Per Morbergs älgstek
Per Morbergs älgstek
4 port.
Du behöver:
1 kg älgstek
salt och nymalen peppar
smör till stekning
1 st. morot
1 st. gul lök
0.5 st. purjolök
3 dl kalvbuljong
2 dl rödvin
2 st. lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 st. enbär
5 dl matlagningsgrädde
Gör så här
Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar.
Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar.
Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar.
Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den.
Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan.
Rör om och låt såsen koka ihop en stund.
Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor.
Servera med kokt potatis, de varma morötterna och gelé.