Lax- och spenatpaj
Lax- och spenatpaj
4 port
Du behöver:
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk kallt vatten
Fyllning
1 purjolök
300 g bladspenat
1 st fiskbuljong tärning
3 st. ägg
1 dl grädde
250 g kesella
3 dl riven ost + garnering
200 g rökt lax (i skivor)
Smör
Gör så här:
Deg
Lägg ner bitar av smöret i mjölet.
Fördela smöret till en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
Knåda ihop degen till en boll och låt den ligga kylen 30 min.
Tryck ut pajdegen i en form men löstagbara kanter.
Nagga pajskalet och förgrädda 10-15 minuter på 225 grader
Fyllning
Skiva purjolöken i tunna skivor.
Hacka spenaten grovt.
Skiva laxen i strimlor.
Fräs purjolöken i smör.
Smula över buljongtärningen.
Lägg i spenaten rör om till den mjuknar.
Vispa sönder äggen.
Blanda i grädden, kesellan och osten.
Häll i fyllningen och laxen i pajskalet.
Garnera med ost
Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter på 225 grader.
Härligt med nya recept!=))