Rågsiktsbröd

Rågsiktsbröd

2 limpor

 

Du behöver:

50 gram smör

6 dl mjölk (vatten funkar också bra)

1 påse torrjäst eller 50 g färskjäst

1 msk salt

½ dl brödsirap

11-13 dl rågsikt

 

Gör så här:

Smälta smöret i en kastrull och häll ner mjölken eller vattnet.
Blandningen ska vara lite över 40 grader om du använder torrjäst, och 37 grader om du använder färsk jäst.

 

Smula jästen i en bunke.

 

Häll över degspadet och lös upp jästen.

 

Tillsätt salt och sirap.

 

Rör ner rågsikten tills degen börjar släppa från bunkens kanter.

 

När du arbetat klart degen, låt den då få jäsa under bakduk över i 30-45 minuter.

 

När degen jäst klart, lägg upp den på en mjölad bänk och knåda den tills degen blir smidig.

 

Dela degen i två bitar, forma till limpor och lägg i bakformar. (avlånga sockerkakasformar)

 

Låt jäsa 30 minuter.

 

Pensla brödet med lite olivolja, strö över lite flingsalt och grädda i 200 grader i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0