Lax i pestosås
Lax i pestosås
4 port
Det här behöver du:
1 dl grädde (använde 4 %)
2 1/2 dl crème fraiche
1 1/2 msk koncentrerad fiskfond
2 msk tomatpesto (eller valfri röd pesto)
Salt
Peppar
Gör så här:
Lägg de upptinade laxbitarna i en ugnsfastform
Blanda ihop grädde, fond, crème fraiche och pesto i en kastrull.
Låt det sjuda några minuter
smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över laxen.
Gratinera i ca 25 minuter i 180 grader
Servera med potatis, pasta eller couscous och en sallad

Kasslergryta
Kasslergryta
4 port
Du behöver:
500 g kassler
50 gr marinerade soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 dl matlagningsgrädde (4% fungerar bra)
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
2 dl crème fraiche
Gör så här:
Strimla kassler och soltorkad tomaterna.
Skala och hacka vitlöken.
Bryn kasslern och vitlöken i smöret.
Häll i grädden och smula i buljongen.
Låt sjuda 5 min.
Tillsätt tomatpuré, crème fraiche och soltorkade tomater.
Låt koka upp.
(Inget salt eller peppar behövs.)
Servera med ris och sallad.

Jordgubbssemifreddo
Jordgubbssemifreddo
4-6 port
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl florsocker
ca 1 liter jordgubbar + till garnering
½ påse maränger
Gör så här:
Dela upp äggen, vitor i en bunke och gulor i en.
Häll upp grädden i en egen bunke.
Mixa jodgubbarna grovt, det ska fortfarande vara bitar kvar.
Vispa äggvitorna till skum.
Tillsätt ½ dl florsocker och vispa en stund till.
Vispa sedan äggulorna.
Tillsätt ½ dl florsocker och vispa det fluffigt.
Vispa grädden fluffig, ej för mycket.
Häll ner äggulesmeten i grädden och vänd runt.
Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna.
Rör ner lite drygt hälften av jordgubbarna och marängerna (krossa de ev lite med händerna).
Vänd försiktigt runt. (Det ska vara lite slarvigt.)
Häll upp smeten i en form och klicka på resten av jordgubbsmixet och dra lite med en sked ovanpå.
Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.
Låt formen stå framme en liten stund innan servering så den mjuknar något.

Kycklingfilé med salsa
Kycklingfilé med salsa
4 port
Du behöver:
4 kycklingfiléer
2-3 dl crème fraiche (lätt fungerar bra)
2-3 dl salsa, medium (rekommenderar stark om man vill ha mer smak)
Gör så här:
Smörj en ugnsfast form.
Lägg kycklingfiléerna i form.
Rör ihop crème fraiche och salsa.
Bred blandningen över filéerna.
Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 25 min.
Servera med pressad potatis, couscous eller ris och grönsallad

Matsedel v.39
Måndag: Kycklingköttbullar och makaroner
Tisdag: Kasslergryta och ris
Onsdag: Lax i pestosås och potatis
Torsdag: Köttfärssås och spagetti
Fredag: Tapenadefilé och pressad potatis
Lördag: Pastasås med kantareller
http://andreanordling.blogg.se/2011/september/pastasas-med-kantareller.html
Söndag: Kalops och potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/april/kottgryta-kalops.html
Kyckling med mango chutney
Kyckling med mango chutney
4 personer.
Du behöver:
4 kyckling filéer
1-2 paprikor (valfri färg)
1 rödlök
2½ dl Matlagningsgrädde
3-4 msk Mangochutney
1-2 tsk Sambal oelek
Salt
peppar
Gör så här
Strimla paprikan och löken.
Strimla kyckling.
Stek kycklingen tillsammans paprika och rödlök.
Salta och peppra.
Tillsätt matlagningsgrädde.
Blanda i mangochutney och sambal oelek (smaka av efter eget tycke)
Smaka av med salt och peppar.
Låt det puttar några minuter.
Servera med ris eller couscous och sallad.
Fiskgratäng med fetaost
Fiskgratäng med fetaost
4 port
Du behöver:
600-800 gram fisk
150 gram fetaost
2 dl crème fraiche: tomat & basilika
(använder du 800g fick använd 4 dl crème fraiche)
2-3 tsk oregano
1 krm peppar
½ tsk salt
Gör så här:
Smörj en ugnsform.
Lägg i den tinade fisken.
Krydda med salt, peppar och oregano.
Smula över fetaosten.
Bred över crème fraichen.
Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter på 225 grader.
Servera med potatis eller ris och sallad.
Super enket och mycket gott:)
Det blir en tusch av pizzasmak

Matsedel v.38
Torsdag: Stuvademackaroner och korv
Fredag: Förrätt: Musselsoppa
Matsedel v.37
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/korvstroganoff.html
Tisdag: Kyckling i ostsås och ris
Torsdag: Halvgregiskfiskgratäng och potatis
Fredag: Tacos
Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter
Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter
4 Port
Du behöver:
4 st. morötter ca 200-400g
1 st. gul lök
2 st. vitlöksklyftor
500 krossade tomater
1 st. grönsaksbuljongtärning eller fond (1 tärning motsvarar 1 ½ msk fond)
4 port färsk pasta (fettuccine)
1-2 dl mellangrädde, går bra med 4 % också.
Salt och peppar
120 g kalkon i skivor, smörgåspålägg (för att få det lite mer matigt använde jag 300g kalkon)
Till servering:
125 g mozzarella
100 g valnötskärnor
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i oljan.
Rör ner morötterna.
Tillsätt tomaterna och buljongtärning eller fond. Sjud såsen ca 15 minuter.
Strimla kalkonen,
Rör ner grädden i såsen och smaka av med salt och peppar. Sjud ytterligare ca 5 minuter.
Rör ner kalkonen i såsen och låt det bli varmt.
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Servera såsen till pastan och toppa med bitar av mozzarella och hackade valnötter.
Matsedel v. 36
http://andreanordling.blogg.se/2012/february/kassler-med-champinjontacke.html
Tisdag: Kycklinggratäng med vitlök och pasta
http://andreanordling.blogg.se/2012/may/kycklinggratang-med-vitlok.html
Onsdag: Lax med cream cheese och potatis
Torsdag: Pasta med kalkon, mozzarella och valnötter
Fredag: Fläskfilé med klyftpotatis och bea
Söndag: Mormors köttfärslimpa och potatis