Brownietårta med hallonmousse
Brownietårta med hallonmousse
8-10 bitar
Du behöver:
Browniebotten
120 g mörk choklad (jag använde 36%)
100 g smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 1/2 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 1/2 dl vetemjöl
Vispad grädde till garnering
Hallon till garnering
Hallonmousse
1 paket frysta, tinade hallon (250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Browniebotten
Bryt chokladen i bitar.
Smält choklad och smör över vattenbad.
Ta från värmen.
Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om.
Tillsätt vaniljsocker och salt.
Vänd ner mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter på 175 grader.
Låt svalna.
Hallonmousse
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare.
Passera genom en finmaskig sil.
Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker.
Ta från värmen. Rör ner vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig.
Vänd ner grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara lite rinnig).
Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar).
Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Servering
Lossa tårtan ur formen, dra ev. av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat.
Garnera med spritsad grädde och färska hallon. (Använde inte grädde pga. att den inte uppskattas)
Matsedel v.35
http://andreanordling.blogg.se/2011/february/amerikanska-proteinpannkakor.html
Tisdag: Paneradfisk med sås och potatis
Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html
Onsdag: Ost och skinkpaj
Torsdag: Stockholm
Fredag: Stockholm
Söndag: Räckmacka
Gratinerad kassler med mozzarella och sparris.
Gratinerad kassler med mozzarella och sparris.
4 port
Du behöver:
400-500 g kassler
1 st. rödlök
1 burk sparris (227g)
2 st. tomater
125-250 g mozzarella
Salt
Peppar
Gör så här:
Skiva kasslern i tunna skivor.
Skala och skiva löken.
Skiva tomaterna.
Skiva mozzarellan.
Låt sparrisen rinna av.
Varva kassler med resten av ingredienserna i en ugnsfastform.
Salta och peppra.
Tillaga i ugnen ca 15-20 minuter i 200 grader.
Servera med ris.
Coffes Crabfishpaj.
Coffes Crabfishpaj.
Fyllning:
1 pkt crabfish 225-500g
1 dl gröna ärtor
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 msk chilisås
1 krm tabasco
Salt
Peppar
Dill (efter smak)
Gör så här:
Gör en vanlig pajdeg.
Tryck ut den i formen, nagga och förgrädda.
Koka ärtorna efter instruktionerna på förpackningen.
Skär crabfishen i bitar.
Blanda samman Crème fraichen, majonnäsen, chilisåsen, tabascon, dillen och kryddorna.
Rör sedan i ärtorna och crabfishen.
Höll blandningen i pajskalet.
Dekorera med dill och citron.
Kycklinggratäng med fetaost
Kycklinggratäng med fetaost
4 port
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
Smör/olja (till stekning)
150 g fetaost
2 dl crème fraiche
0.5 st. citron
1 st. gul lök
5 st. potatisar
2-3 st. vitlöksklyftor
2 dl oliver
Salt
peppar
Gör så här:
Skär filéerna i mindre bitar och stek dem i smör eller olja.
Salta och peppra.
Mosa fetaosten med crème fraichen.
Smaksätt med citronsaften och lite salt och peppar.
Skala och skär potatisen i tärningar, ca 1x1 cm.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Hetta upp smör eller olja i stekpannan och stek potatisen gyllenbrun.
Lägg i löken och låt fräsa med några minuter.
Krydda och blanda ner oliverna.
Lägg potatisblandningen i botten på en ugnsfast form.
Lägg kycklingen ovanpå, toppa med crème fraiche-röran.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
Servera med sallad.
Matsedel v.34
Tisdag: Kycklinggratäng med fetaost
Onsdag: Lax med potatis och dillsås
Torsdag: Korvstroganoff
Fredag: Kotletter i ugn och pressad potatis
Söndag: Gratinerad kassler med mozzarella och sparris