Mandelnougat
Mandelnougat
Du behöver:
250 g nougat
125 g mörk choklad
¼ rörsocker strö
50 g flagad mandel
Gör så här:
Klä en avlångform med bakplåtspapper det går även bra med en rektangulär.
Rosta mandeln gyllenbrun i en torrstekpanna.
Smält nougaten över vattenbad.
Finhacka chokladen.
Låt chokladen smälta i nougaten.
Tillsätt rörsockret och rör om väl.
Tillsätt mandeln.
Häll chokladmassen i formen.
Låt massan stelna till dagen efter och skär i bitar.
Chokladgodis med hasselnötter
Chokladgodis med hasselnötter
Du behöver:
100 g hasselnötkärnor
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
4 dl strösocker
100 g smör
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper i en liten ugnsfastform.
Rosta nötterna i en stekpanna tills de fått färg och börja lukta nötter.
Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalet.
Hacka nötterna fint eller grovt om man hellre föredrar det.
Bryt chokladen i bitar.
Blanda grädde, socker och smör i en kastrull.
Låt det smälta samman under omrörning.
Låt de sedan koka på låg värme ca 5 minuter.
Tillsätt chokladen och nötterna.
Rör om tills chokladen smält och det har blivit en jämn smet.
Häll upp smeten i formen.
Ställ formen kalt så att det svalnar.
Skär i bitar.
Går bra att frysa in.
Matsedel v.50
http://andreanordling.blogg.se/2011/november/kotletter-med-svampsas.html
Tisdag: Köttfärssås och spagetti
Onsdag: Max
Torsdag: Fiskpinna, potatis och remouladsås
Fredag: Kyckling fylld med mozzrella, salami och pesto. http://andreanordling.blogg.se/category/kyckling.html
Lördag: Fläskfilé, klyftpotais och beasås.
Söndag: Det David vill ha.
Fudge
Fudge
du behöver:
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Klä en form med smörpapper,.
Rör ihop grädde och strösocker och koka upp.
Sänk värmen koka till 122 grader
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker Rör kraftigt till smöret smält.
Häll smeten i formen.
Låt stelna.
Skär i bitar.
Förvara i kylskåp.
Vitchoklad fudge
Vitchoklad fudge
Du behöver
1 dl Norrmejerier Vispgrädde
3 dl strösocker
100 g Norrmejerier Smör
1 msk honung
75 g vit choklad
1/2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda grädde, socker, smör och honung i en kastrull.
Koka upp under omrörning.
Låt det koka till 120°
Låt kolan svalna något och rör sedan i chokladen och vaniljsockret.
Häll upp massan i en pappersklädd form.
Låt den svalna.
Skär i bitar.
Leilas Bounty Road chokladgodis
Leilas Bounty Road chokladgodis
Ca 20 bitar
Du behöver:
300 g mörk kvalitetschoklad 70 %
100 g sötmandel
½ tsk flingsalt
240 g Bounty (4 pkt)
3 nävar minimarshmallows
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad.
Rosta mandeln med skal på i en torr och het stekpanna med flingsalt tills dem fått färg.
Häll över dem på en tallrik och låt dem svalna.
Skär Bounty i 1 cm breda bitar och blanda ner dem i chokladen.
Blanda även i mandeln och marshmallows.
Häll blandningen på en plåt, cirka 3 cm tjockt lager.
Låt det stelna.
Skär godiset i bitar.
Nougatdubletter
Nougatdubletter
Ca 30 stycken
Du behöver:
250 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1 st. äggula
3½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 krm salt
Fyllning
200g nougat
Gör så här:
Blanda ihop smör, socker och äggulor och vispa tills det blir mjukt och vitt.
Tillsätt resterande ingredienser och blanda snabbt ihop till en deg.
Forma degen till tre rullar, 3-4 cm i diameter
Rulla in rullarna i bakplåtspapper.
Låt dem stelna i kylen i ca 45 minuter så att den blir lättare att skära.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i ca 5 mm tjocka skivor.
Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem mitt i ugnen i 7-8 minuter i 200 grader.
Låt dem svalna.
Smält nougaten över vattenbad.
Bred ut nougaten på hälften av skivorna.
Låt nougaten stelna lite innan du lägger på ”locket”
Vaniljtryffel
Vaniljtryffel
Ca 15-30 st.
Du behöver:
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 msk honung
1 st. vaniljstång
15 g smör
Gör så här:
Hacka chokladen.
Koka upp grädden, honungen och den urskrapade vaniljstången.
Häll i den hackade chokladen och rör om så att den smälter.
Klicka i smöret och låt det smälta.
Låt massan stå och stelna innan du gör kulor, toppar eller plattor.
Blåbärskola
Blåbärskola
Ca 30-40 bitar
Du behöver:
100 g blåbär
1½ dl grädde
2½ dl socker
1 msk ljussirap
Gör så här:
Mixa blåbären med en stavmixer i en kastrull.
Blanda i grädde, socker och sirap.
Låt det koka upp och sedan sjuda till 120 grader (på medelvärme)
Häll upp kolan i en bakplåtspappersklädd form.
Låt det stelna.
Skär kolan i önskade bita och linda in i gladpack.
Förvaras i rumstemperatur.
Matsedel v.49
Tisdag: Oxpytt
Onsdag: Lax, potatis och sås
Torsdag: Kyckling och ris med currysås
Fredag: Det jag är sugen på
Lördag: Hummersås med kräftstjärtar
Söndag: Biffar med potatis
Saffranskladdkaka
Du behöver:
100 g smör
2 st. ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 paket saffran (0,5g)
1½ tsk vaniljsocker
½ krm salt
Gör så här:
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, vaniljsocker, saffran och salt.
Häll i smöret i socker smeten och rör om.
Tillsätta mjölblandningen.
Rör försiktigt om.
Smöra och böra en form.
Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nederdelen av ugnen ca 20 minuter i 200 grader
Kycklinggratäng
Kycklinggratäng
4 port
Du behöver
1 kg |
Kycklingfilé |
1 st. |
Liten purjolök |
3paket |
Bacon |
2 st. |
Kycklingbuljongtärningar |
5 dl |
Vispgrädde |
15 st |
Cocktailtomater |
Vitpeppar |
|
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar och sek i smör.
Krydda kycklingen med vitpeppar och grillkrydda.
Lägg sedan kycklingen i en ugnsfastform.
Strimla purjolöken och klipp baconen och stek tillsammans.
Häll sedan bacon blandningen över kycklingen.
Smula över buljongtärningen.
Häll över grädden.
Strö över tomaterna och riven ost.
Tillaga i ugnen ca 20 minuter i 225 grader.
Servera med ris.
Matsedel v.48
Tisdag: Spagetti och köttfärssås
Onsdag: Rester
Torsdag: Rester
Fredag: Kycklinggratäng med ris
Lördag: Pepparbiff med potatisgratäng
Söndag: Kräftstjärtssallad
Testpilot
Jag tyckte att det kändes roligt att testa. Även smidigt om man får oväntat besök:)
http://smartsontestpilot.se/ekstroms-desserter/bli-testpilot/
Här hittar du mer info om prudukten:
http://smartsontestpilot.se/ekstroms-desserter/om-testprodukten/
Även en film:
http://www.youtube.com/watch?v=V7yjJakrAzM
Testpilot
Jag håller tummarna på att jag för testa och utvärdera den.
Det skulle vara så smidigt att ha en sådan med tanke på att den är vatten tät och sladdlös.
http://smartsontestpilot.se/braun-silkepil/bli-testpilot/
Mer information om epilator hittar du här:
http://smartsontestpilot.se/braun-silkepil/om-testprodukten/
Här kommer även en länk till en video om prudukten:
http://www.youtube.com/watch?v=C7okW-Ffy2M&feature=channel_video_title