Vaniljmakroner
Vaniljmakroner
Ca 16 st
Du behöver:
1 ¾ mandelmjöl (alt fint malen mandel)
3 st. äggvitor
1/2 dl strösocker
2 ½ florsocker
½ tsk vaniljsocker
Karamellfärg
Fyllning:
4 msk smör (rumsvarmt)
½ tsk vaniljsocker eller vaniljessens
2 ½ dl florsocker
Gör så här:
Rör ihop den malda mandeln med florsockret. (med elvisp eller matberedare)
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med mjuka toppar i en stor bunke.
Rör ner hälften av sockret och vispa lite till.
Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängen blivit tjock och glansig.
Färga ev. marängen med karamellfärg.
Vänd försiktigt ner mandelmjölsblandningen i marängen.
Ta en tredjedel i taget och vik in de torra ingredienserna i marängen ta sedan nästa tredjedel och gör samma sak, tills allt mjöl är i marängen.
Rör om så smeten blir jämn och fin men rör inte för mycket för då blir smeten för lös.
Spritsa ut 32 rundlar av smeten på plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, stora som 5 kronor
Låt makronerna vila på plåten i 30 minuter.
Knacka plåten mot underlaget för att få bort ev. luftbubblor.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 10-15 min. (Det kan skilja mellan ugnar. Har man de inne för kort tid kommer de att fastna på bakplåtspappret, för lång tid så blir de typ torra och inte sega som de ska.)
Låt de svalna ca 10 min. Lossa sedan försiktigt på makronerna och låt de svalan helt innan fyllningen läggs på.
Fyllning:
Vispa smöret och vaniljsockret vitt och fluffigt.
Vispa successivt i florsockret tills konsistensen är slät.
Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.
