt
10 cm purjolök
1 st. paprika.

 

Gör så här:

Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Bryn bitarna lätt i smör, salta och peppra.
Strimla eller skär paprikan i bitar.
Finhacka purjolöken.
Placera skivorna i en en gryta medan såsen lagas.

Smält smöret.
Vispa ner mjölet och tillsätt mjölken och crème fraichen.
Tillsätt kryddorna, köttet och grönsakerna.
Låt allt koka samman i ca 20 minuter.
Smaka av med salt peppar.

(Om du vill ha krispig paprika så lägg i den på slutet)

 

Servera med klyftpotatis eller pressadpotatis

 

 


Matsedel v.48

Måndag: Fetaostbiffar med potatis och sallad

http://andreanordling.blogg.se/2011/february/fetaostbiffar.html

 

Tisdag: Fläskpannkaka (Per Moberg)

 

Onsdag: Ungsbakad lax med pressad potatis

 

Torsdag: Kycklinggratäng med ris

 

Fredag: Fläskfile med färskpasta

 

Lördag:Fetaostfylld kyckling med klyftpotatis

 

Söndag: Pulled pork

http://andreanordling.blogg.se/2012/may/pulled-pork.html


Bacon och ostgratinerad kycklingfilé

Bacon och ostgratinerad kycklingfilé

4-5 port

 

Du behöver:

900 - 1000 g kycklingfilé
140 g bacon
4 dl crème fraiche (schalottenlök, senap och vitt vin)
2 - 3 dl matlagningsgrädde
2 tsk senap
3 st. tomater
2 dl rivenvästerbottensost

 

Gör så här:

Skär kycklingfilén i bitar och stek i en stekpanna.

Lägg sedan över kycklingen i en smord ugnsfast form.

Stek baconen och lägg de över kycklingen.
Blanda crème fraiche med grädden och senapen.

Häll blandningen över kycklingen och baconen.

Skär tomater i klyftor och lägg ovan på.

Fördela osten över gratängen.

Tillaga i ugn på 225 grader ca 20 - 25 minuter.

 

Servera med ris eller pasta och sallad.

 


Matsedel v.47

Måndag: Spagetti och köttfärssås

 

Tisdag: Korvstroganoff och ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html

 

Onsdag: Paneradfisk med hemmagjord remuladsås och potatis

Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html

 

Torsdag: Kasslergryta med ris

 http://andreanordling.blogg.se/2012/september/kasslergryta.html

 

Fredag: Bacon och ostgratinerad kycklingfilé

 

Lördag: Fläskfilé med chili och potatis

 

Söndag: Panerade fläskkotletter med svampsås och potatis


Pannacotta

 
 

Pannacotta 3 smaker

 

4 port

 

Vitchoklad

Du behöver:

2 dl grädde

½ dl gelésocker multi

100 g vitchoklad.

 

Gör så här: 

Blanda samman alla ingredienseran.

Rör om så att chokladen smälter.

Låt det koka i ½ minut.

Häll upp det i glas.

Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.

Garnera med bär.

 

 

Blåbär

Du behöver:

2 dl grädde

½ dl gelésocker multi

1½ dl blåbär.

 

Gör så här: 

Blanda samman alla ingredienseran.

Rör om och mosa blåbären med en sked eller gaffel.

Låt det koka i ½ minut.

Häll upp det i glas.

Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.

Garnera med bär.

 

 

Mjölkchoklad


Du behöver:

2 dl grädde

½ dl gelésocker multi

100 g mjölkchoklad.

 

Gör så här: 

Blanda samman alla ingredienseran.

Rör om så att chokladen smälter.

Låt det koka i ½ minut.

Häll upp det i glas.

Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.

Garnera med bär.

 

 
 

Kyckling i ädelostsås

Kyckling i ädelostsås

4 port

 

Du behöver:

4 kycklingfiléer

½  purjolök

2 dl crème fraiche

1-2 tärningar kycklingbuljong

2 dl vitt vin (matlagningsvin)

1 trekant ädelost. (ca 140g)

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Stek kycklingen.

Strimla purjolöken.

Blanda i crème fraichen, buljongen, vinet och osten i kycklingen.

Låt det koka ihop.

Blanda i purjolöken i slutet.

Red såsen om det önskas en tjockare sås.

Servera med pasta, ris eller couscous eller något annat du tycker passar.

 

 

Receptet är hämtat från

http://mimmitest.blogg.se/


Matsedel v.46

Måndag: Kyckling i ädelostsås och ris

 

Tisdag: Pölsa, potatis och rödbetor

 

Onsdag: Lax i pestosås och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/september/lax-i-pestosas.html

 

Torsdag: Per Mobergs fläskpannkaka med hemmagjord lingonsylt

 

Fredag: Fläskfilé med klyftpottais, rotfrukter och bea-sås

 

Lördag: Det jag (Andrea) är sugen på

 

Söndag: Tacos


Matsedel v.45

Måndag: Ö-vik (Carbonara)

 

Tisdag: Ö-vik (Pölsa och potatis med rödbetor)

 

Onsdag: Ö-vik (Subway)

 

Torsdag: Pastasås med salami och färskpasta

 

Fredag: Förrätt: Kräftor
            Huvudrätt: Tapenadefilé med pressad potatis
            Efterrätt: 3 olika smaker av pannacotta

 

Lördag: Förrätt: Tunnbrödkorg
            Huvudrätt: Lyxig lasagne med sallad
            Efterrätt: Jordgubbssemifreddo

 

Söndag: Det fantasin erbjuder


Kokt torsk i gräslökssås

Kokt torsk gräslökssås  

4 port

 

Du behöver:

4 -8 portionsbitar torsk

2 dl lätt crème fraiche

2½ dl matlagningsgrädde

1 fiskbuljongtärning

ca ½ dl klippt gräslök

salt, peppar

 

Gör så här:

Blanda samman crème fraiche, grädde och buljong i en vid kastrull.

Klipp ner gräslök och lägg ner fisken.

Låt det sjuda ca 15 min tills fisken är genomkokt.

Smaka av såsen med salt och peppar.

(Man kan också använda torskblock och skära fisken i kuber och lägga ner i såsen.)

 

Servera med kokt potatis och grönsaker. 

 


RSS 2.0