Pastagratäng med köttfärs

 

Pastagratäng med köttfärs

6 port

 

Du behöver:

500g köttfärs

750g Dolmio sås

Ca 200g riven ost

Pasta för 6 port. (Skruvar, makaroner eller fjärilar)

Riven ost

Går även att hälla i en burk majs och paprika i bitar.

 

Béchamelsås

50g smör

3 msk vetemjöl

5 dl mjölk

1-2 msk chilisås

Örtsalt

Vitpeppar

2 st. äggulor

 

Gör så här:

Stek köttförsen.
Häll i Dolmio såsen.
Koka undertiden pastan.

 

Béchamelsås

Smält smöret i en kastrull.
Dra kastrullen från plattan.
Vispa ner vetemjölet till en slät smet.
Häll i lite av mjölken och fortsätt vispa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar.
Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min.
Krydda med chilisås, vitpeppar och örtsalt.
Rör ner äggulorna sist av allt.
Smaka av.

 

Fördela pastan, köttfärsåsåsen och eventuellt majsen och paprikan i en ugnsfastform.
Häll över béchamelsåsen och rör om.
Stör över osten.
Gratinera i ca 25-30 minuter i 225 grader

Går utmärkt att förbereda dagen innan.

 


Krämig kycklinggratäng med potatis

Krämig kycklinggratäng med potatis

4-6 port

 

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1 st. gul lök

1 Burk (2dl) paprika/chili crème fraiche

2 dl matlagningsgrädde

2 msk kycklinginfond

1 krm vitpeppar

1 krm salt

6 st. potatisar (beroende på storlek)

150 g fetaost

 

Gör så här:

Skala och skiva potatisen tunt.

Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form.

Finhacka löken och fräs i smör/olja.

Strimla kycklingfiléerna och stek med löken.

Salta och peppra.

Häll på crème fraichen, grädden och kycklingfonden.

Låt det koka upp.

Häll kycklingröran över potatisen i ugnsformen.

Täck med resten av den skivade potatisen.

Smula över fetaosten.

Tillaga i ugnen ca 35-40 minuter på 225 grader, potatisen ska bli mjuk.

 

 
 
        Jag la folie över så att det inte skulle bli brännt, därför har osten inte smält.

Lammrostbiff i ugn

Lammrostbiff i ugn

 

4 port

 

Du behöver:

600 g lammrostbiff

 

Marinad

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 krm rosmarin

1 krm timjan

0,5 dl rött vin eller 2 msk vinäger

 

Gör så här:

Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin.

Låt köttet marinneras från 30 minuter till över natten i kylen. (Endast för smakens skull som köttet marineras)

Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.

Lägg sedan över köttet i en ugnsfastform.

Sätt i en stektermometer i lammrostbiffen.

Tillaga lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter i 175 grader.

Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt ca 5 minuter innan du skär upp den.

 

Lammrostbiffen är rosa vid 55-60

medium 60-67

välstekt runt 67-70 grader.

Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen.

 

Servera med rotsaker och potatis som stekts i en stekpanna.

Även en god sås till exempel bearnaiseås eller rödvinssås 

 


Tacolax med avokadosalsa och västerbottensost fyllda tortillas.

Tacolax med avokadosalsa och västerbottensost fyllda tortillas.

 

port 4

 

Du behöver:

4 bitar skinn- och benfri laxfilé à 150 g 
2 krm salt 
1 påse tacokrydda 


Avokadosalsa

3-4 st. avokado
4 st. tomater
1 st. rödlök
4 msk färsk basilika (hackad)
1-2 st. lime, saften 
4 msk rapsolja 
Salt
Peppar

 

Fyllda tortillas
2-4 st. tortillas
3-5 dl Västerbottensost, riven 
2-3 msk rapsolja 

 

 

Gör så här:

Krydda laxfiléerna med tacokrydda.

Lägg de i en ugnsfastform.

Stek laxen mitt i ugnen 10-12 minuter i 200 grader.

 

Avokadosalsa

Hacka tomaterna, avokadon och basilikan.

Finhacka löken.

Blanda sedan samman alla ingredienserna till salsan.

Smaka av med salt och peppar.

Ställ svalt tills laxen är klar.

 

Fyllda tortillas:

Lägg ut hälften av tortillasbröden och fördela osten på dem.

Lägg de andra tortillasbröden ovan på.

Stek dem i olja på medelvärme tills de fått färg och osten har smält.

Skär de sedan i snittar.

 


Matsedel v.5

Måndag: Pastagratäng med köttfärs

 

Tisdag: Kasslergratäng med ris

 

Onsdag: Lax i Sweetchilisås och potatis

http://andreanordling.blogg.se/2012/october/lax-i-sweetchilisas.html

 

Torsdag: Kycklingfilé med salsa och ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/september/kycklingfile-med-salsa.html

 

Fredag: Krämig fläskfilé med potatis

 

Lördag: Förrätt: Hummer
             Huvudrätt: Oxfiléplanka
             Efterrätt: Vitchokladmousse

 

Söndag: Kotletter med svampsås och potatis

http://andreanordling.blogg.se/2011/november/kotletter-med-svampsas.html


Ryttarkakor

Ryttarkakor

15-20 bitar

Du behöver:


175 gr smör
4 ägg
4.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
7 msk kakao
1 krm salt

Glasyr

75 gr smör
1 påse kokos (200gr)
2 dl strösocker
1.5 dl grädde
1 dl sirap

 

Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda sedan alla de torra ingredienserna.
Häll ner se i äggsmeten och rör om.
Vispa sist ner det smälta smöret.  
Grädda i 200 grader i 10 minuter i en bakplåt 20x25 cm klädd med bakplåtspapper.

Medan botten gräddas Blanda ingredienserna till glasyren och låt de koka på svag värme i ca 5 minuter.
Ta ut bottnen ur ugnen och bred på glasyren.
Grädda kakan ytterligare i 10 minuter i 200 grader.

 


Matsedel v.4

Måndag: Keso och tomatbiffar med potatis

http://andreanordling.blogg.se/2012/february/keso-och-tomat-biffar.html

 

Tisdag: Pölsa, potatis och rödbetor

 

Onsdag: Tacolax med avokadosalsa

 

Torsdag: Köttfärslimpa och potatis

http://andreanordling.blogg.se/2011/march/mormors-kottfarslimpa.html

 

Fredag: Lam av något slag

 

Lördag: Fläskkotletter i ugn med sambalolek och pressad potatis

http://andreanordling.blogg.se/2011/april/flaskkotletter-i-ugn.html

 

Söndag: Kycklinggratäng med potatis


Banankaka i långpanna

Banankaka i långpanna  

ca 15-20 bitar

 

Du behöver:

4½ dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

100 g mörk choklad

100 g smör

1.25 dl grädde

3 bananer

2 ägg

 

Glasyr:

florsocker

vatten

 

 

 

Gör så här:

Smält smöret.

Hacka chokladen.

Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.

Vispa lätt upp äggen i en annan bunke.

Rör sedan ner resten av de blöta ingredienserna i de torra.

Mosa bananerna och bland i dem.

Häll de blöta ingredienserna över de torra ingredienserna och rör ihop en slät smet med hjälp av en slickepott.

Häll upp smeten i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper.

Grädda just under mitten i ugnen i 200 grader i ca 15-20 min.

Känn med en sticka när kakan är klar. Den ska vara nästan helt torr.

Låt kakan svalna och blanda ihop florsocker med lite vatten till glasyr och ringla över kakan.

Skär upp bitar.

 

(Glämde dock att ta ett kort, det får bli nästa gång :) )


Kycklingstroganoff

 

Kycklingstroganoff

4 port

 

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1 gul lök

1-2 msk Dijonsenap

2- 4msk tomatpuré

2 dl lätt crème fraiche

2 dl matlagningsgrädde

1/2 msk koncentrerad kycklingfond

salt och peppar

ev. 1 msk dragon, torkad

smör att steka i

 

Gör så här:

Skala och hacka löken fint.

Fräs löken i smör i några minuter.

Strimla kycklingfiléerna.

Bryn kycklingfiléerna i smör.

Salta och peppra

Tillsätt senap och tomatpuré och blanda om.

Häll över crème fraichen och rör tills den löst sig.

Tillsätt kycklingfond och rör om.

Häll på matlagningsgrädden och rör om.

Låt koka upp.

Smaka av med salt och peppar och ev. dragon.

 

Servera med ris och sallad

 

 


Matsedel v.3

Måndag: Pannkaka med hallonsylt och grädde

 

Tisdag: Kycklingstroganoff och ris

 

Onsdag: Paneradfisk med sås och potatis

Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html

 

Torsdag: Hemmagjordahamburgare

 

Fredag: Kycklingklubbor med ris och sås

 

Lördag: Tacos

 

Söndag:Fläskfilé med klyftpotatis och rotgrönsaker.


Matsedel v.2

Måndag: Makaroner och korv

 

Tisdag: Gratinerad kassler med mozzarella och sparris

http://andreanordling.blogg.se/2012/august/gratinerad-kassler-med-mozzarella-och-sparris.html

 

Onsdag: Lax i hummersås och potatis

http://andreanordling.blogg.se/2012/october/lax-i-hummersas.html

 

Torsdag: Enkelkyckling i ugn med ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/october/enkel-kyckling-i-ugn.html

 

Fredag: Stekt lövbiff med hasselbackspotatis och beasås

 

Lördag: Ytterfilé med klyftpotatis och beasås

 

Söndag:Kycklingklubbor med ris och sås


RSS 2.0