Matsedel v.8

Måndag: Rester

 

Tisdag: Korv och makaroner

 

Onsdag: Lax i örtsås och potatis

 

Torsdag: Pannkaka

 

Fredag: Tacopaj, salamipaj, sallad och bröd

 

Lördag: Restaurang Cg

 

Söndag: Buffalo wings

http://andreanordling.blogg.se/2014/february/buffalo-wings-med-adelostdipp.html


Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

4 port.

 

Du behöver:
1 kg älgstek 
salt och nymalen peppar 
smör till stekning 
1 st. morot 
1 st. gul lök 
0.5 st. purjolök 
3 dl kalvbuljong 
2 dl rödvin 
2 st. lagerblad 
1 kvist färsk timjan 
6 st. enbär 
5 dl matlagningsgrädde

 

Gör så här

Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar.
Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar.
Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar.
Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den.
Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan.
Rör om och låt såsen koka ihop en stund.
Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor.

 

Servera med kokt potatis, de varma morötterna och gelé.

 

 

 


Matsedel v.7

Måndag: Kebabgryta och ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kebabgryta.html

 

Tisdag: Kycklingköttbullar och makaroner

 

Onsdag: Fisk i foliepaket

http://andreanordling.blogg.se/2013/july/fisk-potatis-i-foliepaket.html

 

Torsdag: ICA plocksallad

 

Fredag: Tacos

 

Lördag: Fläskfilégryta med bacon och potatis

 

Söndag: Bacon och ostgratinerad kycklingfilé med ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/november/bacon-och-ostgratinerad-kycklingfile.html


Renskavsgryta

 

Renskavsgryta

 

Ingredienser

 2 port

 

Du behöver:

1 pkt djupfryst renskav (à 240 g)

smör till stekning

1 st. hackad gul lök

110g ljusa kantareller färska eller på burk

peppar från kvarn

salt

5 krossade enbär

1 msk svart vinbärsgelé

2 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Bryn smöret i en stekpanna.

Lägg i renskavet, halvt tinat, och sära på köttet så att det blir jämnt brynt.

Lägg i löken och svampen, salta och peppra och fortsätt att steka en stund.

Tillsätt enbär, gelé och grädde och låt småputtra cirka 5 minuter.

Smaka av.

Strö över persilja.

 

Servera med kokt eller pressad potatis, gelé och sallad.

 

 


Pastasallad med kalkon

Pastasallad med kalkon
2 port
 
Du behöver:
4 dl skruvpasta
60 g ruccolasallad
20 st. körsbärstomater
200 g mozzarella
200 g skivad kalkon
1-2 msk pesto
 
Gör så här:
Koka pastan.
Halvera körsbärstomaterna.
Skär mozzarellan och kalkonen i bitar.
Blanda samman pastan med peston.
Tillsätt sedan resterande ingredienser och blanda om.

Buffalo wings med ädelostdipp

Buffalo wings med ädelostdipp

2 port.

Du behöver:

1000 g kycklingvingar 
1 msk salt 
3 msk raps olja 
2 selleristjälkar 

Chilivinägersås: 
1-2 röd spansk peppar 
2 röda paprikor 
1 msk raps olja 
1/2 rödvinsvinäger 
1 msk korianderfrön 
1 msk paprikapulver 
Ev. tabasco 

Ädelostdipp: 
100 g ädelost 
200 g Philadelphiaost 
1 dl mjölk 
salt och malen svartpeppar 

Gör så här:

Ädelostdipp:

Mixa ihop ost och mjölk till en slät sås.
Krydda med salt och peppar.
Ställ svalt till servering.

Värm ugnen till 180 grader.
Skär bort eventuella vingspetsar från kycklingvingarna.
Lägg vingarna i en skål och blanda med saltet.
Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Chilivinägersås:
Dela och kärna ur pepparfrukterna och paprikorna.
Lägg det i en ugnssäker form tillsammans med oljan och tillaga i ca 12 minuter.
Låt svalna och mixa sedan i en matberedare eller med en stavmixer.
Tillsätt vinäger, korianderfrön och paprikapulver.
Mixa till en slät sås och sila den.
Om du vill ha såsen hetare, tillsätt eventuellt några droppar tabasco.

Höj temperaturen i ugnen till 250 grader.
Lägg över kycklingvingarna på en ugnsplåt, droppa över olja och stek i ugnen 12–15 minuter.
Lägg ner de varma vingarna i chilidressingen och låt dra i ca 10 minuter.
Lyft upp vingarna och lägg dem på nytt på en ugnsplåt och värm i ugnen i 3-8 minuter.
Skär selleristjälkarna i stavar.

Servera kycklingvingarna med ädelostdipp och selleri.

 

 
 
 
 
 

Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke

Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke

 

Du behöver:

600 g falukorv

1 st. gul lök

1-2 st. vitlöksklyftor

1 tsk rapsolja

3 dl krossade tomater

1 dl crème fraiche

1 msk chilisås

1 dl riven ost

1 tsk salt

1 msk basilika torkad

svartpeppar

125 g mozzarellaost

 

Gör så här:

Skär korven i skivor och lägg dessa i en ugnsfast form.

Finhacka löken och vitlöken.

Fräs löken sedan med rapsolja.

Blanda samman den stekta löken med krossade tomater, crème fraiche, chilisås, riven ost, salt, basilika och svartpeppar.

Häll blandningen över korven.

Skiva mozzarellan och täck korven med det.

Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.

 

Servera med pasta, potatis eller potatismos.

 


Matsedel v.6

Måndag: Soppa med kyckling

 

Tisdag: Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke

 

Onsdag: Pastasallad med kalkon

 

Torsdag: Kasslergratäng

http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v43.html

 

Fredag: Renskavsgryta

 

Lördag: Buffalo Wings med ädelostdipp

 

Söndag: Per Mobergs älgstek

 


RSS 2.0