Grekisk pastagratäng
Grekisk pastagratäng
Du behöver:
250 g pasta
500 g köttfärs
Salt
Peppar
1 st. gul lök
1 st. paprika valfri färg
2 st. vitlöksklyftor
2-4 dl krossade tomater
1 dl tomatpuré
½ tsk kanel
2 dl crème fraiche
1 dl riven ost
Gör så här:
Koka pastan.
Hacka löken och dela paprikan i mindre bitar.
Bryn tillsammans med köttfärsen i smör i en gryta.
Tillsätt pressad vitlök.
Salta och peppra.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kanel.
Låt det puttra några minuter. Smaka ev. av med mera salt.
Lägg den kokta pastan i en smord ugnsfast form.
Bred ut köttfärsröran över.
Blanda crème fraiche, riven ost, salt och peppar.
Bred blandningen ovanpå.
Gratinera i ugnen på 225 grader. 15-20 minuter tills ost täcket har fått färg.
Matsedel v.22
Måndag: Hotdogs och makaroner
Tisdag: Hemmagjorda hamburgare
Onsdag: Panerad torsk med gurksås och morötter
Torsdag: Rester
Fredag: Grekisk pastagartäng
Lördag: Tacos
Söndag:Rostbiff med potatisbakelse
Matsedel v.21
Måndag: Pizza
Tisdag: Gratinerad klassler med mozzarella och sparris
http://andreanordling.blogg.se/2012/august/gratinerad-kassler-med-mozzarella-och-sparris.html
Onsdag: Sushi
Torsdag: Pannkaka med sylt och grädde
Fredag: Restaurang, Pasta Backen
Lördag: Stekt fläskfilé med klyftpotatis och bea
Söndag: Älgstek med potatisbakelse
Matsedel v.20
Måndag: Kelda soppa
Tisdag: Pölsa med rödbetor
Onsdag: Restaurang
Torsdag: Stekt kyckling med sallad
Fredag: Norrlandsmästerskapen i S-vall
Lördag: Norrlandsmästerskapen i S-vall
Söndag: Norrlandsmästerskapen i S-vall
Matsedel v.19
Måndag: Rester
Tisdag: Kyckling med kelda ostsås
Onsdag: Stekttorsk med rivna morrötter
Torsdag: Kelda soppa
Fredag: Kelda soppa
Lördag: Hemmagjorda hamburgare
Söndag: Stekt karre med sallad
Matsedel v.18
Måndag: Kassler
Tisdag: Pölsa och rödbetor
Onsdag: Förrätt: Tunnbrödkorgar med skagaenröra
Huvudrätt: Grillad entrecote med tillbehör
Torsdag: Stekt kyckling med sallad
Fredag: Fylld lövbiff med sallad
Lördag: Pizza
Söndag: Fylld fläskfilé med sallad
Sommarbitar i långpanna
Sommarbitar i långpanna
Du behöver:
Botten:
2 st. ägg
3 dl socker
150 g smör
1,5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Glasyr:
100 g smör
5 dl florsocker
4 msk koncentrerad saft
1 msk vaniljsocker
Gardering
1,5 dl kokos
Botten:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Tillsätt vaniljsockret i äggsmeten samt växlande mjöl och mjölk..
Rör ner det smälta smöret.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca. 30x40 cm.
Grädda i ugn 200 grader ca 13 minuter (ska nästan vara färdiggräddad) + 3 minuter med glasyren.
Glasyr:
Smält smöret. När ca 10 minuter av gräddningstiden har gått, blanda florsocker och vaniljsocker och tillsätt det i smöret, rör om.
Tillsätt oblandad saft.
Bred ut glasyren på den nästan färdiggräddade kakan och stoppa in den i ugnen igen och låt glasyren börja bubbla lite, ca. 3-4 minuter.
Ta ut kakan och strö direkt över med kokos.
Låt kakan kallna.
Skär i bitar.
Gullans kaka i långpanna
Gullans kaka i långpanna
Du behöver:
Botten:
2st. ägg
3 dl socker
150g smör
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 msk vailjscoker
1 msk bakpulver
Glasyr:
112,5g smör
3,75 dl florsocker
2,25 msk grädde
1,5 tsk vaniljsocker
Dekoration:
50g choklad
Gör så här:
Smält smör.
Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
Tillsätt blandningen i äggsmeten.
Blanda i smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna.
Grädda kakan i 225 grader i ca. 12-15 minuter. Pröva med sticka om den är klar. Grädda inte för länge.
Låt kakan kallna helt.
Glasyr:
Smält smöret (det ska vara 112,5 gram), blanda i resten.
Rör om tills det blandats till en slät smet.
Bred den varma glasyren över den kalla kakan.
Låt stelna.
Dekorera:
Smält choklad och ringla över glasyren.