Grytstek
Grytstek
1,2 kg fransyska eller innanlår (använde 800g ytterlår)
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
4 hela morötter, skalade
8 steklökar, skalade
2 ½ dl mörk oxbuljong (använde 1½ msk kavlfond utspätt i 4 dl vatten)
1 lagerblad
Sås: (gjorde en svampsås)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl buljong
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar
Krydda köttet med salt och peppar.
Bryn i smör i en stekgryta.
Lägg morötter och lök runt om.
Häll på buljong, lägg i lagerblad och koka upp.
Sänk värmen, lägg på lock och sjud på låg värme ca 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.
Använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 75°.
Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter. Skiva upp före servering.
Sås: Sila buljongen och förstärk den med buljong från tärning.
Smält smör, rör ner mjöl och spä med buljong.
Koka upp och låt sjuda i 3-5 minuter.
Krydda med soja, salt och peppar.
Servera med gelé, sallad och potatis.
Va duktig du är =)))