Brownietårta med hallonmousse
Brownietårta med hallonmousse
8-10 bitar
Du behöver:
Browniebotten
120 g mörk choklad (jag använde 36%)
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
Vispad grädde till garnering
Hallon till garnering
Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Browniebotten
Bryt chokladen i bitar.
Smält choklad och smör över vattenbad.
Ta från värmen.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
Tillsätt vaniljsocker och salt.
Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter på 175 grader.
Låt svalna.
Hallonmousse
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera genom en finmaskig sil.
Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker.
Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar).
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Servering
Lossa tårtan ur formen, dra ev. av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.
Garnera med spritsad grädde och färska hallon. (Använde inte grädde pga. att den inte uppskattas)