Kantarellgratinerad oxfilé
Kantarellgratinerad oxfilé
4port
Betyg 5/5
Du behöver:
Ca 1-1½ kg oxfilé
Salt
Svartpeppar
Smör
Stuvningen:
1 ½ liter färska kantareller eller 250 g konserverade eller 3 dl torkade
2 msk smör
2 st schalottenlökar
2 tsk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
Salt
Svartpeppar
En skvätt sherry om det önskas
Riven ost (västerbottenost är ett tips)
Gör så här
Stuvning:
Hacka löken
Smält smöret i en kastrull.
Fräs löken en stund utan att den får färg.
Strö över mjölet, låt det fräsa och rör om.
Tillsätt grädden (ev. lite vatten)
Tillsätt den torkade svampen
Låt stuvningen koka på svag värme under omrörning i ca 10 minuter
Avsmaka med salt och peppar och sherry om det önskas.
Sätt ugnen på 175 grader
Bryn oxfilén hastigt runt om i smör. (porerna täpps till och köttet blir saftigare)
Skär filén i ca 2-3 cm tjocka skivor.
Bryn skivorna hastigt på båda sidorna i smör.
Lägg sedan ut skivorna i en ugnsfast smord form.
Häll kantarellstuvningen över.
Strö på riven ost
Grädda ca 15 minuter i ugnen.
Kommentarer
Trackback