Porterstek

Porterstek

ca 4-6 personer


Du behöver:

1 - 1½ kg benfri nötstek ex. fransyska
1 flaska porter (33cl)
2 st. gula lökar
2tsk torkad timjan
6 st. enbär
6 st. svart eller vitpepparkorn
1 dl konc. Svartvinbärssaft
½ dl soya
3 st. köttbuljongtärningar
2 dl grädde


Gör så här:

Häll porter, svartvinbärssaft och soya i en stor kastrull.
Skala och dela löken och lägg i, i kastrullen.
Häll i enbär, timjan, pepparkornen och buljongtärningarna.
Låt det koka upp.
Lägg i köttet.
Låt det få koka på svag värme i ca 2h eller tills innertempraturen är 75 grader.
Vänd köttet några gånger under tiden. Använder du termometer går det bra att ösa skyn över köttet.
Stäng av plattan och låt steken få ligga 15-20min i porterspadet innan du skär upp det.
Häll sedan på grädde i skyn och låt koka upp under omrörning.

Servera med nykokt potatis, sallad och svartvinbärsgelé

 


Kyckling med mangochutneysås

Kyckling med mango chutney

4 personer.

 

Du behöver:

4 kyckling filéer
1-2 paprikor (valfri färg)
1 rödlök
2½ dl Matlagningsgrädde
3-4 msk Mangochutney
1-2 tsk Sambal oelek
Salt
peppar


Gör så här

Strimla paprikan och löken.

Strimla kyckling.

Stek kycklingen tillsammans paprika och rödlök.

Salta och peppra.

Tillsätt matlagningsgrädde.
Blanda i mangochutney och sambal oelek (smaka av efter eget tycke)

Smaka av med salt och peppar.

Låt det puttar några minuter.

 

Servera med ris eller couscous och sallad.


Andrea 21 år

Tårtfyllning

Lager 1:
Marsansås
Jordgubbssylt

Lager 2:
Tårtfyllning, jordgubbsmousse
Jordgubbar

Lager 3:
Grädde
Dekoration




 Lager 2


  Lager 3

Lax med spenat- och basilikasås

Lax med spenat- och basilikasås

4 port

Du behöver.
4 färdiga laxportionsbitar
250 g fryst bladspenat
2 dl crème fraiche
1/3- 1/2 grönsaksbuljongtärning
2-3 msk finhackad basilika
1-2 tsk pressad citron
Salt
Peppar

ev. sparris till servering

Gör så här:
Tina spenaten i en kastrull.
Låt det mesta av vätskan koka bort.
Tillsätt crème fraiche och buljongtärning.
Låt det puttra några minuter.
Smaksätt med basilika, citron, salt och peppar.
Låt det puttrar några minuter.

Lägg laxen i en ugnsfast form och krydda.
Tillaga i ugnen ca 15-20 min i 225 grader.

Önskas det sparris, stek den i smör.
Strö över flingsalt.

Servera med kokt potatis.

Enkelt men gott!



Vitlöksstekta kycklingfiléer med couscous

Vitlöksstekta kycklingfiléer med couscous

4 port


Du behöver:


900g kycklingfilé
100-200 gram färsk broccoli
ca 20 st. oliver (använde svarta kärnfria)
ca 10 st. soltorkade tomater (helst marinerade)
1-2 st. färska tomater
4 portioner couscous
1 st. burk crème fraiche (smak: chili & paprika)
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
vitpeppar
rapsolja


Gör så här:

Skär kycklingfilerna i bitar.
Salta och peppra.
Stek kycklingen nästan klar i rapsolja.
Pressa vitlöken över kycklingen och stek tills kycklingen är genomstekt.
Skär upp broccolin i bitar och koka i lättsaltat vatten ett par minuter.
Skär upp tomaten i bitar och strimla de soltorkade tomaterna.
Tillaga couscous genom att följa paketanvisningen.
Blanda couscous, oliver, broccoli, tomat.
Lägg upp på tallrik.
Lägg sedan på kycklingen och avsluta med lite chilipaprika crème fraiche.
Det går även att lägga alla ingredienser i olika skålar så får var och en ta så mycket de vill ha av de olika ingredienserna.


Matsedel v.17

Måndag: Kassler, broccoli och stekt ägg

Tisdag: Grilla kyckling med couscous

Onsdag: Lax med spenat och basilikasås med potatis

Torsdag: Kyckling med mango chutney och couscous

Fredag: Förrätt: Sniglar
            Huvudrätt: Grillad oxfilé och klyftpotatis/rotgrönsaker
            Efterrätt: Risgrynspannacotta

Lördag:

Söndag: Porterstek med sallad


Matsedel v.16

Måndag: Spagetti och köttfärsås

Tisdag: Lax och broccoli

Onsdag: Restaurang/valfritt

Torsdag: Karrékotletter, potatis och svampsås

Fredag: Tacos

Lördag: Grilla fläskfilé och klyftpotatis

Söndag: vitlöksstekt kyckling och couscous

Dumlekola kaka

Dumlekola kaka

ca 24 st.

Du behöver:
100 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 påse dumlekola
1 pkt noblesse
Aluminiumformar

Gör så här:
Blanda smör, socker, mjöl och bakpulver till en deg som du formar till en boll.
Ställ degen i kylskåpet några minuter.
Rulla degen till ca 24 stycken bollar.
Lägg bollarna i aluminiumformarna.
Tryck i en dumlekola i varje boll.
Grädda i ca 10-12 minuter i 175 grader.
Lägg en noblesseskiva på varje kaka när den tas ur ugnen.



Klassiska nötkakor

Klassiska nötkakor

ca 35-40 st.

Du behöver:
200 g malda hasselnötskärnor (går mycket bra att köpa hela och mixa)
2 ½ dl florsocker
2 msk potatismjöl
2 äggvitor
Ca 34-40 hasselnötter till garnering

Gör så här:
Blanda nötterna, florsockret och potatismjölet.
Tillsätt äggvitorna och blanda.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Lägg med hjälp av en eller två teskedar ut smeten som små högar/klickar på plåten.
Tryck ner en nötkärna i varje hög.
Grädda kakorna i 10-12 minuter i 200 grader.


Matsedel v.15

Måndag: Hamburgare

Tisdag: Couscouskorv

Onsdag: Proteinpannkakor med kesella och bär

Torsdag: Hemmagjorda naggest

Fredag: Snabb kycklinggratäng

Lördag: Lam och klyftpotatis

Söndag: Biffar och potatis

Köttgryta/ Kalops

Köttgryta/ Kalops
4 port

 

Du behöver:

1 kg högrev av nöt
2 st. gula lökar
1 st. röd lök
3 st. morötter
10 st. kryddpepparkorn
5 st. vitpepparkorn
5 st. rosépepparkorn
5 st. lagerblad
2 st. köttbuljongtärningar
5 st. färska vitlökar
Salt
Smör till stekning
3 dl grädde

 

Gör så här:

Skär köttet i bitar.

Bryn de i en stekpanna och lägg sedan över i en större gryta.

Häll på vatten så det knappt täcker köttet.

Låt det koka upp & skumma av.

Skala löken och skär i klyftor.

Skala morötterna och skär i bitar.

Skala vitlöken och skär i strimlor.

Tillsätt buljongtärningarna, lök, morötter, vitlöken, pepparkorna & lagerbladen.

Låt de puttra på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört.

Tillsätt grädden & låt koka upp ett par minuter innan servering.

Om en tjockare sås önskas går det bra att rada den.

 

Servera med kokt potatis & vinbärsgelé


Philadelphiabullar i långpanna

Philadelphiabullar i långpanna
ca 30 st.


Du behöver:

5 dl mjölk
150 gram rumsvarmt smör
1 pkt jäst (50 gram)
1 dl strösocker
½ tsk salt
10-12 dl vetemjöl


Fyllning:

150 gram rumsvarmt smör
200 gram Philadelphia ost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker


Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader.
Rör ut jästen med mjölken.
Tillsätt det rumsvarma smöret, sockret, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig.(går att använda maskin).
Klä en ugnsplåt med bakplåtpapper.
Häll ner degen på plåten och tryck ut den i kanterna (degen blir kladdig och lös, men den ska vara så!).
Täck degen med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.


Rör under tiden ihop ingredienserna till fyllningen.


Gör sedan små hål jämnt fördelat över degen med mjölad tumme.
Fyll varje hål med fyllningen.
Pensla ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i 200 grader ca 15-20 min, eller tills den fått fin färg.
Skär upp i rutor.




RSS 2.0