Pastagratäng med köttfärs
Pastagratäng med köttfärs
6 port
Du behöver:
500g köttfärs
750g Dolmio sås
Ca 200g riven ost
Pasta för 6 port. (Skruvar, makaroner eller fjärilar)
Riven ost
Går även att hälla i en burk majs och paprika i bitar.
Béchamelsås
50g smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1-2 msk chilisås
Örtsalt
Vitpeppar
2 st. äggulor
Gör så här:
Stek köttförsen.
Häll i Dolmio såsen.
Koka undertiden pastan.
Béchamelsås
Smält smöret i en kastrull.
Dra kastrullen från plattan.
Vispa ner vetemjölet till en slät smet.
Häll i lite av mjölken och fortsätt vispa.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt mjölk lite i sänder vartefter såsen tjocknar.
Låt småkoka under omrörning ca 10-15 min.
Krydda med chilisås, vitpeppar och örtsalt.
Rör ner äggulorna sist av allt.
Smaka av.
Fördela pastan, köttfärsåsåsen och eventuellt majsen och paprikan i en ugnsfastform.
Häll över béchamelsåsen och rör om.
Stör över osten.
Gratinera i ca 25-30 minuter i 225 grader
Går utmärkt att förbereda dagen innan.
Krämig kycklinggratäng med potatis
Krämig kycklinggratäng med potatis
4-6 port
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
1 st. gul lök
1 Burk (2dl) paprika/chili crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 msk kycklinginfond
1 krm vitpeppar
1 krm salt
6 st. potatisar (beroende på storlek)
150 g fetaost
Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form.
Finhacka löken och fräs i smör/olja.
Strimla kycklingfiléerna och stek med löken.
Salta och peppra.
Häll på crème fraichen, grädden och kycklingfonden.
Låt det koka upp.
Häll kycklingröran över potatisen i ugnsformen.
Täck med resten av den skivade potatisen.
Smula över fetaosten.
Tillaga i ugnen ca 35-40 minuter på 225 grader, potatisen ska bli mjuk.
Lammrostbiff i ugn
Lammrostbiff i ugn
4 port
Du behöver:
600 g lammrostbiff
Marinad
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm rosmarin
1 krm timjan
0,5 dl rött vin eller 2 msk vinäger
Gör så här:
Lägg lammrostbiffen i en skål och tillsätt olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar, rosmarin, timjan och rött vin.
Låt köttet marinneras från 30 minuter till över natten i kylen. (Endast för smakens skull som köttet marineras)
Bryn lammrostbiffen runt om i lite olivolja eller smör.
Lägg sedan över köttet i en ugnsfastform.
Sätt i en stektermometer i lammrostbiffen.
Tillaga lammrostbiffen färdigt i ugnen i ca 20-30 minuter i 175 grader.
Ta ut lammrostbiffen och låt den vila övertäckt ca 5 minuter innan du skär upp den.
Lammrostbiffen är rosa vid 55-60
medium 60-67
välstekt runt 67-70 grader.
Tänk på att temperaturen fortsätter att stiga 3-5 grader efter att du tagit ut lammrostbiffen.
Servera med rotsaker och potatis som stekts i en stekpanna.
Även en god sås till exempel bearnaiseås eller rödvinssås
Tacolax med avokadosalsa och västerbottensost fyllda tortillas.
Tacolax med avokadosalsa och västerbottensost fyllda tortillas.
port 4
Du behöver:
4 bitar skinn- och benfri laxfilé à 150 g
2 krm salt
1 påse tacokrydda
Avokadosalsa
3-4 st. avokado
4 st. tomater
1 st. rödlök
4 msk färsk basilika (hackad)
1-2 st. lime, saften
4 msk rapsolja
Salt
Peppar
Fyllda tortillas
2-4 st. tortillas
3-5 dl Västerbottensost, riven
2-3 msk rapsolja
Gör så här:
Krydda laxfiléerna med tacokrydda.
Lägg de i en ugnsfastform.
Stek laxen mitt i ugnen 10-12 minuter i 200 grader.
Avokadosalsa
Hacka tomaterna, avokadon och basilikan.
Finhacka löken.
Blanda sedan samman alla ingredienserna till salsan.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ svalt tills laxen är klar.
Fyllda tortillas:
Lägg ut hälften av tortillasbröden och fördela osten på dem.
Lägg de andra tortillasbröden ovan på.
Stek dem i olja på medelvärme tills de fått färg och osten har smält.
Skär de sedan i snittar.
Matsedel v.5
Måndag: Pastagratäng med köttfärs
Tisdag: Kasslergratäng med ris
Onsdag: Lax i Sweetchilisås och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/october/lax-i-sweetchilisas.html
Torsdag: Kycklingfilé med salsa och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/september/kycklingfile-med-salsa.html
Fredag: Krämig fläskfilé med potatis
Lördag: Förrätt: Hummer
Huvudrätt: Oxfiléplanka
Efterrätt: Vitchokladmousse
Söndag: Kotletter med svampsås och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2011/november/kotletter-med-svampsas.html
Ryttarkakor
Ryttarkakor
15-20 bitar
Du behöver:
175 gr smör
4 ägg
4.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
7 msk kakao
1 krm salt
Glasyr
75 gr smör
1 påse kokos (200gr)
2 dl strösocker
1.5 dl grädde
1 dl sirap
Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda sedan alla de torra ingredienserna.
Häll ner se i äggsmeten och rör om.
Vispa sist ner det smälta smöret.
Grädda i 200 grader i 10 minuter i en bakplåt 20x25 cm klädd med bakplåtspapper.
Medan botten gräddas Blanda ingredienserna till glasyren och låt de koka på svag värme i ca 5 minuter.
Ta ut bottnen ur ugnen och bred på glasyren.
Grädda kakan ytterligare i 10 minuter i 200 grader.
Matsedel v.4
Måndag: Keso och tomatbiffar med potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/february/keso-och-tomat-biffar.html
Tisdag: Pölsa, potatis och rödbetor
Onsdag: Tacolax med avokadosalsa
Torsdag: Köttfärslimpa och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2011/march/mormors-kottfarslimpa.html
Fredag: Lam av något slag
Lördag: Fläskkotletter i ugn med sambalolek och pressad potatis
http://andreanordling.blogg.se/2011/april/flaskkotletter-i-ugn.html
Söndag: Kycklinggratäng med potatis
Banankaka i långpanna
Banankaka i långpanna
ca 15-20 bitar
Du behöver:
4½ dl vetemjöl
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
100 g mörk choklad
100 g smör
1.25 dl grädde
3 bananer
2 ägg
Glasyr:
florsocker
vatten
Gör så här:
Smält smöret.
Hacka chokladen.
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Vispa lätt upp äggen i en annan bunke.
Rör sedan ner resten av de blöta ingredienserna i de torra.
Mosa bananerna och bland i dem.
Häll de blöta ingredienserna över de torra ingredienserna och rör ihop en slät smet med hjälp av en slickepott.
Häll upp smeten i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda just under mitten i ugnen i 200 grader i ca 15-20 min.
Känn med en sticka när kakan är klar. Den ska vara nästan helt torr.
Låt kakan svalna och blanda ihop florsocker med lite vatten till glasyr och ringla över kakan.
Skär upp bitar.
(Glämde dock att ta ett kort, det får bli nästa gång :) )
Kycklingstroganoff
Kycklingstroganoff
4 port
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
1 gul lök
1-2 msk Dijonsenap
2- 4msk tomatpuré
2 dl lätt crème fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1/2 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
ev. 1 msk dragon, torkad
smör att steka i
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Fräs löken i smör i några minuter.
Strimla kycklingfiléerna.
Bryn kycklingfiléerna i smör.
Salta och peppra
Tillsätt senap och tomatpuré och blanda om.
Häll över crème fraichen och rör tills den löst sig.
Tillsätt kycklingfond och rör om.
Häll på matlagningsgrädden och rör om.
Låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar och ev. dragon.
Servera med ris och sallad
Matsedel v.3
Måndag: Pannkaka med hallonsylt och grädde
Tisdag: Kycklingstroganoff och ris
Onsdag: Paneradfisk med sås och potatis
Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html
Torsdag: Hemmagjordahamburgare
Fredag: Kycklingklubbor med ris och sås
Lördag: Tacos
Söndag:Fläskfilé med klyftpotatis och rotgrönsaker.
Matsedel v.2
Måndag: Makaroner och korv
Tisdag: Gratinerad kassler med mozzarella och sparris
http://andreanordling.blogg.se/2012/august/gratinerad-kassler-med-mozzarella-och-sparris.html
Onsdag: Lax i hummersås och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/october/lax-i-hummersas.html
Torsdag: Enkelkyckling i ugn med ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/october/enkel-kyckling-i-ugn.html
Fredag: Stekt lövbiff med hasselbackspotatis och beasås
Lördag: Ytterfilé med klyftpotatis och beasås
Söndag:Kycklingklubbor med ris och sås