Matsedel v.51
Måndag: Rester
Tisdag: Svärmors mat
Onsdag: Julmat
Torsdag: Svärmors mat
Fredag: Thailand
Lördag: Thailand
Söndag:Thailand
Nya matsedlar och recept kommer upp efter 6/1-13
God Jul och Gott Nytt År!
Saffranssockerkaka
Du behöver:
200 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 påse saffran
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i det avsvalnade smöret och mjölken i bunken.
Stöt saffranet och tillsätt det i smeten.
Rör ihop mjöl och bakpulver i en skål.
Till sätt mjölkblandningen i smeten.
Häll upp smeten i en smord och bröad form.
Grädda kakan i ugnens nedre del ca 40 – 45 minuter i 175 grader.
Låt kakan svalna innan du stjälper upp den på ett fat.
En mycket god och saftig kaka
Matsedel v.50
Måndag: Kasslergratäng och potatis
Tisdag: Kycklinggratäng och ris
Onsdag: Paneradfisk med potatis och sås
Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html
Torsdag: Enchiladas
http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v42.html
Fredag: Det David vill ha. (Andrea är borta)
Lördag: Ytterfilé med klyftpotatis
Söndag: Räkor
Marinerad kycklingfilé
Marinerad kycklingfilé
4 port
Marinad
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
1½ dl vatten
1½ msk balsamvinäger
1½ msk kinesisk soja
1½ msk kycklingfond
1½ msk farinsocker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
ca1 msk torkad rosmarin
ca 1 msk torkad timjan
1 st. röd chili finhackad
2 st. pressade vitlöksklyftor
Sås
2 dl creme fraiche
ev maizena redning
ev salt,peppar
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna till marinaden.
Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över.
Knyt åt och låt kycklingen marineras någon timme.
Detta moment kan hoppas över och då placerar man kycklingen direkt i en ugnsfastform och häller marinaden över.
Tillaga i 200 grader i ca 30 min eller tills kycklingen är genomstekt.
sås
Sila skyn från formen ner i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche och låt det koka upp.
Smaka av och ev. krydda.
Red såsen med maizena om du önskar en tjockare sås.
Skiva kycklingen i tunna skivor.
servera med ris, såsen och en sallad.
Det går bra att lägg frysta kycklingfiléer i marinaden på kvällen och låt de tina och marineras i kylen till nästa dag.
Fetaostfylld Kycklingfilé
Fetaostfylld Kycklingfilé
4 port
Du behöver:
4 st. kycklingfiléer
2 paket bacon
1 paket fetaost (bit)
2 dl crème fraiche paprika & chili
2 dl crème fraiche
Chilikrydda
Salt
Peppar
Basilika
Gör så här:
Skär ett snitt i filéerna
Fyll de med smulad fetaost. (spara lite till garnering)
Krydda & linda in i bacon.
Stek i lite smör så de får fin färg
Lägg filéerna i en ugnsfast form.
Rör ihop crème fraicherna med hackad basilika.
Häll sedan blandningen över filéerna.
Tillaga i ugn på 225 grader i ca 40-60 min.
Smula över lite fetaost innan servering.
Kolla filéerna mellanåt för att ha koll på om de är färdiga.
Servera med potatisgratäng, klyftpotatis eller ris och sallad
Matsedel v.49
Måndag: Fetaostfylld kycklingfilé med ris
Tisdag: Kycklingköttbullar och makaroner
Onsdag: Lax med crèmechees täcke och potatis
Torsdag: Pölsa, potatis och rödbetor
Fredag: Kycklingklubbor med ris och bea-sås
Lördag: Rostbiff med potatisgratäng
Rostbiff: http://andreanordling.blogg.se/2012/february/rostbiff.html
Potatisgratäng: http://andreanordling.blogg.se/2011/january/potatisgratang.html
Söndag: Det magen ropar efter :)
Saffransgrottor med hallonsylt
Saffransgrottor med hallonsylt
Ca 30 st.
Du behöver:
0,5 g saffran
1 dl strösocker
4½ dl vetemjöl (270g)
1-2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
200 g smör
Hallonsylt
Småbrödsformar
Gör så här:
Stöt saffranet med 1 msk av sockret.
Blanda samman resten av sockret med det stötta saffranet, mjölet, bakpulvret och vaniljsockret i en bunke.
Skär smöret i bitar och tillsätt det i bunken.
Arbeta snabbt ihop till en deg. (Går mycket bra att använda matberedare)
Låt degen vila några minuter i kylskåpet.
Ställ ut småbrödsformar på en plåt.
Forma degen till bollar (Valnötsstora) och lägg ner de i formarna.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med hallonsylt.
Grädda kakorna i 200 grader ca 12 minuter mitt i ugnen.
Låt de kallna på galler.
Succékaka
Succékaka
Du behöver:
Botten
200 g smör
3 dl socker
2 st. ägg
1 dl kakao
2 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk ljussirap
4 msk kakao
100 g smör
50 g flagnad mandel
Gör så här:
Botten
Smält smöret i en kastrull.
Blanda socker och ägg i en bunke.
Tillsätt smöret.
Blanda kakao, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Häll mjölblandingen i äggsmeten och rör om.
Klä en liten långapanna ca 35x20 cm med bakplåtspapper eller smör
Bred ut smeten i långpannan.
Grädda i 175 grader i ca 15-20 minuter.
Vänd kakan försiktigt upp och ner på ett smörpapper.
Glasyr
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull.
Låt det koka tills den tjocknar ca 10-15 minuter.
Ta kastrullen av värmen och rör ner det kalla smöret i klickar
Bred glasyren över kakan och strö över flagad mandel.
Låt kallna.
Skär kakan i bitar.
Går bra att frysa in.
Fläskfilé med färskpasta
Fläskfilé med färskpasta
Port 4
Du behöver:
ca 500g fläskfilé
1 paket färskpasta
10 st. champinjoner
2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
2 dl matlagningsgrädde
2 dl vatten
2 msk fransk senap
2-3 st. vitlöksklyftor
Gör så här:
Skiva svamp och fräs i smör eller olja.
Skär fläskfilén i bitar och bryn i en stekpanna med hög kant.
Pressa vitlöken över köttet och lägg i svampen.
Rör samman grädden, vattnet, fonden och senapen.
Häll blandningen över köttet.
Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt.
Servera med färskpasta och sallad
Kycklinggratäng
Kycklinggratäng
4 port
Du behöver:
3-4 kycklingfilèer
1 pkt bacon
salt, peppar
1 burk creme fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
3 msk sweetchilisås
1 vitlöksklyfta
1 msk kycklingfond
peppar
riven ost
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Stek de i smör och krydda lite salt och peppar.
Lägg över de i en ugnsform.
Stek baconet i bitar.
Fördela baconet över kycklingen.
Blanda crème fraichen, grädden, fonden, sweetchilisås och pressad vitlök i en bunke.
Smaka av med peppar.
Häll såsen över kycklingen.
Strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 20 min.
Servera med ris och sallad.
Näringsinnehåll per 100 g
Kcal: 148
Protein: 14.7
Fett: 8,7
Kolkydrater: 2,8