Matsedel v.9

Måndag: Kassler med champinjontäcke med potatis

Tisdag: Proteinpannkaka

Onsdag: Kyckling i Tikka Masala sås med ris

Torsdag: Apelsintorsk med potatis

Fredag: Fläskfilé med sallad

Lördag:Tacos

Söndag: Kotletter med svampsås

Kassler med champinjontäcke

Kassler med champinjontäcke

4 port

 

Du behöver:

400g Kassler

 250g Färska champinjoner

2 st. Schalottenlökar

3 dl Grädde

50 g Fetaost

Riven ost, 1-2dl

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:

Skiva champinjonerna.

Hacka schalottenlöken.

Fräs svampen och löken i smör i en kastrull.

Häll över grädden och låt det puttra tills det tjocknat något. Ungefär 5-10 minuter.

Skiva kasslern i skivor.

Lägg de i en ugnsfastform.

Smula över fetaosten.

Smaka av svampsåsen med vitpeppar och lite salt. (tänk på att kasslern är salt i sig.)

Häll såsen över kasslern.

Strö över riven ost.

Tillaga i ugnen ca 10 minuter i 250 grader.

 

Servera med potatis och sallad.

 

 

 


Matsedel v.8

Måndag: Pastasås (Keldas Carbonara Crush, och 3 paket bacon)

Tisdag: Korvstroganoff med ris

Onsdag: Keso och tomatbiffar med potatis

Torsdag: Hotdogs och mos

Fredag: Oxfilé med potatis

Lördag:Kotletter i ugn med pressadpotatis

Söndag: Rostbiff med potatisgratäng

Matsedel v.7

Måndag: Pizzakorv och makaroner

Tisdag: Stinaskyckling och ris

Onsdag: Lax med citrongrädde och ärtpuré

Torsdag: Pitabröd med kebab

Fredag: Kycklinglåda och ris

Lördag:Förrätt: Räkröra och avokado
           Hvudrätt Fläskfilé och potatis

Söndag: Räkmacka

Lax med citrongrädde och ärtpuré

Lax med citrongrädde och ärtpuré

4 port

 

Du behöver:

4 st. Portionsbitar lax

 

Citrongrädde:

1,5 dl Grädde

1 Stor citron

3 msk Gräslök

Salt

 

Ärtpuré:

3 dl Frysta gröna ärtor

1/2dl Grädde

2 msk Turkisk yoghurt

Salt & vitpeppar

 

Gör så här:

Citrongrädden.

Vispa grädden hård.

Tvätta citronen och riv ner skalet i grädden.

Pressa sedan i en halv citron. Smaka av! Vill du ha mer citronsmak pressar i resten.

Rör ner gräslöken och lite salt.

 

Ärtpuré:

Lägg ärtorna i en kastrull.

Häll kallt vatten på ärtorna så att det precis täcker.

Salta lite.

Koka upp och dra sedan från plattan.

Häll i lite kallt vatten och låt stå i cirka fem minuter.

Sila ärtorna och lägg de i en bunke.

Häll över grädden.

 Mixa tills ärtorna har blivit till puré.

Rör i yoghurt och kryddor.

 

Stek laxen. Några minuter på vardera sida.

 

Om det önskas servera med potatis.

 


Keso och tomat biffar

Keso och tomat biffar

 

Du behöver:

ca 400g Köttfärs

2 msk Grädde

1 Gul lök

1,5dl Keso

1 Ägg

2-3 st. tomater

Salt & Peppar

 

Gör så här:

Hacka löken fint.

Stek den i smör tills den blir mjuk.

Hacka tomaterna.

Blanda löken med köttfärsen.

Tillsätt grädde, keso, ägg och tomaterna.

Salta & peppra.

Forma biffar (ca 100g styck).

Stek tills de fått fin färg.

 

Servera med en sallad eller potatis.


Ädelostfyllda biffar

Ädelostfyllda biffar

 

Du behöver:

500g Köttfärs

2 Ägg

1 Paket bacon

Ca 60-70g Ädelost

Salt & Peppar

 

Gör så här:

Blanda köttfärsen och äggen.

Krydda t med salt och peppar.

Forma köttfärsröran till biffar, cirka 100g st.

Smula ädelosten.

Gör en grop i mitten av biffarna.

Fyll gropen med den smulade osten och täck igen. (Behåll lite av osten)

Förstek biffarna på hög värme så att de får fin färg.

Lägg sedan biffarna i en ugnsform.

Strö över resterande av osten.

Lägg 1-2 skivor bacon ovanpå osten på biffarna.

Tillaga klart biffarna i ugn, cirka 10-15 minuter i 200 grader.

 

Servera med potatis.

 


Kyckling paj med bacon och ädelost

Kyckling paj med bacon och ädelost

4 port

 

Du behöver:

3-4 st.  Kycklingfiléer

2 paket bacon

140g Grädd ädelost

 

Pajdeg:

2 msk Smör

4 Ägg

1 dl Grädde

 

Ostblandning: (vid stor form dubblera)

1 dl Grädde

2 dl Riven ost

½ dl Crème fraiche

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Stek sedan bitarna i smör, Salta och peppra

Lägg sedan kycklingen åt sidan.

Klipp baconet i mindre bitar och stek.

Klicka ut smöret i en pajform.

Ställ den i ugnen och låt det smälta.

Vispa under tiden samman ägg och grädde.

När smöret smält ta ut pajformen och häll i äggsmeten.

Ställ in i ugn igen, grädda tills det blivit en torr yta med ordentligt med färg. (ca 10 min.)

Lägg kycklingen ovanpå pajdegen.

Strö över baconet och smula över ädelosten.

Blanda grädde, crème fraiche och riven ost.

Häll detta över pajen.

Tillaga det sista i ugnen på 225 grader tills pajen fått en fin färg.



Tyvärr inte den bästa bilden.


Pizza korv

Pizza korv

4 port

 

Du behöver:

500g Falukorv

400 g Krossade tomater

2 st. Vitlöksklyftor

1 msk Timjan

Salt och Svartpeppar

ca 1dl Riven ost

 

Gör så här:

Häll de krossade tomaterna i en bunke.

Pressa sedan i vitlöken.

Tillsätt timjan, salt och svartpeppar.

Rör om tills det är blandat

Häll blandningen i en ugnsfastform.

Skiva korven och lägg den ovanpå tomatkrosset i formen.

Strö över riven ost och lite timjan.

Tillaga i mitten av ugnen ca 15min i 200 grader.

 

Servera med pasta


Krämig kyckling med sting

Krämig kyckling med sting

4port

Du behöver:

4 st. kycklingfiléer

1 påse wokgrönsaker

1 msk kalvfond

1 bruk (2dl) Crème Fraiche paprika/Chili

2 tsk soja

2 tsk chiliflakes

2 msk rapsolja

 

Gör så här:

Strimla kycklingfiléerna.

Stek dem i olja.

Krydda med salt och chiliflakes.

Lägg kycklingfiléerna i en gryta.

Skölj ur stekpannan med vatten.

Woka/stek wokgrönsaker enligt anvisningar på paketet.

Tillsätt sojan.

Lägg wokgrönsakerna tillsammans med kycklingen i grytan.

Tillsätt crème fraiche, fond och chiliflakes.

Låt allt koka ihop cirka 3 min.

Till sätt naturel crème fraiche om du tycker att det blir för starkt.

 

 Servera med pastaskruvar


Mammas goda semlor

Semlor

20-25st bullar

Du behöver:

150 g rumsvarmt smör
1½ dl vit sirap
50 g söt jäst
4 dl mjölk
2 dl mager kesella
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummaca
17 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Gör så här:

Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken och kesellan fingervarmt.
Hällblandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar avmatfettsblandningen.
Rör om.
Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. (Arbeta intedegen för länge, bara så att den blir slät.)
Täck för degen med en bakduk och låtden vila i ca 30 minuter.
Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet.
Arbetadegen blank och slät.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder.
Dela däreftervarje längd i mindre, jämnstora bita.
Rulla bitarna till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen p225 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg.
Grädda dem mitt iugnen ca 8 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler.



Matsedel v.6

Måndag: Broccoligratäng med kassler

Tisdag: Krämig kyckling med sting och pasta

Onsdag: Det vi är sugna på

Torsdag: Kycklingpaj med bacon och ädelost

Fredag: Fläskkottler i sås och potatis

Lördag: Italienskkyckling

Söndag: Ädelostbiffar med bacon och keso/tomat biffar med potatis

Kebabgryta

Kebabgryta

4 port

 

Du behöver:

500 gram kebabkött
1 gul lök
1 burk med tomatkross
2 dl vatten
1 msk oxfond
1/4 dl chilisås
Kebabkrydda
salt & peppar

 

Gör så här:

Finhacka löken.
Fräs löken glansig i smör.
Häll ner kebaben och bryn den klar.
Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås
Låt det sjuda upp.
Krydda med kebabkrydda. ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka )
Smaka av med lite salt och peppar.

 

 

Servera med vispad crème fraiche och ris


 


Tacogratäng med kyckling

Tacogratäng med kyckling

4-5 port

Du behöver:

Smör
800 g kycklingfilè
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 dl matlagningsgrädde
2 påsar cheddar dip
1 påse tacomix
1 burk taco sås medium (liten)
2 dl riven ost

 

 

Gör så här:

Skär kycklingen i strimlor.

 

Bryn kycklingen i lite smör.

 

Tillsätt hackad lök och hackad vitlök.

Häll blandningen i en ugnsfast form.

Vispa ihop grädde, cheddardip, tacomix och salsan.

 

Häll det över och strö över riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen, 200 grader i ca 25 minuter, tills osten fått färg.

Nachochips och en sallad.


Hasselnötskakor

Hasselnötskakor

Ca 16 st.

 

Du behöver:

100 g rostade, skalade hasselnötter

1 dl dinkelflingor

50 g finriven mörk choklad, 70%

25 g rumsvarmt smör

1 äggula

2 msk honung

1 tsk kallt starkt kaffe

 

Gör så här:

Lägg 16 hasselnötter åt sidan.

Mixa resten med dinkelflingor till smulor.

Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe.

Mixa tills det bildar en smet/boll.

Forma bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Tryck ner en nöt i varje kaka.

Grädda i mitten av ugnen 9–10 min i 175 grader.

 

 

Näringsvärde per styck:

85 kcal

Kolhydrater 1g

Protein 6g

Fett 7g



Chokladbollar med nutella

Chokladbollar med nutella


 Du behöver:

100 g smör
1 dl socker
3 msk nutella
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
4 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Kokosflingor

 

 

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.

Smula sönder havregrynen (stavmixern funkar bra).

Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao och havregrynen i en bunke.

 

Tillsätt kaffet, nutellan och smöret.

 

Rör om till en fin massa och ställ in i frysen i ca 15 minuter tills det stelnat lite.

Forma bollar och rulla i kokosflingor.

Låt chokladbollarna ligga i kylskåpet en stund så att de stelnar lite.



Rostbiff

Rostbiff

6-10 Port

      

Du behöver:

1- ½kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår

1½ tsk salt

svartpeppar

 

Gräddsås

Skyn från köttet

1-2 dl grädde

1-2 msk kalvfond

1-2 tsk idealmjöl

 

Gör så här:

Salta och peppra runtom köttet.


Lägg det sedan i en ugnasfastform. (Om du tänker använda skyn till såsen är det viktigt att formen har ungefär samma storlek som köttbiten. Annars dunstar skyn bort.)


Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten.


Tillaga i nedredelen av ugnen på 125 grader.


Vill man ha köttet rosa ska köttet bli 60 grader. Det tar ca 1½ timme för 1 kg kött.


När köttet har nått temperaturen prova att sticka i termomentern på något annat ställe i köttbiten. För att kolla så att det är jämn temperatur.


När köttet är klart ta det ur ugnen och låt det svalna, minst i en halvtimme. Men gärna längre.


Skär upp rostbiffen ljummen eller kall.(Köttet är lättare att skära om det är kallat).

 

Gräddsås

Blanda skyn med grädden och kalvfonden.

Smaka av.

Vill du ha en tjockare sås red den.

Låt såsen koka upp och sjuda någon minut.





­Svampsop­pa med par­me­san och spe­nat

­Svampsop­pa med par­me­san och spe­nat


4 port


Du behöver:

250 g

Fryst bladspenat

200 g

Färska champinjoner

2 msk

smör

2 st

Vitlöksklyftor

0,5 dl

vetemjöl

1 l

mjölk

2 dl

Riven parmesanost

1,5 tsk

 salt

2 krm

svartpeppar


Gör så här:

Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten.
Skiva champinjonera.
Fräs dem i smör i en kastrull.
Tillsätt spenaten och pressa ner vitlöken.
Salta och peppra.
Blanda ner mjölet och späd med mjölk under omrörning.
Låt soppan sjuda 5 minuter.
Rör i osten.
Smaka av med salt och peppar.



Servera med bröd

 

(Nästa gång tillsätter jag nog kyckling eller bacon också)


RSS 2.0