Ugnsbakad lax
Ugnsbakad lax
4 port
Du behöver:
4 st. portionsbitar lax
3 dl matgrädde
2-3 msk majonnäs
1 knippa dill
salt
citronpeppar
Gör så här
Lägg laxbitarna i en smord ugnsfast form.
Krydda med salt och citronpeppar.
Tillaga laxen i 225 grader, ca 12 minuter.
Blanda grädden, majonnäsen och dillen.
Häll blandningen över laxen och sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills såsen börjar puttra.
Servera med pressad potatis och sallad.
Fläskpannkaka (Per Moberg)
Fläskpannkaka (Per Moberg)
3-4 port
Du behöver:
300 g rimmat fläsk
4 st. ägg
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
Svartpeppar
Gör så här:
Vispa samman ägg, mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, grädden, salt och peppar.
Låt smeten vila i 10 minuter.
Skär fläsket i bitar och strö ut dem i en långpanna.
Stek fläsket mitt i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. (Rör om då och då)
Häll sedan äggsmeten över fläsket.
Grädda mitt i ugnen på 225 grader ca 20-25 grader.
Servera med lingonsylt.
Fäskfilé med chili
Fäskfilé med chili
4 port
Du behöver:
1 st. fläskfilé
smör att steka i
salt och svartpeppar
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 msk smör
1 msk mjöl
3 tsk paprikapulver
2 tsk chilipulver
smaka av med salt
10 cm purjolök
1 st. paprika.
Gör så här:
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Bryn bitarna lätt i smör, salta och peppra.
Strimla eller skär paprikan i bitar.
Finhacka purjolöken.
Placera skivorna i en en gryta medan såsen lagas.
Smält smöret.
Vispa ner mjölet och tillsätt mjölken och crème fraichen.
Tillsätt kryddorna, köttet och grönsakerna.
Låt allt koka samman i ca 20 minuter.
Smaka av med salt peppar.
(Om du vill ha krispig paprika så lägg i den på slutet)
Servera med klyftpotatis eller pressadpotatis
Matsedel v.48
Måndag: Fetaostbiffar med potatis och sallad
http://andreanordling.blogg.se/2011/february/fetaostbiffar.html
Tisdag: Fläskpannkaka (Per Moberg)
Onsdag: Ungsbakad lax med pressad potatis
Torsdag: Kycklinggratäng med ris
Fredag: Fläskfile med färskpasta
Lördag:Fetaostfylld kyckling med klyftpotatis
Söndag: Pulled pork
Bacon och ostgratinerad kycklingfilé
Bacon och ostgratinerad kycklingfilé
4-5 port
Du behöver:
900 - 1000 g kycklingfilé
140 g bacon
4 dl crème fraiche (schalottenlök, senap och vitt vin)
2 - 3 dl matlagningsgrädde
2 tsk senap
3 st. tomater
2 dl rivenvästerbottensost
Gör så här:
Skär kycklingfilén i bitar och stek i en stekpanna.
Lägg sedan över kycklingen i en smord ugnsfast form.
Stek baconen och lägg de över kycklingen.
Blanda crème fraiche med grädden och senapen.
Häll blandningen över kycklingen och baconen.
Skär tomater i klyftor och lägg ovan på.
Fördela osten över gratängen.
Tillaga i ugn på 225 grader ca 20 - 25 minuter.
Servera med ris eller pasta och sallad.
Matsedel v.47
Måndag: Spagetti och köttfärssås
Tisdag: Korvstroganoff och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html
Onsdag: Paneradfisk med hemmagjord remuladsås och potatis
Sås: http://andreanordling.blogg.se/2010/december/onsdag-v49.html
Torsdag: Kasslergryta med ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/september/kasslergryta.html
Fredag: Bacon och ostgratinerad kycklingfilé
Lördag: Fläskfilé med chili och potatis
Söndag: Panerade fläskkotletter med svampsås och potatis
Pannacotta
Pannacotta 3 smaker
4 port
Vitchoklad
Du behöver:
2 dl grädde
½ dl gelésocker multi
100 g vitchoklad.
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienseran.
Rör om så att chokladen smälter.
Låt det koka i ½ minut.
Häll upp det i glas.
Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.
Garnera med bär.
Blåbär
Du behöver:
2 dl grädde
½ dl gelésocker multi
1½ dl blåbär.
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienseran.
Rör om och mosa blåbären med en sked eller gaffel.
Låt det koka i ½ minut.
Häll upp det i glas.
Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.
Garnera med bär.
Mjölkchoklad
Du behöver:
2 dl grädde
½ dl gelésocker multi
100 g mjölkchoklad.
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienseran.
Rör om så att chokladen smälter.
Låt det koka i ½ minut.
Häll upp det i glas.
Ställ det i kylskåpet och låt det stelna.
Garnera med bär.
Kyckling i ädelostsås
Kyckling i ädelostsås
4 port
Du behöver:
4 kycklingfiléer
½ purjolök
2 dl crème fraiche
1-2 tärningar kycklingbuljong
2 dl vitt vin (matlagningsvin)
1 trekant ädelost. (ca 140g)
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Stek kycklingen.
Strimla purjolöken.
Blanda i crème fraichen, buljongen, vinet och osten i kycklingen.
Låt det koka ihop.
Blanda i purjolöken i slutet.
Red såsen om det önskas en tjockare sås.
Servera med pasta, ris eller couscous eller något annat du tycker passar.
Receptet är hämtat från
Matsedel v.46
Måndag: Kyckling i ädelostsås och ris
Tisdag: Pölsa, potatis och rödbetor
Onsdag: Lax i pestosås och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/september/lax-i-pestosas.html
Torsdag: Per Mobergs fläskpannkaka med hemmagjord lingonsylt
Fredag: Fläskfilé med klyftpottais, rotfrukter och bea-sås
Lördag: Det jag (Andrea) är sugen på
Söndag: Tacos
Matsedel v.45
Måndag: Ö-vik (Carbonara)
Tisdag: Ö-vik (Pölsa och potatis med rödbetor)
Onsdag: Ö-vik (Subway)
Torsdag: Pastasås med salami och färskpasta
Fredag: Förrätt: Kräftor
Huvudrätt: Tapenadefilé med pressad potatis
Efterrätt: 3 olika smaker av pannacotta
Lördag: Förrätt: Tunnbrödkorg
Huvudrätt: Lyxig lasagne med sallad
Efterrätt: Jordgubbssemifreddo
Söndag: Det fantasin erbjuder
Kokt torsk i gräslökssås
Kokt torsk i gräslökssås
4 port
Du behöver:
4 -8 portionsbitar torsk
2 dl lätt crème fraiche
2½ dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
ca ½ dl klippt gräslök
salt, peppar
Gör så här:
Blanda samman crème fraiche, grädde och buljong i en vid kastrull.
Klipp ner gräslök och lägg ner fisken.
Låt det sjuda ca 15 min tills fisken är genomkokt.
Smaka av såsen med salt och peppar.
(Man kan också använda torskblock och skära fisken i kuber och lägga ner i såsen.)
Servera med kokt potatis och grönsaker.