Brownietårta med hallonmousse

Brownietårta med hallonmousse

8-10 bitar

 

 

Du behöver:

 

Browniebotten

120 g mörk choklad (jag använde 36%)

100 g smör

2 1/2 dl socker

2 ägg

1 1/2 msk vaniljsocker

1 krm salt

1 1/2 dl vetemjöl

Vispad grädde till garnering

Hallon till garnering

 

Hallonmousse

1 paket frysta, tinade hallon (250 g)

1 dl gelésocker multi

2 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

 

 

Gör så här:

 

Browniebotten

Bryt chokladen i bitar.

Smält choklad och smör över vattenbad.

Ta från värmen.

Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat.

Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.

Tillsätt vaniljsocker och salt.

Vänd ner mjölet.

 

Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.

Häll i smeten.

Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter på 175 grader.

Låt svalna.

 

Hallonmousse

Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.

Passera genom en finmaskig sil.

Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker.

Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.

Vispa grädden fluffig.

Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).

Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar).

Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.

 

Servering

Lossa tårtan ur formen, dra ev. av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.

 Garnera med spritsad grädde och färska hallon. (Använde inte grädde pga. att den inte uppskattas)

 

 


Matsedel v.35

Måndag: Proteinpannkaka
http://andreanordling.blogg.se/2011/february/amerikanska-proteinpannkakor.html

Tisdag: Paneradfisk med sås och potatis
Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html

Onsdag: Ost och skinkpaj

Torsdag: Stockholm

Fredag: Stockholm
 
Lördag: Stockholm 
 
Söndag: Räckmacka

Gratinerad kassler med mozzarella och sparris.

Gratinerad kassler med mozzarella och sparris.

4 port

 

Du behöver:

400-500 g kassler

1 st. rödlök

1 burk sparris (227g)

2 st. tomater

125-250 g mozzarella

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Skiva kasslern i tunna skivor.

Skala och skiva löken.

Skiva tomaterna.

Skiva mozzarellan.

Låt sparrisen rinna av.

Varva kassler med resten av ingredienserna i en ugnsfastform.

Salta och peppra.

Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter i 200 grader.

Servera med ris.

 


Coffes Crabfishpaj.

Coffes Crabfishpaj.

 

Fyllning:

1 pkt crabfish 225-500g

1 dl gröna ärtor

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 msk chilisås

1 krm tabasco

Salt

Peppar

Dill (efter smak)

 

Gör så här:

Gör en vanlig pajdeg.

Tryck ut den i formen, nagga och förgrädda.

Koka ärtorna efter instruktionerna på förpackningen.

Skär crabfishen i bitar.

Blanda samman Crème fraichen, majonnäsen, chilisåsen, tabascon, dillen och kryddorna.

Rör sedan i ärtorna och crabfishen.

Höll blandningen i pajskalet.

Dekorera med dill och citron.

 


Kycklinggratäng med fetaost

Kycklinggratäng med fetaost

4 port

 

Du behöver:


4 st. kycklingfiléer

Smör/olja (till stekning)

150 g fetaost

2 dl crème fraiche

0.5 st. citron

1 st. gul lök

5 st. potatisar

2-3 st. vitlöksklyftor

2 dl oliver

Salt

peppar

 

 

Gör så här:

 

Skär filéerna i mindre bitar och stek dem i smör eller olja.

Salta och peppra.

Mosa fetaosten med crème fraichen.

Smaksätt med citronsaften och lite salt och peppar.

Skala och skär potatisen i tärningar, ca 1x1 cm.

Skala och hacka löken och vitlöken.

Hetta upp smör eller olja i stekpannan och stek potatisen gyllenbrun.

Lägg i löken och låt fräsa med några minuter.

Krydda och blanda ner oliverna.

Lägg potatisblandningen i botten på en ugnsfast form.

Lägg kycklingen ovanpå, toppa med crème fraiche-röran.

Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.

Servera med sallad.

 

 


Matsedel v.34

Måndag: Spagetti och bacon

Tisdag: Kycklinggratäng med fetaost

Onsdag: Lax med potatis och dillsås

Torsdag: Korvstroganoff

Fredag: Kotletter i ugn och pressad potatis
 
Lördag: 

Söndag: Gratinerad kassler med mozzarella och sparris

RSS 2.0