Lax i pestosås

Lax i pestosås

4 port

 

Det här behöver du: 

1 dl grädde (använde 4 %)
2 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 msk koncentrerad fiskfond
2 msk tomatpesto (eller valfri röd pesto)
Salt
Peppar

 

Gör så här:
Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnsfastform
Blanda ihop grädde, fond, crème fraiche och pesto i en kastrull.
Låt det sjuda några minuter
smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över laxen.
Gratinera i ca 25 minuter i 180 grader

Servera med potatis, pasta eller couscous och en sallad

 


Kasslergryta

Kasslergryta

4 port

 

Du behöver:

500 g kassler
50 gr marinerade soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 dl matlagningsgrädde (4% fungerar bra)
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche

 

Gör så här:

Strimla kassler och soltorkad tomaterna.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn kasslern och vitlöken i smöret.
Häll i grädden och smula i buljongen.

Låt sjuda 5 min.

Tillsätt tomatpuré, crème fraiche och soltorkade tomater.

Låt koka upp.
(Inget salt eller peppar behövs.)


Servera med ris och sallad.

 

 


Jordgubbssemifreddo

Jordgubbssemifreddo 

 4-6 port

 

Du behöver:

2 dl vispgrädde

2 ägg

1 dl florsocker

ca 1 liter jordgubbar + till garnering

½ påse maränger

 

Gör så här:

Dela upp äggen, vitor i en bunke och gulor i en.

Häll upp grädden i en egen bunke.

Mixa jodgubbarna grovt, det ska fortfarande vara bitar kvar.

Vispa äggvitorna till skum.

Tillsätt ½ dl florsocker och vispa en stund till.

Vispa sedan äggulorna.

Tillsätt ½ dl florsocker och vispa det fluffigt.

 Vispa grädden fluffig, ej för mycket.

Häll ner äggulesmeten i grädden och vänd runt.

Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna.

Rör ner lite drygt hälften av jordgubbarna och marängerna (krossa de ev lite med händerna).

Vänd försiktigt runt. (Det ska vara lite slarvigt.)

Häll upp smeten i en form och klicka på resten av jordgubbsmixet och dra lite med en sked ovanpå.

Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.

Låt formen stå framme en liten stund innan servering så den mjuknar något.

 


Kycklingfilé med salsa

Kycklingfilé med salsa

4 port

 

Du behöver:

4 kycklingfiléer
2-3 dl crème fraiche (lätt fungerar bra)
2-3 dl salsa, medium (rekommenderar stark om man vill ha mer smak)

 

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form.

Lägg kycklingfiléerna i form.

Rör ihop crème fraiche och salsa. 
Bred blandningen över filéerna.

Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Servera med pressad potatis, couscous eller ris och grönsallad

 

Matsedel v.39

Måndag: Kycklingköttbullar och makaroner

 

Tisdag: Kasslergryta och ris

 

Onsdag: Lax i pestosås och potatis


Torsdag: Köttfärssås och spagetti


Fredag: Tapenadefilé och pressad potatis
 

Lördag: Pastasås med kantareller

http://andreanordling.blogg.se/2011/september/pastasas-med-kantareller.html

 
Söndag: Kalops och potatis

http://andreanordling.blogg.se/2012/april/kottgryta-kalops.html

 

Kyckling med mango chutney

Kyckling med mango chutney

4 personer.

 

Du behöver:

4 kyckling filéer
1-2 paprikor (valfri färg)
1 rödlök
2½ dl Matlagningsgrädde
3-4 msk Mangochutney
1-2 tsk Sambal oelek
Salt
peppar

 

Gör så här

Strimla paprikan och löken.

Strimla kyckling.

Stek kycklingen tillsammans paprika och rödlök.

Salta och peppra.

Tillsätt matlagningsgrädde.
Blanda i mangochutney och sambal oelek (smaka av efter eget tycke)

Smaka av med salt och peppar.

Låt det puttar några minuter.

 

Servera med ris eller couscous och sallad.


Fiskgratäng med fetaost

Fiskgratäng med fetaost

4 port

 

Du behöver:
600-800 gram fisk 
150 gram fetaost
2 dl crème fraiche: tomat & basilika

(använder du 800g fick använd 4 dl crème fraiche)
2-3 tsk oregano
1 krm peppar
½ tsk salt

Gör så här:
Smörj en ugnsform.
Lägg i den tinade fisken.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Smula över fetaosten.
Bred över crème fraichen.
Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader.

Servera med potatis eller ris och sallad.

 

Super enket och mycket gott:)

Det blir en tusch av pizzasmak

 


Matsedel v.38

Det blev lite ändringar i förr veckas matsedel så vi äter delar av den maten den här veckan i stället  :)
Det blev nämligen pizza till elitseriepremiären i torsdags och sen i lördags blev vi bjuden på surströmmingsfest.
 
Måndag: Kyckling wok med nudlar

Tisdag: Stekta fläskkotletter med potatis

Onsdag: Lax i pestosås och potatis

Torsdag: Stuvademackaroner och korv

Fredag: Förrätt: Musselsoppa
            Huvudrätt: Kräftor
            Efterrätt: Jordgubbscheesecake
 
Lördag: Porterstek och potatisgratäng
http://andreanordling.blogg.se/2012/april/porterstek.html
 
Söndag: Kycklingfilé med salsa och ris
 

Matsedel v.37

Måndag: Korvstroganoff och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html

Tisdag: Kyckling i ostsås och ris

Onsdag: Plättar

Torsdag: Halvgregiskfiskgratäng och potatis

Fredag: Tacos
 
Lördag: Porterstek och potatisgratäng
http://andreanordling.blogg.se/2012/april/porterstek.html
 
Söndag: Lasagne
http://andreanordling.blogg.se/2010/december/torsdag-v-49.html

Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter

Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter

 

4 Port

 

Du behöver:

4 st. morötter ca 200-400g

1 st. gul lök

2 st. vitlöksklyftor

500 krossade tomater

1 st. grönsaksbuljongtärning eller fond (1 tärning motsvarar 1 ½ msk fond)

4 port färsk pasta (fettuccine)

1-2 dl mellangrädde, går bra med 4 % också.

Salt och peppar

120 g kalkon i skivor, smörgåspålägg (för att få det lite mer matigt använde jag 300g kalkon)

 

Till servering:

125 g mozzarella

100 g valnötskärnor

 

Gör så här:

Skala och riv morötterna grovt.

Skala och finhacka lök och vitlök.

Fräs lök och vitlök i oljan.

Rör ner morötterna.

Tillsätt tomaterna och buljongtärning eller fond. Sjud såsen ca 15 minuter.

Strimla kalkonen,

Rör ner grädden i såsen och smaka av med salt och peppar. Sjud ytterligare ca 5 minuter.

Rör ner kalkonen i såsen och låt det bli varmt.

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

 

Servera såsen till pastan och toppa med bitar av mozzarella och hackade valnötter.

 


Matsedel v. 36

Måndag: Kassler med champinjontäcke och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/february/kassler-med-champinjontacke.html

Tisdag: Kycklinggratäng med vitlök och pasta
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kycklinggratang-med-vitlok.html

Onsdag: Lax med cream cheese och potatis
En variant av : http://andreanordling.blogg.se/2012/january/lax-med-philadelphiaosttacke.html

Torsdag: Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter

Fredag: Fläskfilé med klyftpotatis och bea
 
Lördag: Hummersås med kräftstjärtar
http://andreanordling.blogg.se/2011/november/hummersas-med-kraftstjartar.html
 
Söndag: Mormors köttfärslimpa och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2011/march/mormors-kottfarslimpa.html

RSS 2.0