Rostbiff
Rostbiff
6-10 Port
Du behöver:
1- ½kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1½ tsk salt
Gräddsås
Skyn från köttet
1-2 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 tsk idealmjöl
Gör så här:
Salta och peppra runtom köttet.
Lägg det sedan i en ugnasfastform. (Om du tänker använda skyn till såsen är det viktigt att formen har ungefär samma storlek som köttbiten. Annars dunstar skyn bort.)
Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten.
Tillaga i nedredelen av ugnen på 125 grader.
Vill man ha köttet rosa ska köttet bli 60 grader. Det tar ca 1½ timme för 1 kg kött.
När köttet har nått temperaturen prova att sticka i termomentern på något annat ställe i köttbiten. För att kolla så att det är jämn temperatur.
När köttet är klart ta det ur ugnen och låt det svalna, minst i en halvtimme. Men gärna längre.
Skär upp rostbiffen ljummen eller kall.(Köttet är lättare att skära om det är kallat).
Gräddsås
Blanda skyn med grädden och kalvfonden.
Smaka av.
Vill du ha en tjockare sås red den.
Låt såsen koka upp och sjuda någon minut.