Grytstek

Grytstek

1,2 kg fransyska eller innanlår (använde 800g ytterlår)
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
4 hela morötter, skalade
8 steklökar, skalade
2 ½ dl mörk oxbuljong (använde 1½ msk kavlfond utspätt i 4 dl vatten)
1 lagerblad

Sås: (gjorde en svampsås)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl buljong
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar

Krydda köttet med salt och peppar.
Bryn i smör i en stekgryta.
Lägg morötter och lök runt om.
Häll på buljong, lägg i lagerblad och koka upp.
Sänk värmen, lägg på lock och sjud på låg värme ca 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.

Använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 75°.

Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter. Skiva upp före servering.

Sås: Sila buljongen och förstärk den med buljong från tärning.
Smält smör, rör ner mjöl och spä med buljong.
Koka upp och låt sjuda i 3-5 minuter.
Krydda med soja, salt och peppar.

Servera med gelé, sallad och potatis.

  


Kommentarer
Postat av: Mamma

Va duktig du är =)))

2011-01-08 @ 12:39:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0