Jordgubbssylt med rabarber
Jordgubbssylt med rabarber
Du behöver:
500 gram jordgubbar, ca en liter
500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
3 tsk vaniljsocker
0,5 kg syltsocker
Gör så här:
Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal.
Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
Tillsätt vaniljsocker samt syltsocker och koka upp under omrörning.
Låt koka på medelvärme i 15 minuter utan lock.
Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt.
Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader så att de steriliseras.
Nu är jordgubbssylten med rabarber klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock.
Förvara dem svalt och mörkt.
Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
Björnbärspaj med vit choklad
Björnbärspaj med vit choklad
Du behöver:
Ca 300 gram björnbär
2 msk potatismjöl
100 gram vit blockchoklad
2-3 msk strösocker
Pajdeg:
200 gram mandelmassa
100 gram smör
2 (stora ägg) , eller 3 små ägg
Att tänka på :
Bra att ta fram ägg och smöret ett par timmar innan det är dags att baka, så att de hinner bli rumstempurerade.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader
Bred ur björnbären i en smord pajform, och pudra över socker och potatismjöl över bären.
Grovhacka den vita chokladen över bären.
Pagdeg:
Rör samman mandelmassan och rumstempurerat smör.
Rör ner ett ägg i taget och blanda till en jämn smet innan du tillsätter nästa ägg.
När smeten är helt jämn så klickar du ut / smetar ut degen över björnbären och den vita chokladen.
Sen ska den stå i ugnen tills den fått fin färg. Ca 20- 30 minuter.
Serveras med grädde eller glass.
Blåbärskladdkaka
Blåbärskladdkaka
10–12 bitar
Du behöver:
100 g smör, smält
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1–1 ½ dl blåbär
Till formen
smör
kokos (ströbröd går också bra)
Garnering
florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant, 22–24 cm med smör och pudra över kokos (eller ströbröd).
Häll alla ingredienserna i en bunke.
Rör om allt till en slät smet.
Häll smeten i formen och strö över blåbären.
Grädda kakan mitt i ugnen i 18–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt kakan svalna i formen.
Pudra den med florsocker före servering.
Rabarbergrottor
Rabarbergrottor
Ca 40 st
Du behöver:
Rabarberkompott:
½ vaniljstång
200 g rabarber
1 dl strösocker
½ msk pressad citron
Deg:
300 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Kompott:
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg rabarber, socker, citronsaft, vaniljfrön och -stång i en kastrull.
Låt det koka upp och låt sjuda i ca 10 min.
Plocka upp vaniljstången.
Låt kompotten svalna.
Deg:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst.
Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker.
Blanda ihop det med smörblandningen till en deg.
Rulla kulor av degen och placera dem i småkaksformar på en plåt.
Tryck en grop i varje kaka och fyll dem med kompott.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min.
Krämbullar
Krämbullar
18 st.
Du behöver:
50 g jäst
3 dl mjölk
150 g smör
2 tsk stötta kardemummakärnor eller 3 tsk malenkardemumma
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 st ägg
10-11 dl vetemjöl
3-5 dl fast vaniljkrärm
Formar
Garnering:
100-150 g smör
socker
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37 grader.
Häll lite av mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt resten av mjölken.
Klicka ner smör och tillsätt kardemumman, sockret, saltet, ägget och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats ca 40 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bord.
Dela degen i 18 lika stora bitar.
Rulla bitarna till bullar.
Lägg bullarna i pappersformar.
Platta till bullarna lite på toppen med handen.
Låt bullarna jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
Blanda samman vaniljkrämen efter paketets anvsiningar.
Fyll en spritspåse med vaniljlkräm.
Gör ett hål med fingret i bullens mitt och tryck ner spetsen på spritsen i hålet, tryck ut vaniljkräm och fyll hålet.
Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter.
Garnering:
Låt bullarna svalna.
Smält smöret.
Pensla bullarna med det smälts smöret och vänd dem sedan i socker.
Gör garneringen innan servering.
Köttgryta
Köttgryta
4 port
Du behöver:
400 g Griskött av bog eller skinka eller grytbitar
½ Purjolök
2 dl Köttbuljong
1 msk Soja
½ tsk Salt
1 krm Grovmalen svartpeppar
2 msk Tomatpure
1 tsk Dragon
1 dl Crème fraiche
2 tsk Majsstärkelse
Gör så här:
Skär köttet i strimlor.
Skölj och strimla purjolöken.
Koka upp buljong och soja.
Lägg köttet och rör om.
Småkoka köttet i 10 minuter.
Tillsätt kryddorna och purjolöken.
Småkoka utan lock ca 5 minuter.
Rör ner crème fraiche och majsstärkelse blandad med lite kallt vatten.
Låt grytan koka upp.
Servera med kokt ris.