Matsedel v.13
Måndag: Hemmagjorda hamburgare
Tisdag: Italiensk kassler i krämigsås
Onsdag: ICA sallad
Torsdag: Panneradfisk med potatis
Fredag: Kycklinggratäng med bea
Lördag: Tacos
Söndag: Karré med klyftpotatis
Matsedel v.12
Måndag: Snabbkycklinggratäng med ris
http://andreanordling.blogg.se/2013/september/snabb-klycklinggratang.html
Tisdag: Fisk och potatis i foliepaket
http://andreanordling.blogg.se/2013/july/fisk-potatis-i-foliepaket.html
Onsdag: Kebabgryta med ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kebabgryta.html
Torsdag: Våfflor
Fredag: Marinerad kycklingfilé
http://andreanordling.blogg.se/2012/december/marinerad-kycklingfile.html
Lördag: Förrätt: Hummer
Huvudrätt: Oxfilé med klyftpotatis
Söndag: Exotiskbiffgryta
http://andreanordling.blogg.se/2011/february/exotisk-biffcurry.html
Vaniljmakroner
Vaniljmakroner
Ca 16 st
Du behöver:
1 ¾ mandelmjöl (alt fint malen mandel)
3 st. äggvitor
1/2 dl strösocker
2 ½ florsocker
½ tsk vaniljsocker
Karamellfärg
Fyllning:
4 msk smör (rumsvarmt)
½ tsk vaniljsocker eller vaniljessens
2 ½ dl florsocker
Gör så här:
Rör ihop den malda mandeln med florsockret. (med elvisp eller matberedare)
Vispa äggvitorna till ett hårt skum med mjuka toppar i en stor bunke.
Rör ner hälften av sockret och vispa lite till.
Tillsätt resten av sockret och vispa tills marängen blivit tjock och glansig.
Färga ev. marängen med karamellfärg.
Vänd försiktigt ner mandelmjölsblandningen i marängen.
Ta en tredjedel i taget och vik in de torra ingredienserna i marängen ta sedan nästa tredjedel och gör samma sak, tills allt mjöl är i marängen.
Rör om så smeten blir jämn och fin men rör inte för mycket för då blir smeten för lös.
Spritsa ut 32 rundlar av smeten på plåtar med bakplåtspapper. Inte för tätt, stora som 5 kronor
Låt makronerna vila på plåten i 30 minuter.
Knacka plåten mot underlaget för att få bort ev. luftbubblor.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader 10-15 min. (Det kan skilja mellan ugnar. Har man de inne för kort tid kommer de att fastna på bakplåtspappret, för lång tid så blir de typ torra och inte sega som de ska.)
Låt de svalna ca 10 min. Lossa sedan försiktigt på makronerna och låt de svalan helt innan fyllningen läggs på.
Fyllning:
Vispa smöret och vaniljsockret vitt och fluffigt.
Vispa successivt i florsockret tills konsistensen är slät.
Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.
![](https://cdn3.cdnme.se/2253843/7-3/bild_4_2_531c4606ddf2b3774e77db58.jpg)
Matsedel v.11
Måndag: Karibisksoppa med kyckling
Tisdag: Korvstroganoff och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html
Onsdag: Lax med philadelphiaost täcke
http://andreanordling.blogg.se/2012/january/lax-med-philadelphiaosttacke.html
Torsdag: Rester/Omelett
Fredag: SM i Nässjö
Lördag: SM i Nässjö
Söndag: SM i Nässjö
Mandelkakor med kola
Mandelkakor med kola
20 stycken
Du behöver:
150g smör
2 dl (130g) sötmandel
2 st. bittermandlar
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
5 st. äggvitor
1 dl vetemjöl
20 stycken dumlekolor
40g mörkchoklad.
20 st. aluminiumformar
Gör så här:
Hetta upp smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt.
Låt smöret svalna.
Mal mandeln i en matberedare.
Tillsätt florsockret, vaniljsockret och 3 st. äggvitor.
Blanda till en jämn smet.
Tillsätt smöret och mjölet.
Blanda runt.
Vispa de två resterande äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd sedan försiktigt ner skummet i smeten.
Smörj in 20 stycken aluminiumformar.
Fördela sedan smeten i formarna.
Tryck ner en dumlekola i varje form.
Grädda kakorna ca 15-20 i 175 grader.
Ta ur kakorna ur forman när de svalnat.
Smält den mörkachokladen och spritsa den sedan över kakan.
![](https://cdn2.cdnme.se/2253843/7-3/bild_1_3_531c40c0ddf2b3765e112036.jpg)
Morotslimpa med havregryn
Morotslimpa med havregryn
2 st. limpor.
Du behöver:
50g jäst
6 dl mjölk
2 ½ tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk socker
2 st. morötter fint riven
2 dl havregryn
12-14 dl vetemjöl
Garnering:
Havregryn
Gör så här:
Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp jästen med den fingervarma mjölken.
Tillsätt salt, olja socker, morot havregryn.
Blanda samman.
Tillsätt mjöl, lite i taget.
Kör degen i en bakmaskin ca 5 min eller knåda degen förhand ca 10 min.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 min.
Dela degen i två delar.
Forma dem till limpor och lägg dem i två smorda limp-formar. (ca 1 ½ liter)
Skär några snitt i ytan med en kniv.
Pensla brödet med kallt vatten och strö över havregryn.
Låt brödet jäs under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in brödet längts ner i ugnen och sänk värmen direkt till 200 grader.
Grädda brädet ca 40-45 minuter. Känns med en provsticka.
Låt brödet svalna innan du tar det ur formen.
![](https://cdn2.cdnme.se/2253843/7-3/bild_7_5314763a2a6b2222f421e9da.jpg)
Mjuk rabarberkaka
Mjuk rabarberkaka
Du behöver:
100 g smör
1½ dl strösocker
2 st. ägg
1 ½ msk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
4-5 dl rabarberbitar
2 st. ägg
1 ½ dl grädde
1 dl strösocker
Gör så här:
Smörj och bröa en rund form med löstagbarkant (ca 24 cm i diameter)
Rör smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör mellan varje.
Vänd ner kardemumma och sikta ner de torra ingredienserna.
Rör till en slät smet och klicka ut den i formen.
Bred ut smeten så det blir en fördjupning i mitten.
Lägg rabarberbitarna i mitten av kakan.
Rör samman ägg, grädde, socker och häll över rabarbern.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 minuter i 175 grader.
Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
![](https://cdn2.cdnme.se/2253843/7-3/bild_6_531421f4ddf2b35363dadad7.jpg)
Matsedel v.10
Tisdag: Tikka masala med kyckling och ris
Onsdag: Lax med philadelphiaost täcke
http://andreanordling.blogg.se/2012/january/lax-med-philadelphiaosttacke.html
Torsdag: Rester/Omelett
Fredag: Enchiladas med sallad
http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v42.html
Lördag: Stek med potatis
Söndag: Renskavsgryta
Matsedel v.9
Tisdag: Hemmagjorda hamburgare med sallad
Onsdag: Buffalo wings
http://andreanordling.blogg.se/2014/february/buffalo-wings-med-adelostdipp.html
Torsdag: Pannkaka
Fredag: ICA´s plocksallad
Lördag: Lamfilé med sallad
Söndag: Fläskkotletter med klyftpotatis