Mjukchokladkola med turkisk peppar

Mjukchokladkola med turkisk peppar

Ca 50 st 

 

Du behöver:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g mörk choklad, hackad
1/2 tsk ättiksprit 12 %
100 g smör
10-12 bitar turkisk peppar, hackad

 

Gör så här:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

Koka tills smeten har en temperatur på 122 grader.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen, smöret och ättikspriten.

Rör om till en jämn och fin smet.

Låt smeten svala lite.

Tillsätt turkis peppar, rör om försiktigt så inte bitarna smälter.

Bred ut smeten i en bakplåtspapapersklädd form  20x20 cm.

Ställ svalt och låte den stelna något.

Skär upp i bitar.


Nutellafudge

 

Nutellafudge

Ca 50 st

 

Du behöver:

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
50 g smör
160 g nutella
1 krm ättiksprit 12 %

 

Gör så här:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

Koka tills smeten har en temperatur på 124-125 grader. (Eller gör kulprovet).

Tillsätt smöret och låt det koka ytterligare 2 minuter.

Ta kastrullen från plattan. 

Rör ner nutellan och ättikspriten till en jämn smet.

Bred ut smeten på en bakåplåtspapper ca 1-2 cm tjockt.

Ställ svalt några timmar.

Skär upp i bitar.

 


Kajsas Macarons

Kajsas Macarons

 

Du behöver:

3 st. äggvitor

1/2 dl strösocker

100 gram finfint malen skalad mandel (alt mandelmjöl)

190 gram florsocker Karamellfärg

 

Gör så här:

Vispa äggvitorna till ett skum

Rör ner hälften av sockret och vispa lite till.

Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängen blivit tjock och glansig.

Färga ev marängen med karamellfärg.

Rör ihop den malda mandeln med florsockret.

Vänd försiktigt ner mandelsockermjölet i marängen.

Rör om så smeten blir jämn och fin men rör inte för mycket för då blir smeten för lös.

Spritsa ut rundlar av smeten på plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, stora som 5 kronor

Låt macaronerna vila på plåten i 45 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 9-11 min. (Det kan skilja mellan ugnar. Har man de inne för kort tid kommer de att fastna på bakplåtspappret, för lång tid så blir de typ torra och inte sega som de ska.)

 

Smörkräm

50-100 gram smör. Rumsvarmt.

I med florsocker och färdig pepparkakskrydda efter smak.

Vispa ihop med elvisp.

 

Mina blev för stora och inte alls fina. Bättre lycka nästa gång.
 

Nougatcrisp

Nougatcrisp

 

Du behöver:

100 g ljus mjölkchoklad

250 g nougat

1 burk nutella ca 350-400g

10 dl cornflakes   

 

Gör så här:

Mäta upp cornflakes i en stor bunke.

Smält ihop choklad, nougat och nutella i vattenbad.

Häll smeten över flingorna och blanda försiktigt men noga.

Platta ut allt i en bakpappersklädd form (ca 20x25 cm) och ställ det kallt för att stelna.

Skär upp i lämpliga bitar och förvara det kallt. 


Vaniljfudge med blåbär

Vaniljfudge med blåbär

 

 Ca 35 bitar

 

Du behöver:

1 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g smörs

1 msk honung

75 g vit choklad, riven

½ tsk vaniljsocker

1 dl torkade blåbär

 

Gör så här:

Blanda grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull.

Koka under omrörning till en tjock glansig smet.

Låt koka till 125° eller gör ett kulprov.

Låt kolan svalna något och rör i riven choklad och vaniljsocker.

Häll upp massan i en liten pappersklädd smord form (ca 12x12 cm).

Strö blåbären över fudgen.

Ställ i kylen.

Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar när den svalnat.

 


Chipsgratäng

Chipsgratäng

4 port

 

Du behöver:

1 kg kycklingfilé
grillkrydda
1/2 purjolök
2 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
1/2 burk mango chutney
salt & peppar
grillchips

 

Gör så här:

Skär filéerna i små bitar och stek dem i smör.

Salta och peppra och krydda ganska rikligt med grillkrydda.

Lägg över kycklingen i en ugnsform.

Finstrimla purjolöken och strö det över.

Vispa grädden och blanda försiktigt ner crème fraiche och mango chutney.

Bred smeten över kycklingen och täck sedan formen med ett lager grillchips.

Det går att förbereda allt förutom att lägga på chipsen. Det gör man precis innan man sätter in rätten i ugnen.

Tillaga i ugnen på 175 grader ca 30 min tills de fått fin färg.

 

Servera med ris och sallad.

 

Receptet hämtat från: http://mimmitest.blogg.se/

 

 

 

 


Kyckling och baconpaj

 

Kyckling och baconpaj
 
Du behöver:

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 gram rumsvarmt smör

2 msk kallt vatten

 

Fyllning

400-450 gram kycklingfié

2 pkt bacon

3-4 dl creme fraiche

2 msk chilisås

100 gram valfri creme bounjour ost

Salt & peppar

1 dl riven ost

 

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser till pajdegen.
Platta ut i pajformen ( ca 22- 24 cm )
Förgrädda i 10 – 15 minuter, i nedre delen av ugnen. På 200 grader.
Strimla kycklingen, och bryn den.
Klipp ner baconet och bryn.
Rör ner creme fraiche, creme bonjour, chilisås.
Smaka av med salt och peppar.
Låt det sjuda upp tillsammans innan du lägger det i pajformen.
Strö ost över och grädda i ca 20- 30 minuter eller tills pajen är gyllene brun på 200 grader.

Serveras med sallad och bröd

 

 

Receptet hämtat från: http://mimmitest.blogg.se/

 


Pizzakassler

Pizzakassler

 

4 port

 

Du behöver:

500 g kassler

1 st. gul lök

4dl Kelda Pastasås tomat & crème fraiche

2 tsk oregano

ca 2 dlriven ost 

 

Gör så här:
Skär kasslern i skivor.
Lägg dem i en ugnsfast form .
Skär löken i tunna skivor och fördela över kasslern.
Häll Kelda såsen över kasslern.
Strö över oregano och riven ost.
Tillaga mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter.

 

 

 

 


Matsedel v.51

Måndag: Pastasås med rök tlax

 

Tisdag: Pizzakassler med potatis

 

Onsdag: Korvstroganoff och ris

 

Torsdag: Kyckling och baconpaj

 

Fredag: Lamm med potatisgratäng

 

Lördag: Chipsgratäng (Har ännu inte testat denna maträtt)

 

Söndag: Kotletter med svampsås och potatis


Matsedel v.50

Måndag: Rester

 

Tisdag: Gräddstuvadpyttipanna

 

Onsdag: Lax med philadelphiatäcke och potatis

 

Torsdag: Pannkaka med sylt och grädde

 

Fredag: Fläskkotletter i ugn med pressad potatis

 http://andreanordling.blogg.se/2011/april/flaskkotletter-i-ugn.html

 

Lördag: Tävling i klassisk styrkelyft

 

Söndag: Stekt fläskfilé med klyftpotatis och bea


Matsedel v.49

Nu är jag tillbaka igen. Har varit utan kök nästan 4 veckor pga renovering, men nu har vi ett nytt och fint kök där det ska lagas massor av god mat.

 

Måndag: Prinskorv med potatismos

 

Tisdag: Snabbkycklinggratäng med ris

http://andreanordling.blogg.se/2013/september/snabb-klycklinggratang.html

 

Onsdag: Paneradfisk med sås och potatis

Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html

 

Torsdag: Chipsgratäng

 

Fredag: Tacos

 

Lördag: Middag på Scandic

 

Söndag: Något enkelt


RSS 2.0