Matsedel v.8
Tisdag: Korv och makaroner
Onsdag: Lax i örtsås och potatis
Torsdag: Pannkaka
Fredag: Tacopaj, salamipaj, sallad och bröd
Lördag: Restaurang Cg
http://andreanordling.blogg.se/2014/february/buffalo-wings-med-adelostdipp.html
Per Morbergs älgstek
Per Morbergs älgstek
4 port.
Du behöver:
1 kg älgstek
salt och nymalen peppar
smör till stekning
1 st. morot
1 st. gul lök
0.5 st. purjolök
3 dl kalvbuljong
2 dl rödvin
2 st. lagerblad
1 kvist färsk timjan
6 st. enbär
5 dl matlagningsgrädde
Gör så här
Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar.
Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta.
Skala moroten och löken och skär dem i grova bitar.
Skölj purjolöken och skär även den i grova bitar.
Lägg ner alltsammans i grytan och låt det bryna med en stund.
Häll på kalvfonden och vinet och tillsätt kryddorna.
Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Prova med en sticka. Den ska släppa lätt när man drar upp den.
Vänd och ös steken några gånger under tiden.
Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter.
Häll grädden i grytan.
Rör om och låt såsen koka ihop en stund.
Smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor.
Servera med kokt potatis, de varma morötterna och gelé.
Matsedel v.7
Måndag: Kebabgryta och ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kebabgryta.html
Tisdag: Kycklingköttbullar och makaroner
Onsdag: Fisk i foliepaket
http://andreanordling.blogg.se/2013/july/fisk-potatis-i-foliepaket.html
Torsdag: ICA plocksallad
Fredag: Tacos
Lördag: Fläskfilégryta med bacon och potatis
Söndag: Bacon och ostgratinerad kycklingfilé med ris
http://andreanordling.blogg.se/2012/november/bacon-och-ostgratinerad-kycklingfile.html
Renskavsgryta
Renskavsgryta
Ingredienser
2 port
Du behöver:
1 pkt djupfryst renskav (à 240 g)
smör till stekning
1 st. hackad gul lök
110g ljusa kantareller färska eller på burk
peppar från kvarn
salt
5 krossade enbär
1 msk svart vinbärsgelé
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Bryn smöret i en stekpanna.
Lägg i renskavet, halvt tinat, och sära på köttet så att det blir jämnt brynt.
Lägg i löken och svampen, salta och peppra och fortsätt att steka en stund.
Tillsätt enbär, gelé och grädde och låt småputtra cirka 5 minuter.
Smaka av.
Strö över persilja.
Servera med kokt eller pressad potatis, gelé och sallad.
Pastasallad med kalkon
Buffalo wings med ädelostdipp
Buffalo wings med ädelostdipp
2 port.
Du behöver:
1000 g kycklingvingar
1 msk salt
3 msk raps olja
2 selleristjälkar
Chilivinägersås:
1-2 röd spansk peppar
2 röda paprikor
1 msk raps olja
1/2 rödvinsvinäger
1 msk korianderfrön
1 msk paprikapulver
Ev. tabasco
Ädelostdipp:
100 g ädelost
200 g Philadelphiaost
1 dl mjölk
salt och malen svartpeppar
Gör så här:
Ädelostdipp:
Mixa ihop ost och mjölk till en slät sås.
Krydda med salt och peppar.
Ställ svalt till servering.
Värm ugnen till 180 grader.
Skär bort eventuella vingspetsar från kycklingvingarna.
Lägg vingarna i en skål och blanda med saltet.
Låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
Chilivinägersås:
Dela och kärna ur pepparfrukterna och paprikorna.
Lägg det i en ugnssäker form tillsammans med oljan och tillaga i ca 12 minuter.
Låt svalna och mixa sedan i en matberedare eller med en stavmixer.
Tillsätt vinäger, korianderfrön och paprikapulver.
Mixa till en slät sås och sila den.
Om du vill ha såsen hetare, tillsätt eventuellt några droppar tabasco.
Höj temperaturen i ugnen till 250 grader.
Lägg över kycklingvingarna på en ugnsplåt, droppa över olja och stek i ugnen 12–15 minuter.
Lägg ner de varma vingarna i chilidressingen och låt dra i ca 10 minuter.
Lyft upp vingarna och lägg dem på nytt på en ugnsplåt och värm i ugnen i 3-8 minuter.
Skär selleristjälkarna i stavar.
Servera kycklingvingarna med ädelostdipp och selleri.
Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke
Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke
Du behöver:
600 g falukorv
1 st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
1 tsk rapsolja
3 dl krossade tomater
1 dl crème fraiche
1 msk chilisås
1 dl riven ost
1 tsk salt
1 msk basilika torkad
svartpeppar
125 g mozzarellaost
Gör så här:
Skär korven i skivor och lägg dessa i en ugnsfast form.
Finhacka löken och vitlöken.
Fräs löken sedan med rapsolja.
Blanda samman den stekta löken med krossade tomater, crème fraiche, chilisås, riven ost, salt, basilika och svartpeppar.
Häll blandningen över korven.
Skiva mozzarellan och täck korven med det.
Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
Servera med pasta, potatis eller potatismos.
Matsedel v.6
Måndag: Soppa med kyckling
Tisdag: Italiensk ugnsfalukorv med mozzarellatäcke
Onsdag: Pastasallad med kalkon
Torsdag: Kasslergratäng
http://andreanordling.blogg.se/2010/october/onsdag-v43.html
Fredag: Renskavsgryta
Lördag: Buffalo Wings med ädelostdipp
Söndag: Per Mobergs älgstek