Honung och vitlöksstek
Honung och vitlöksstek
4-6 port
Du behöver:
2 msk olja
1 - 1 ½ kg benfri bogstek eller högrev
2 msk honung
4 pressade vitlöksklyftor
5 dl köttbuljong (1 buljongtärning)
2 morötter
2 kvistar färsk timjan
2 msk mjukt smör
2 msk vetemjöl
400 g krossade tomater
Salt
Svartpeppar
½ tsk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
Gör så här
Hetta upp oljan på medelvärme i en gjutjärnsgryta.
Gnid in köttet med honung och sedan den pressade vitlöken.
Bryn steken väl på båda sidor, ca 10 minuter.
Tillsätt buljong och 2 dl vatten.
Låt det koka upp.
Sänk värmen och låt de sjuda cirka en timma på svag värme.
Vänd köttet.
Skala och skiva morötterna
Lägg morötter och timjankvistar i grytan.
Lägg på locket och låt alltihop sjuda ytterligare 45-55 minuter.
Blanda smöret och mjölet ordentligt med hjälp av en gaffel.( Forma till en boll.)
Ta upp köttet och morötterna och lägg de på ett djupt fat.
Behåll 6 dl av vätskan i grytan, släng resten. (Är det för lite vätska tillsätt mer).
Vispa ner smörbollen i buljongen och koka upp under vispning tills såsen har tjocknat.
Rör ner de krossadetomaterna.
Koka upp och låt sjuda två minuter.
Smaka av med salt, svartpeppar, socker och vinäger.
Skiva upp köttet.
Häll såsen runtom steken.