Rökt laxrör i tomat

Rökt laxrör i tomat
 
Du behöver:
4 st. tomater
100 g rökt lax
2 st. ägg
1 äggvita
1 msk vatten
Peppar
Gräslök
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Dela tomaterna i halvor.
Gröp ur kärnorna och köttet.
Finhacka köttet och lägg det i en sil så att vätskan får rinna av.
 
Skär laxen i bitar.
Vispa äggen, äggvitan och vattnet i en skål.
Krydda med peppar.
 
Sätt in tomathalvorna i ugnen.
 
Häll det visspade ägget i en kastrull. 
Koka i 1 minut under ständig omrörning.
Blanda sedan ser laxen och tomatköttet.
Fortsätt att koka under omrörning tills det blivit en så fast konsistens som du vill ha.
 
Ta ut tomaterna från ugnen och fyll de med röran.
Strö slutligen över lite gräslök.
 
 
 

Sega hallonrutor

Sega hallonrutor
ca 25 bitar

Du behöver:
200 gr smält smör
4 st ägg
5 dl socker
dl mjöl
tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta eller färska hallon 
Går även bra andra bär.

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och låt det  svalna lite.
Rör ner äggen i smöret och blanda sedan ned socker, vaniljsocker och mjöl.
Bred ut smeten i en smord långpanna.
Fördela hallonen över smeten.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna och skär i rutor.

 
 
 
 

Chokladrutor med vaniljglasyr (Gluten och laktosfria)



Chokladrutor med vaniljglasyr (Glutenfria och laktosfria)
Ca 30 st

Du behöver:

4 ägg
3 dl strösocker
150 g smör (laktosfritt)
1 ½ dl mjölk (laktosfri)
2 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
4 ½ dl glutenfri mjölmix

Glasyr
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl florsocker
75 g smör (laktosfritt)
2–3 msk vatten 

Garnering
chokladströssel

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
Smält smöret.
Blanda smör och mjölk och rör ner det i äggsmeten.
Rör ihop vaniljsocker, kakao, bakpulver, fiberhusk och mjölmix.
Blanda ner det i smeten och rör om till en slät smet.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min på 180 grader.
Låt kakan kallna.

Glasyr:
Blanda ihop alla ingredienserna.
Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir bredbar.
Bred ut glasyren över kakan och strö över strössel.
Skär kakan i bitar när glasyren har stelnat.

 

 

Kycklingspett med ugnsrostade rotsaker

Kycklingspett med ugnsrostade rotsaker
 
4 port
 
Du behöver:
Marinad
8 msk soja
4 msk rapsolja
2 msk oregano
3 krm salt
2 krm vitpeppar
 
Rostade rotsaker
3-4 st morötter
6-8 st potatisar
ca 400 g palsternacka
ca 400 g kålrot
rapsolja
salt
timjan
 
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna till marinaden.
Skär kycklingen i långa strimlor.
Lägg kycklingen i marinaden ca en timme innan tillagning. 
 
Skär rotsakerna i bitar.
Blanda rotsakerna med rapsolja och kryddorna.
Bred ut rotsakerna i en ugnsform.
Tillaga rotsakerna i mitten av ugnen ca 15 minuter på 225 grader.
 
Trä kycklingen på grillspett (blötlaggda)
När rotsakerna varit inne 15 minuter i ugnen lägg kycklingspetten bredvid och sätt in formen i ugnen igen ca 15 minuter.
 
 
 
 

Chocolate chip cookie brownie

Chocolate chip cookie brownie
12-16 bitar
 
Du behöver:
Cookiedeg
70 g smör, rumsvarmt
1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
2 3/4 del vetemjöl
70 g mörka chokladknappar
 
Brownie
100g mörk choklad
60 g smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 dl kakao
1/2 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Degen
Vispa smör, farinsocker och socker fluffigt.
Tillsätt ägget och blanda ihop.
Blanda sedan i resten av ingredienserna och arbete ihop till en deg.
Låt den vila i kylen.
 
Brownie
Sätt ugnen på 200 grader.
Smöra en fyrkantig bakfrom, ca 20x20 cm.
Hacka chokladen och smält den under omrörning tillsammans med smöret.
Ta bort kastrullen från från värmen och tillsätt resten av ingredienserna.
Fördela smeten i formen.
Dela cookiedegen i bitar och platta ut dem.
Lägg sedan degen över semeten i formen.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 25 minuter.
Låt den svalna och skär den i bitar.
 
 
 

Chokladsnittar

Chokladsnittar

Du behöver:
75 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1/2 ägg
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 krm bikarbonat
1 nypa salt
2 dl vetemjöl
40 g ljus eller mörk choklad

Garnering
Ca 40 g ljus eller mörk choklad

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda smör, socker, farinsocker, ägg, vaniljsocker, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en deg.
Hacka chokladen och blanda den i degen.

Dela degen i två delar. Rulla varje del till en längd.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper brett istär från varandra.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 12-14 min.
Skär sedan längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.
Låt kakorna svalna på plåten.

Smält schoklad och ringla över.
Låt det stelna.

 

 

Pastagratäng med kyckling

Pastagratäng med kyckling
 
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
4 port kokt pasta
4 dl bearnaissås
2 dl creme fraiche
Riven ost
Salt
Peppar
 
Gör så här:
Koka pasta för 4 prot.
Skär kycklingfiléen i bitar.
Stek kycklingfilén och krydda med salt och peppar. 
Lägg pastan och kycklingen i en ugnssäker form och blanda ihop. 
Blanda bearnaisesåsen med crème fraiche. 
Häll såsen över pastan och strö på riven ost. 
Gratinera i 200 grader i ca 20-25 min. 
Servera med en sallad.

Köttfärspaj med trattkantarerller

Köttfärspaj med trattkantarerller
 
Du behöver:
Pajdeg
50 g smör
4 dl Vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1 tsk Bakpulver
 
Fyllning
500g Nötfärs
1-2 st lökar
1-2 nävar torkade trattkantareller
2 st. Vitlöks klyftor
1 tsk Salt
1 krm Peppar
 
Topping
4 dl crème fraiche 
4 msk Majonnäs 
2 dl riven ost
 
Gör så här:
Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till pajdegen och knåda ihop dem till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i in en pajform.
 
Fyllning
Hacka löken och vitlöksklyftornna.
 
Stek sedan löken i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och stek den tillsammans med löken.
Lägg sedan i svamen och krydda med salt och peppar.
Till sist håll kötfärsblandningen i pajskalet.
 
Topping
Blanda crème fraiche och majonnäs i en skål.
Bred blandningen över köttfärsfyllningen och toppa med osten.
 
Tillaga pajen i ugnen i ca 20 - 30 minuter.
Servera med en sallad.
 

Jordgubbssylt med rabarber

 

Jordgubbssylt med rabarber

Du behöver:
500 gram jordgubbar, ca en liter
500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
3 tsk vaniljsocker
0,5 kg  syltsocker 

Gör så här:
Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal.
Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.
Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock.
Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt.
Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.
Förvara dem svalt och mörkt.
Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
 

Björnbärspaj med vit choklad

 

 

Björnbärspaj med vit choklad 

Du behöver:
Ca 300 gram björnbär
2 msk potatismjöl
100 gram vit blockchoklad
2-3 msk strösocker

Pajdeg:
200 gram mandelmassa
100 gram smör
2 (stora ägg) , eller 3 små ägg

Att tänka på : 
Bra att ta fram ägg och smöret ett par timmar innan det är dags att baka, så att de hinner bli rumstempurerade.

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Bred ur björnbären i en smord pajform, och pudra över socker och potatismjöl över bären.
Grovhacka den vita chokladen över bären.

Pagdeg:
Rör samman mandelmassan och rumstempurerat smör.
Rör ner ett ägg i taget och blanda till en jämn smet innan du tillsätter nästa ägg.
När smeten är helt jämn så klickar du ut / smetar ut degen över björnbären och den vita chokladen.
Sen ska den stå i ugnen tills den fått fin färg. Ca 20- 30 minuter.

Serveras med grädde eller glass.

 

 
 

 


Blåbärskladdkaka

Blåbärskladdkaka

10–12 bitar

Du behöver:
100 g smör, smält

2 ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl 

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt
1–1 ½ dl blåbär 
 

Till formen
smör
kokos (ströbröd går också bra)

Garnering
florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm med smör och pudra över kokos (eller ströbröd).
Häll alla ingredienserna i en bunke.
Rör om allt till en slät smet.
Häll smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan svalna i formen.
Pudra den med florsocker före servering.

 

 

Rabarbergrottor

Rabarbergrottor

Ca 40 st

Du behöver:

Rabarberkompott:
½ vaniljstång
200 g rabarber
1 dl strösocker
½ msk pressad citron

Deg:
300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

 

Gör så här:

Kompott: 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljfrön och -stång i en kastrull.
Låt det koka upp och låt sjuda i ca 10 min.
Plocka upp vaniljstången.
Låt kompotten svalna.

Deg: 
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker.
Blanda ihop det med smörblandningen till en deg.
Rulla kulor av degen och placera dem i småkaksformar på en plåt.
Tryck en grop i varje kaka och fyll dem med kompott.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min.

 

 
 
 

Krämbullar

Krämbullar
18 st.
 
Du behöver:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör
2 tsk stötta kardemummakärnor eller 3 tsk malenkardemumma
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 st ägg
10-11 dl vetemjöl
3-5 dl fast vaniljkrärm
Formar
 
Garnering:
100-150 g smör
socker
 
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite av mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt resten av mjölken.
 
Klicka ner smör och tillsätt kardemumman, sockret, saltet, ägget och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. 
Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats ca 40 minuter.
 
Ta upp degen på lätt mjölat bord.
Dela degen i 18 lika stora bitar.
Rulla bitarna till bullar.
Lägg bullarna i pappersformar.
Platta till bullarna lite på toppen med handen. 
Låt bullarna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
 
Blanda samman vaniljkrämen efter paketets anvsiningar.
Fyll en spritspåse med vaniljlkräm.
Gör ett hål med fingret i bullens mitt och tryck ner spetsen på spritsen i hålet, tryck ut vaniljkräm och fyll hålet.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
 
Garnering:
Låt bullarna svalna.
Smält smöret.
Pensla bullarna med det smälts smöret och vänd dem sedan i socker.
 
Gör garneringen innan servering.
 
 
 

Köttgryta

Köttgryta

4 port

 

Du behöver:
400 g Griskött av bog eller skinka eller grytbitar
½ Purjolök
2 dl Köttbuljong
1 msk Soja
½ tsk Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar
2 msk Tomatpure
1 tsk Dragon
1 dl Crème fraiche
2 tsk Majsstärkelse

 

Gör så här:
Skär köttet i strimlor.
Skölj och strimla purjolöken.
Koka upp buljong och soja.
Lägg köttet och rör om.
Småkoka köttet i 10 minuter.
Tillsätt kryddorna och purjolöken.
Småkoka utan lock  ca 5 minuter.
Rör ner crème fraiche och majsstärkelse blandad med lite kallt vatten.
Låt grytan koka upp.


Servera med kokt ris.

 

 

Röd vinbärssaft med vanilj

Röd vinbärssaft med vanilj


Du behöver:

2 l röda vinbär
8 dl vatten
6 dl strösocker
1 msk vaniljsocker 
1 krm natriumbensoat

 
Gör så här:

Skölj bären i vatten.
Lägg dem i en rostfri gryta och häll på vattnet.
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter under lock.
Mosa bären mot grytans kant.
Häll upp bärmassan i en silduk och låt självrinna i ca 30 minuter.
Häll tillbaka saften i grytan.
Tillsätt sockret och sjud i 10 minuter.
Tag grytan från plattan.
Skumma väl.
Tag upp lite av saften och rör i vaniljsockret och natriumbensoatet i detta.
Rör därefter ned det i saften.


Fyll röd vinbärssaften i rena glas eller petflaskor. Förslut.
Förvaras kallt.


Om

Min profilbild

RSS 2.0