Citronlax

Citronlax

4 port

Du behöver:
4 laxfiléer (färdiga portionsbitar)
salt
Vitpeppar
2 dl creme fraich
rivet skal och citronsaft från ½ citron
1 tsk fransk senap
Räkor till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Salta och peppra.
Blanda ihop creme fraichen, citron skalet, citron saften och senapen.
Bred ut det över laxen.
Tillaga ca 15 minuter i ugnen
Garnera med räkor

Servera med potatis av något slag.


Currykyckling

Currykyckling

4 port
Betyg 5/5

Du behöver:
1 kg kycklingfilé
2 paket bacon
2 st röda paprikor
ca 8 champinjoner
5-7 dl matlagningsgrädde
2 msk curry (mer om om önskar mer smak av curry)

Gör så här:
Skär kycklingen i muns bitar.
Stek kycklingen ca 5 minuter.
Skär paprika, champinjoner och bacon i bitar.
Lägg i dessa tillsammans med kycklingen och stek några minuter.
Häll i matlagningsgrädden och tillsätt curryn.
Låt de stå och puttar 5-10 minuter.
Om det önskas en krämigare sås kan den redas.

Servera med ris.


Proteinpannkaka

Proteinpannkaka

2 port

Du behöver:
5 dl lättmjölk
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl proteinpulver
1 krm salt 
smör att steka i

Gör så här:
Blanda mjölet och mjölken till en len smet.
Häll i proteinpulvret.
Tillsätt äggen och saltet.
Rör om.
Låt stå ca 30 minuter
Grädda pannkakorna i smör.

Matsedel v.4

Måndag: Blodpudding med bacon

Tisdag:Proteinpannkaka
 
Onsdag: Currykyckling med ris

Torsdag: Spagetti och köttfärssås

Fredag: Citronlax med potatis

Lördag: Tacopaj

Söndag: Naggets med ris


svampsoppa med bacon

Svampsoppa med bacon 
 
4 port (8 om det är förrätt)
Betyg: 5/5

Du behöver:
20 g torkade trattkantareller
10 cm purjolök
140g bacon
7 dl vatten
2 tärningar hönsnbuljong
3 msk vetemjöl
2½ dl matlagningsgrädde
½ tsk timjan 1 kem svartpeppar

Gör så här:
Lägg svampen i blöd över natten eller över dagen.
Skiva purjolöken i stunna skivor.
Klippner bacon i en panna och fräs tills den fått färg.
Tillsätt svampen och purjolöken, fräs några minuter till det mjuknat.
Tillsätt vattnet (använd vattnet som svampen legat i) och buljongtärningarna.
Sjud 10 minuter under lock.
Rör ut mjölet i några matskedar matlagningsgrädde.
Häll i resten av grädden i soppan, låt koka upp.
Vispa ner redningen.
Sjud tills soppa tjocknar.
Krydda med timjan och peppar.

Apelsin och rosmarin lax

Apelsin och rosmarin lax

4port
Betyg 4/5 (kunde ha kryddat liter mer)
Mycket lätt att göra
Tid: 20 min var av 15 i ugn.

Du behöver:
4 laxbitar (använde färdiga portions bitar)
Salt
Peppera
1 tsk rosmarin
3 dl grädde
3 msk koncentrerad apelsinjuice

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg läxbitarna i en ugnsform
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Blanda gädden och den koncentrerade apelsinjuicen.
Häll det sedan över laxen.
stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Servera med ris och sallad.

Matsedel v.3

Måndag: Kasslergratäng (blev ingen förra veckan)

Tisdag: Apelsin och rosmarin lax med ris

Onsdag: Svampsoppa med bacon

Torsdag: Kinesisk citronkyckling

Fredag: Tacos

Lördag: Mozzarellasallad med kyckling

Söndag: Karre och potatis


Potatisgratäng

Potatisgratäng


6port
Betyg 5/5


Du behöver:


Ca 12 potatisar
1 gul lök
Vitlök
4 dl riven ost
Salt
Svartpeppar
4 dl grädde
3 msk smör


Gör så här:


Skala potatisen
Skala och hacka löken.
Bryn sedan löken i smör och pressa ner vitlök.
Riv osten om den inte redan är färdigriven.
Skiva potatisen i matberedaren eller förhand.
Lägg några potatisskivor i botten på en ugnsform.
Strö över lite ost, lite lök, salt och peppar.
Upprepa tills allt är slut.
Häll grädden över hela formen.
Klicka lite smör här och där.
Grädda i ugnen ca 40-50 minuter på 225 grader.


Kantarellgratinerad oxfilé

Kantarellgratinerad oxfilé

4port
Betyg 5/5


Du behöver:
Ca 1-1½ kg oxfilé
Salt
Svartpeppar
Smör


Stuvningen:
1 ½ liter färska kantareller eller 250 g konserverade eller 3 dl torkade
2 msk smör
2 st schalottenlökar
2 tsk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
Salt
Svartpeppar
En skvätt sherry om det önskas
Riven ost (västerbottenost är ett tips)


Gör så här

Stuvning:
Hacka löken
Smält smöret i en kastrull.
Fräs löken en stund utan att den får färg.
Strö över mjölet, låt det fräsa och rör om.
Tillsätt grädden (ev. lite vatten)
Tillsätt den torkade svampen
Låt stuvningen koka på svag värme under omrörning i ca 10 minuter
Avsmaka med salt och peppar och sherry om det önskas.


Sätt ugnen på 175 grader


Bryn oxfilén hastigt runt om i smör. (porerna täpps till och köttet blir saftigare)
Skär filén i ca 2-3 cm tjocka skivor.
Bryn skivorna hastigt på båda sidorna i smör.
Lägg sedan ut skivorna i en ugnsfast smord form.
Häll kantarellstuvningen över.
Strö på riven ost
Grädda ca 15 minuter i ugnen.




Matsedel v.2

Måndag: Kalkonkorv och makaroner

Tisdag: Ädelostkyckling med ris

Onsdag: Panerad torsk med potatis

Torsdag: Kasslergratäng

Fredag: Hummer till förrätt 
             Oxfilé och potatisgratäng till huvudrätt

Lördag: Grekisk kyckling

Söndag: Räkor och rostbröd


Grytstek

Grytstek

1,2 kg fransyska eller innanlår (använde 800g ytterlår)
salt och malen vitpeppar
2 msk smör
4 hela morötter, skalade
8 steklökar, skalade
2 ½ dl mörk oxbuljong (använde 1½ msk kavlfond utspätt i 4 dl vatten)
1 lagerblad

Sås: (gjorde en svampsås)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl buljong
1 tsk kinesisk soja
salt och malen vitpeppar

Krydda köttet med salt och peppar.
Bryn i smör i en stekgryta.
Lägg morötter och lök runt om.
Häll på buljong, lägg i lagerblad och koka upp.
Sänk värmen, lägg på lock och sjud på låg värme ca 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.

Använder du köttermometer ska innertemperaturen vara 75°.

Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter. Skiva upp före servering.

Sås: Sila buljongen och förstärk den med buljong från tärning.
Smält smör, rör ner mjöl och spä med buljong.
Koka upp och låt sjuda i 3-5 minuter.
Krydda med soja, salt och peppar.

Servera med gelé, sallad och potatis.

  


Matsedel v.1

Måndag: Stekt kyckling och ris

Tisdag: Lax och brocoli/wokgrönsaker

Onsdag: Ytterfilé och klyftpotatis

Torsdag: Kycklingsallad

Fredag: Fläskotletter och potatis

Lördag: Lasagne

Söndag: Karré och potatismos toppar.

RSS 2.0