Söndag v. 49

Recept

Söndag
Köttgryta med ris.

Betyg 4/5

Du behöver:
Olivolja
1 Gul lök
600g Grytbitar
2 msk Mjöl
5 dl Mjölk
½ dl matlagningsgrädde
1 Röd paprika
Torkade trattkantareller
Salt
Peppar

Gör så här:
Hacka löken.
Fräs sedan löken i en stekpanna med lite olivolja.
Häll sedan över löken till en gryta. (använde gjutjärnsgryta går även bra med en kastrull)
Stek grytbitarna med lite olivolja.
Häll sedan över grytbitarna till grytan, men spara spadet i stekpannan.
Vispa ihop mjölet med 1 dl mjölk i en skål.
Häll sedan över det till stekpannan och vispa snabbt och häll över det till grytan.
Tillsätt resten av mjölken (4dl), låt koka.
Lägg i paprikan, svampen och krydda.
Låt det stå och småputtar på svag värme under lock medan du kokar riset.

Servera med ris.


Lördag v. 49

Recept

Lördag
Rostars, pressad potatis och svampsås.

Betyg 4/5 (Hade vela ha köttet lite rödare)

Du behöver:
Rostars (köps på bit)
Salt
Peppar
Smör
Potatis

Sås:
50 g smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk
Soja
Salt
Peppar
Torkade kantareller

Gör så här:
Skala och koka potatisen.
Salta och peppra köttet.
Stek köttet i smör några minuter på vardera sida.
När potatsien är färdigkokt pressa den.

Sås:
Smält smörer.
Strö över mjölet.
Tillsätt mjölken.
Rör om och låt koka upp.
Smaksätt med salt, peppar och soja.
Till sätt kantarellerna.


Fredag v. 49

Recept

Fredag
Fläskfilé med hasselbackspotatis.

Betyg 5/5

Du behöver:
Potatis
Olja
Salt
Fläskfilé
Peppar
Smör

Gör så här:
Skala potatisen.
Skär den i tunna skivor men inte helt igenom.
Lägg potatisen på en inoljad plåt med den skårade sidan uppåt.
Pensla potatisen men lite olja och salta.
Sätt in i ugnen på 225 grader.

Salta och peppra köttet.
Stek fläskfilén hel i smör.

Servera med Beasås, tomater och vitlöksbröd.


Torsdag v. 49

Recept

Torsdag
Lasagne

Betyg 5/5

Du behöver
ca 1 kg Köttfärs
1 fpk Krossadetomater i vitlök
2-3 msk Tomatpure
1 (liten) burk Creme fraiche 
Salt
Peppar
Lasagneplattor

Sås:
50 g smör
3/4 dl mjöl
7-8 dl mjölk
salt
Peppar
Riven ost

Gör så här:
Stek köttfärsen i lite smör.
Häll i de krossade tomaterna, tomatpurrren och creme fraichen, rör om.
Salta och peppra.
Låt koka ihop.
Om det önskas en krämigar köttfärssås kan du reda den.

Sås:
Smält smörer.
Strö över mjölet och tillsätt 1 dl mjölk, rör om.
Tillsätt resten av mjölken, låt koka.
Salta och peppra.
Tillsätt osten men låt det inte koka.

Smörj en ungsform.
Lägg lite sås och köttfärs i botten.
Lägg sedan lasagneplattor köttfärs och sås.
Fortsätta att varva så.
Sista lagret ska vara sås.
Strö över riven ost.
Sätt in i ugnen på 250 grader 30 minuter.

Servera med sallad.



Onsdag v.49

Recept

Onsdag
Regnbågsfilé med sås

Betyg 5/5

Du behöver:
Regnbågsfilé (använde färdiga portionsbitar)
Salt
Peppar
Smör

Sås:
Matlagningsyoghurt
Bostobgurka
Majonäs
Citron

Gör så här:
Salta och peppra regnbågsfilén.
Stek i smör ca 3 min på vardera sida.

Sås:
Blanda samman alla ingredienser.
Använde allt på en höft så man måste smaka sig fram.

Servera med potatis och citronklyftor.


Tisdag v.49

Recept

Tisdag
Sweet Chili marinerad kyckling

Betyg: 5/5

Du behöver:
Sweet Chili sås
Olivolja
Kycklingfilé
Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Blanda sweet chilisås och olivolja. Gjorde på en höft så har inget mått.
Skär ett snitt i kycklingfilérna.
Salta och peppra.
Lägg kycklinen i en påse och häll i marinaden och blanda.
Låt stå en stund i kylen ca 30 min - 2 timmar.

Stek sedan kycklingen i olja eller smör.
Servera med ris, sallad och sås om det önskas.



Saffranskaka

Du behöver:
200 g smör
1 pakt saffran (½ g )
2 ägg
3 dl socker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Florsocker

Gör så här:
Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant. (ca 24 cm i diameter)
Smält smöret och låt de svalna.
Stöt saffranet i en mortel.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt saffran, de smälta smöret och mjölk.
Blanda mjölet och bakpulvret och rör sedan ner det i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Innan servering sikta över florsocker.

Julgodis

Ljus tryffel

Du behöver.
3/4 dl visogrädde
200g vit choklad
2 msk florsocker
Smaksättning ex
½g saffran
2 krm kanel
25g viol
1 tsk vaniljsocker
2 msk likör
eller vad du skulle vilja ha

Garnering
200g choklad

Gör så här:
Blanda grädden, sockret och smaksättningen i sen kastrull och koka i 2 minuter.
Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Rör tills all choklad är smält.
Häll upp smeten i en oljad form och ställ i kylskåpet för att blir fast.
Stjälp upp och skär i bitar eller rulla runda bollar.
Doppa i smält choklad och garnera med t ex färgat pälsocker, florsocker eller strösocker smaksatt med apelsinskal.
Smeten kan även hällas i en spritspåse och spritsas ut i formar


Julgodis

Snöbollar med lime och utan

Ca 35 st

Du behöver:
100g rumstempurerat smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
3 dl havregryn
1 msk vatten
Rivet skal och pressad saft av 1 lime

Garnering
kokosflingor

Gör så här:
Rör ihop smör och socker.
Rör i vaniljsocker, kokos, havregryn, limeska och saft.
Forma massan till bollar och rulla dem i kokos.

Om du inte vill ha lime i ta 2-3 msk vatten i stället.

Förvara i kyl eller frys.

Julgodis

Pepparkakskola

Ca 35 st

Du behöver:
1 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 tsk pepparkakskrydda
Folie

Gör så här:
Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och pepparkaskrydda i en stor glasskål.
Sätt in den i micron på full effekt i 5 minuter (Tiden kan variera beroende på mikro).
Rör om och koka yttligare två minuter på full effekt (Tiden kan även variera här).
Häll upp smeten på ett insmort folieark.
Låt pepparkaksknäcken svalna.
Klipp den sedan i bitar och slå in i papper.

Julgodis

Kokostryffel

Ca 23 st

Du behöver:
100g mörk choklad
4 msk grädde
150 g florsocker (ca 3dl)
100 g kokosflingor (3 dl)
100 g vit choklad

Gör så här:
Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
När chokladen är smält ta bort den från vattenbadet och rör i grädden.
Tillsätt sedan kokosflingorna.
Arbeta därefter in florsockret, lite i taget, tills det blir en smidig massa.
Ställ kallt i 2 timmar.
Riv den vita chokladen.
Forma massan till kulor och rulla de i chokladen.

Förvara svalt.

Fredag v.48

Recept

Fredag
Ädelostfylld kyckling inlindad i bacon

Betyg. 5/5

4 port

Du behöver:
4 Kyckling filéer
1 Förp kvibille ädelost 120g
2 Paket bacon
Salt och peppar

Gör så här:
Skär en ficka i längs kycklingens ena sida.
Fyll sedan fickan med ädelost. (kan vara lite knöligt att få in osten men det är bara att trycka)
Linda in kycklingfiléerna med bacon 3-4 skivor per filé.
Förstek filéerna några minuter i olja i en stekpanna, så att baconen får en fin färg.
Efterstek i ugnen, 175 grader.

Servera med klyftpotatis eller ris.

 

Onsdag v.48

Recept

Onsdag:
Ugnsbakad torsk med vitlökssås

Betyg: 10/5 Mycket gott!!

4 port

10-12 Potatisar
2 msk olivolja (använde på en höft)
2 tsk Salt (använde på en höft)
3 Paprikor
600g Torsk- eller hokifilé
1 krm Peppar (använde på en höft)

Sås:
2 dl Matyoghurt
3 st Vitlöksklyftor
2 krm Salt
1 krm Peppar

Gör så här:
Skölj potatisen och skär den i skivor.
Lägg potatisen på en bakplåt med bakplåtspapper och ringla över lite olja och strö över lite salt.
Sätt in potatisen mitt i ugnen ca 10 minuter på 250 grader.
Skölj, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Skär fiskfiléerna i ca 5 cm breda bitar.
Lägg fisken och paprikan vid sidan om potatisen på plåten.
Ringla över lite olja, salta och peppra.
Sätt in i ugnen yttligare ca 10 minuter.

Sås:
Blanda samman alla ingredienser till en sås.





Tisdag v.48

Recept

Tisdag:
Raggmunkar med bacon

Betyg: 5/5

2-3 port

Du behöver:
2 dl Vetemjöl
1 tsk Salt
5 dl Mjölk
1 ägg
8 st potatisar (använde 6 stora)

Gör så här:
Vispa ihop mjölet, saltet, 2 dl mjölk och ägget till en jämn smet.
Tillsätt resten av mjölken (3 dl).
Skala potatisarna och riv direkt ner i smeten.
Stek som tunna pankakor.
Klipp baconen och stek.

Servera med lingonstylt, äppelmos eller hallonsylt.


Fredag v.47

Recept

Fredag:
Ädelostkyckling

4 port

Du behöver:
4 Kycklingfileer
salt och peppar
150g ädelost (gärna kvibille gräddädel)
1 burk creme fraiche
4 msk hakad persilja
2½ dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Krydda kycklingarna väl och bryn dem väl runt om. Lägg över i ugnsfast form.
Mosa osten och blanda med creme fraichen och persiljan.
Klicka röran på filéerna. Häll grädden runt om. 
Sätt in i ugnen, ca 20-25 min. Kontrollera så att kycklingen klar.

Servera med ris, pasta eller klyftpotatis.

Torsdag v.47

Recept

Torsdag:
Stekt lax med potatismos

Betyg: 5/5

Du behöver:
Lax, färdiga portionsbitar
Salt
Peppar
Olja
Pulvermos

Gör så här:
Krydda laxen och stek i olja.
Tillaga mosen enligt förpakningen.

Servera med grönsaker och remuoladsås.


Måndag v.47

Recept

Måndag:
Baconsås med pasta

Betyg 5/5

4 port

Du behöber:
4 paket bacon
2 burkar vitlökscreme fraiche
1½-2½ dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Stek baconen (ej kanper stek)
Blanda i creme fracihen och matlagningsgrädden
Koka upp
Red såsen om det önskas en krämigare sås.

Servera med pasta och en god sallad.


RSS 2.0