Matsedel v.9
Tisdag: Proteinpannkaka
Onsdag: Kyckling i Tikka Masala sås med ris
Torsdag: Apelsintorsk med potatis
Fredag: Fläskfilé med sallad
Lördag:Tacos
Söndag: Kotletter med svampsås
Kassler med champinjontäcke
Kassler med champinjontäcke
4 port
Du behöver:
400g Kassler
250g Färska champinjoner
2 st. Schalottenlökar
3 dl Grädde
50 g Fetaost
Riven ost, 1-2dl
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Skiva champinjonerna.
Hacka schalottenlöken.
Fräs svampen och löken i smör i en kastrull.
Häll över grädden och låt det puttra tills det tjocknat något. Ungefär 5-10 minuter.
Skiva kasslern i skivor.
Lägg de i en ugnsfastform.
Smula över fetaosten.
Smaka av svampsåsen med vitpeppar och lite salt. (tänk på att kasslern är salt i sig.)
Häll såsen över kasslern.
Strö över riven ost.
Tillaga i ugnen ca 10 minuter i 250 grader.
Servera med potatis och sallad.
Matsedel v.8
Tisdag: Korvstroganoff med ris
Onsdag: Keso och tomatbiffar med potatis
Torsdag: Hotdogs och mos
Fredag: Oxfilé med potatis
Lördag:Kotletter i ugn med pressadpotatis
Söndag: Rostbiff med potatisgratäng
Matsedel v.7
Tisdag: Stinaskyckling och ris
Onsdag: Lax med citrongrädde och ärtpuré
Torsdag: Pitabröd med kebab
Fredag: Kycklinglåda och ris
Lördag:Förrätt: Räkröra och avokado
Hvudrätt Fläskfilé och potatis
Söndag: Räkmacka
Lax med citrongrädde och ärtpuré
Lax med citrongrädde och ärtpuré
4 port
Du behöver:
4 st. Portionsbitar lax
Citrongrädde:
1,5 dl Grädde
1 Stor citron
3 msk Gräslök
Salt
Ärtpuré:
3 dl Frysta gröna ärtor
1/2dl Grädde
2 msk Turkisk yoghurt
Salt & vitpeppar
Gör så här:
Citrongrädden.
Vispa grädden hård.
Tvätta citronen och riv ner skalet i grädden.
Pressa sedan i en halv citron. Smaka av! Vill du ha mer citronsmak pressar i resten.
Rör ner gräslöken och lite salt.
Ärtpuré:
Lägg ärtorna i en kastrull.
Häll kallt vatten på ärtorna så att det precis täcker.
Salta lite.
Koka upp och dra sedan från plattan.
Häll i lite kallt vatten och låt stå i cirka fem minuter.
Sila ärtorna och lägg de i en bunke.
Häll över grädden.
Mixa tills ärtorna har blivit till puré.
Rör i yoghurt och kryddor.
Stek laxen. Några minuter på vardera sida.
Om det önskas servera med potatis.
Keso och tomat biffar
Keso och tomat biffar
Du behöver:
ca 400g Köttfärs
2 msk Grädde
1 Gul lök
1,5dl Keso
1 Ägg
2-3 st. tomater
Salt & Peppar
Gör så här:
Hacka löken fint.
Stek den i smör tills den blir mjuk.
Hacka tomaterna.
Blanda löken med köttfärsen.
Tillsätt grädde, keso, ägg och tomaterna.
Salta & peppra.
Forma biffar (ca 100g styck).
Stek tills de fått fin färg.
Servera med en sallad eller potatis.
Ädelostfyllda biffar
Ädelostfyllda biffar
Du behöver:
500g Köttfärs
2 Ägg
1 Paket bacon
Ca 60-70g Ädelost
Salt & Peppar
Gör så här:
Blanda köttfärsen och äggen.
Krydda t med salt och peppar.
Forma köttfärsröran till biffar, cirka 100g st.
Smula ädelosten.
Gör en grop i mitten av biffarna.
Fyll gropen med den smulade osten och täck igen. (Behåll lite av osten)
Förstek biffarna på hög värme så att de får fin färg.
Lägg sedan biffarna i en ugnsform.
Strö över resterande av osten.
Lägg 1-2 skivor bacon ovanpå osten på biffarna.
Tillaga klart biffarna i ugn, cirka 10-15 minuter i 200 grader.
Servera med potatis.
Kyckling paj med bacon och ädelost
Kyckling paj med bacon och ädelost
4 port
Du behöver:
3-4 st. Kycklingfiléer
2 paket bacon
140g Grädd ädelost
Pajdeg:
2 msk Smör
4 Ägg
1 dl Grädde
Ostblandning: (vid stor form dubblera)
1 dl Grädde
2 dl Riven ost
½ dl Crème fraiche
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Stek sedan bitarna i smör, Salta och peppra
Lägg sedan kycklingen åt sidan.
Klipp baconet i mindre bitar och stek.
Klicka ut smöret i en pajform.
Ställ den i ugnen och låt det smälta.
Vispa under tiden samman ägg och grädde.
När smöret smält ta ut pajformen och häll i äggsmeten.
Ställ in i ugn igen, grädda tills det blivit en torr yta med ordentligt med färg. (ca 10 min.)
Lägg kycklingen ovanpå pajdegen.
Strö över baconet och smula över ädelosten.
Blanda grädde, crème fraiche och riven ost.
Häll detta över pajen.
Tillaga det sista i ugnen på 225 grader tills pajen fått en fin färg.
Tyvärr inte den bästa bilden.
Pizza korv
Pizza korv
4 port
Du behöver:
500g Falukorv
400 g Krossade tomater
2 st. Vitlöksklyftor
1 msk Timjan
Salt och Svartpeppar
ca 1dl Riven ost
Gör så här:
Häll de krossade tomaterna i en bunke.
Pressa sedan i vitlöken.
Tillsätt timjan, salt och svartpeppar.
Rör om tills det är blandat
Häll blandningen i en ugnsfastform.
Skiva korven och lägg den ovanpå tomatkrosset i formen.
Strö över riven ost och lite timjan.
Tillaga i mitten av ugnen ca 15min i 200 grader.
Servera med pasta
Krämig kyckling med sting
Krämig kyckling med sting
4port
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
1 påse wokgrönsaker
1 msk kalvfond
1 bruk (2dl) Crème Fraiche paprika/Chili
2 tsk soja
2 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna.
Stek dem i olja.
Krydda med salt och chiliflakes.
Lägg kycklingfiléerna i en gryta.
Skölj ur stekpannan med vatten.
Woka/stek wokgrönsaker enligt anvisningar på paketet.
Tillsätt sojan.
Lägg wokgrönsakerna tillsammans med kycklingen i grytan.
Tillsätt crème fraiche, fond och chiliflakes.
Låt allt koka ihop cirka 3 min.
Till sätt naturel crème fraiche om du tycker att det blir för starkt.
Servera med pastaskruvar
Mammas goda semlor
20-25st bullar
Du behöver:
150 g rumsvarmt smör
1½ dl vit sirap
50 g söt jäst
4 dl mjölk
2 dl mager kesella
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummaca
17 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Gör så här:
Börja med att röra matfettet och sirapen vitt och poröst.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken och kesellan fingervarmt.
Hällblandningen över jästen.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägget, saltet, kardemumman och ett par matskedar avmatfettsblandningen.
Rör om.
Blanda ner 11 dl av vetemjölet och rör samman till en lös och slät deg. (Arbeta intedegen för länge, bara så att den blir slät.)
Täck för degen med en bakduk och låtden vila i ca 30 minuter.
Klicka ner resten av matfettsblandningen och tillsätt återstoden av mjölet.
Arbetadegen blank och slät.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i några längder.
Dela däreftervarje längd i mindre, jämnstora bita.
Rulla bitarna till släta bullar.
Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt och låt jäsa ca 40 minuter.
Sätt ugnen p225 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg.
Grädda dem mitt iugnen ca 8 minuter.
Låt dem svalna under bakduk på galler.
Matsedel v.6
Tisdag: Krämig kyckling med sting och pasta
Onsdag: Det vi är sugna på
Torsdag: Kycklingpaj med bacon och ädelost
Fredag: Fläskkottler i sås och potatis
Lördag: Italienskkyckling
Söndag: Ädelostbiffar med bacon och keso/tomat biffar med potatis
Kebabgryta
Kebabgryta
4 port
Du behöver:
500 gram kebabkött
1 gul lök
1 burk med tomatkross
2 dl vatten
1 msk oxfond
1/4 dl chilisås
Kebabkrydda
salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken.
Fräs löken glansig i smör.
Häll ner kebaben och bryn den klar.
Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås
Låt det sjuda upp.
Krydda med kebabkrydda. ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka )
Smaka av med lite salt och peppar.
Servera med vispad crème fraiche och ris
Tacogratäng med kyckling
Tacogratäng med kyckling
4-5 port
Du behöver:
Smör
800 g kycklingfilè
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
3-4 dl matlagningsgrädde
2 påsar cheddar dip
1 påse tacomix
1 burk taco sås medium (liten)
2 dl riven ost
Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor.
Bryn kycklingen i lite smör.
Tillsätt hackad lök och hackad vitlök.
Häll blandningen i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädde, cheddardip, tacomix och salsan.
Häll det över och strö över riven ost.
Gratinera i mitten av ugnen, 200 grader i ca 25 minuter, tills osten fått färg.
Nachochips och en sallad.
Hasselnötskakor
Hasselnötskakor
Ca 16 st.
Du behöver:
100 g rostade, skalade hasselnötter
1 dl dinkelflingor
50 g finriven mörk choklad, 70%
25 g rumsvarmt smör
1 äggula
2 msk honung
1 tsk kallt starkt kaffe
Gör så här:
Lägg 16 hasselnötter åt sidan.
Mixa resten med dinkelflingor till smulor.
Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe.
Mixa tills det bildar en smet/boll.
Forma bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en nöt i varje kaka.
Grädda i mitten av ugnen 9–10 min i 175 grader.
Näringsvärde per styck:
85 kcal
Kolhydrater 1g
Protein 6g
Fett 7g
Chokladbollar med nutella
Chokladbollar med nutella
Du behöver:
100 g smör
1 dl socker
3 msk nutella
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
4 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
Kokosflingor
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Smula sönder havregrynen (stavmixern funkar bra).
Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao och havregrynen i en bunke.
Tillsätt kaffet, nutellan och smöret.
Rör om till en fin massa och ställ in i frysen i ca 15 minuter tills det stelnat lite.
Forma bollar och rulla i kokosflingor.
Låt chokladbollarna ligga i kylskåpet en stund så att de stelnar lite.
Rostbiff
Rostbiff
6-10 Port
Du behöver:
1- ½kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
1½ tsk salt
Gräddsås
Skyn från köttet
1-2 dl grädde
1-2 msk kalvfond
1-2 tsk idealmjöl
Gör så här:
Salta och peppra runtom köttet.
Lägg det sedan i en ugnasfastform. (Om du tänker använda skyn till såsen är det viktigt att formen har ungefär samma storlek som köttbiten. Annars dunstar skyn bort.)
Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten.
Tillaga i nedredelen av ugnen på 125 grader.
Vill man ha köttet rosa ska köttet bli 60 grader. Det tar ca 1½ timme för 1 kg kött.
När köttet har nått temperaturen prova att sticka i termomentern på något annat ställe i köttbiten. För att kolla så att det är jämn temperatur.
När köttet är klart ta det ur ugnen och låt det svalna, minst i en halvtimme. Men gärna längre.
Skär upp rostbiffen ljummen eller kall.(Köttet är lättare att skära om det är kallat).
Gräddsås
Blanda skyn med grädden och kalvfonden.
Smaka av.
Vill du ha en tjockare sås red den.
Låt såsen koka upp och sjuda någon minut.
Svampsoppa med parmesan och spenat
Svampsoppa med parmesan och spenat
4 port
Du behöver:
250 g |
Fryst bladspenat |
200 g |
Färska champinjoner |
2 msk |
smör |
2 st |
Vitlöksklyftor |
0,5 dl |
vetemjöl |
1 l |
mjölk |
2 dl |
Riven parmesanost |
1,5 tsk |
salt |
2 krm |
svartpeppar |
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur överflödigt vatten.
Skiva champinjonera.
Fräs dem i smör i en kastrull.
Tillsätt spenaten och pressa ner vitlöken.
Salta och peppra.
Blanda ner mjölet och späd med mjölk under omrörning.
Låt soppan sjuda 5 minuter.
Rör i osten.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med bröd
(Nästa gång tillsätter jag nog kyckling eller bacon också)