Matsedel v.13

Måndag: Hemmagjorda hamburgare

 

Tisdag: Italiensk kassler i krämigsås

 

Onsdag: ICA sallad

 

Torsdag: Panneradfisk med potatis

 

Fredag: Kycklinggratäng med bea

 

Lördag: Tacos

 

Söndag: Karré med klyftpotatis


Matsedel v.12

Måndag: Snabbkycklinggratäng med ris

http://andreanordling.blogg.se/2013/september/snabb-klycklinggratang.html

 

Tisdag: Fisk och potatis i foliepaket

http://andreanordling.blogg.se/2013/july/fisk-potatis-i-foliepaket.html

 

Onsdag: Kebabgryta med ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kebabgryta.html

 

Torsdag: Våfflor

 

Fredag: Marinerad kycklingfilé

http://andreanordling.blogg.se/2012/december/marinerad-kycklingfile.html

 

Lördag: Förrätt: Hummer

           Huvudrätt: Oxfilé med klyftpotatis

 

Söndag: Exotiskbiffgryta

http://andreanordling.blogg.se/2011/february/exotisk-biffcurry.html


Vaniljmakroner

Vaniljmakroner

Ca 16 st

 

Du behöver:

1 ¾ mandelmjöl (alt fint malen mandel)

3 st. äggvitor

1/2 dl strösocker

2 ½ florsocker

½ tsk vaniljsocker

Karamellfärg

 

Fyllning:

4 msk smör (rumsvarmt)

½ tsk vaniljsocker eller vaniljessens

2 ½ dl florsocker

 

 

Gör så här:

Rör ihop den malda mandeln med florsockret. (med elvisp eller matberedare)

Vispa äggvitorna till ett hårt skum med mjuka toppar i en stor bunke.

Rör ner hälften av sockret och vispa lite till.

Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängen blivit tjock och glansig.

Färga ev. marängen med karamellfärg.

 

Vänd försiktigt ner mandelmjölsblandningen i marängen.

Ta en tredjedel i taget och vik in de torra ingredienserna i marängen ta sedan nästa tredjedel och gör samma sak, tills allt mjöl är i marängen.

Rör om så smeten blir jämn och fin men rör inte för mycket för då blir smeten för lös.

Spritsa ut 32 rundlar av smeten på plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, stora som 5 kronor

Låt makronerna vila på plåten i 30 minuter.

Knacka plåten mot underlaget för att få bort ev. luftbubblor.

Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 10-15 min. (Det kan skilja mellan ugnar. Har man de inne för kort tid kommer de att fastna på bakplåtspappret, för lång tid så blir de typ torra och inte sega som de ska.)

Låt de svalna ca 10 min. Lossa sedan försiktigt på makronerna och låt de svalan helt innan fyllningen läggs på.

 

 

Fyllning:

Vispa smöret och vaniljsockret vitt och fluffigt.

Vispa successivt i florsockret tills konsistensen är slät.

Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.

 

 
 
 
 

 


Matsedel v.11

Måndag: Karibisksoppa med kyckling

 

Tisdag: Korvstroganoff och ris

http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html

 

Onsdag: Lax med philadelphiaost täcke

http://andreanordling.blogg.se/2012/january/lax-med-philadelphiaosttacke.html

 

Torsdag: Rester/Omelett

 

Fredag: SM i Nässjö

 

Lördag: SM i Nässjö

 

Söndag: SM i Nässjö


Mandelkakor med kola

Mandelkakor med kola

20 stycken

 

Du behöver:

150g smör

2 dl (130g) sötmandel

2 st. bittermandlar

2 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

5 st. äggvitor

1 dl vetemjöl

20 stycken dumlekolor

40g mörkchoklad.

20 st. aluminiumformar

 

Gör så här:

Hetta upp smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt.

Låt smöret svalna.

Mal mandeln i en matberedare.

Tillsätt florsockret, vaniljsockret och 3 st. äggvitor.

Blanda till en jämn smet.

Tillsätt smöret och mjölet.

Blanda runt.

Vispa de två resterande äggvitorna till ett hårt skum.

Vänd sedan försiktigt ner skummet i smeten.

Smörj in 20 stycken aluminiumformar.

Fördela sedan smeten i formarna.

Tryck ner en dumlekola i varje form.

Grädda kakorna ca 15-20 i 175 grader.

Ta ur kakorna ur forman när de svalnat.

Smält den mörkachokladen och spritsa den sedan över kakan.

 

 

Morotslimpa med havregryn

Morotslimpa med havregryn 

2 st. limpor.

 

Du behöver:

50g jäst

6 dl mjölk

2 ½ tsk salt

2 msk rapsolja

1 msk socker

2 st. morötter fint riven

2 dl havregryn

12-14 dl vetemjöl

 

Garnering:

Havregryn

 

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke.

Lös upp jästen med den fingervarma mjölken.

Tillsätt salt, olja socker, morot havregryn.

Blanda samman.

 

Tillsätt mjöl, lite i taget.

Kör degen i en bakmaskin ca 5 min eller knåda degen förhand ca 10 min.

Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.

 

Dela degen i två delar.

Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda limp-formar. (ca 1 ½ liter)

Skär några snitt i ytan med en kniv.

Pensla brödet med kallt vatten och strö över havregryn.

Låt brödet jäs under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Sätt in brödet längts ner i ugnen och sänk värmen direkt till 200 grader.

Grädda brädet ca 40-45 minuter. Känns med en provsticka.

Låt brödet svalna innan du tar det ur formen.

 

 Får inte bilden åt rätt håll.

 


Mjuk rabarberkaka

Mjuk rabarberkaka

 

Du behöver:

100 g smör
1½ dl strösocker
2 st. ägg
1 ½ msk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
4-5 dl rabarberbitar
2 st. ägg
1 ½ dl grädde
1 dl strösocker

 

Gör så här:

Smörj och bröa en rund form med löstagbarkant (ca 24 cm i diameter)

Rör smör och socker vitt och poröst.

Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje.

Vänd ner kardemumma och sikta ner de torra ingredienserna.

Rör till en slät smet och klicka ut den i formen.

Bred ut smeten så det blir en fördjupning i mitten.

Lägg rabarberbitarna i mitten av kakan.

Rör samman ägg, grädde, socker och häll över rabarbern.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter i 175 grader.

Ta ut kakan och låt den svalna i formen.

 

 

Matsedel v.10

Måndag: Kasslersås med pasta

 

Tisdag: Tikka masala med kyckling och ris

 

Onsdag: Lax med philadelphiaost täcke

http://andreanordling.blogg.se/2012/january/lax-med-philadelphiaosttacke.html

 

Torsdag: Rester/Omelett

 

Fredag: Enchiladas med sallad

http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v42.html

 

Lördag: Stek med potatis

 

Söndag: Renskavsgryta


Matsedel v.9

Måndag: Korv och makaroner

 

Tisdag: Hemmagjorda hamburgare med sallad

 

Onsdag: Buffalo wings

 http://andreanordling.blogg.se/2014/february/buffalo-wings-med-adelostdipp.html

 

Torsdag: Pannkaka

 

Fredag: ICA´s plocksallad

 

Lördag: Lamfilé med sallad

 

Söndag: Fläskkotletter med klyftpotatis

 


RSS 2.0