Söndag v.43
Söndag:
Tacobiffar med potatis och sallad.
Betyg: 5/5
6 biffar = 100g st
Du behöver:
250g Köttfärs
2 msk Ströbröd
½ dl Vatten
1 Ägg
½ Gul lök
1 Påse tacokrydda
Gör så här.
Låt ströbrödet svälla i vattnet 5-10 minuter.
Blanda sedan ihop alla ingredienserna.
Forma köttfärsröran till biffar.
Stek dem i smör 4-5 minuter på vardera sida. (ej för hög värme)
Salladsdressing
Du behöver:
Majonäs
Vitvins vinäger
Socker
Peppar
(Grönsaks krydda)
Gör så här:
Blanda samman alla ingredienserna i salladen efter smak.
Rör om och låt stå svalt en stund.
Ett tips: Ta lite vinäger och smaka av.
Servera med potatis, lingonsylt och sallad

Fredag v.43
Fredag:
Räksås med pasta
Betyg: 5/5
2 port
Du behöver: 500g räkor (rekomenderar lite mer)
2 Vitlöksklyftor
Olivolja
Spagetti
1 dl Vitlöks creme fraiche
2½ dl Matlagningsgrädde
Gör så här:
Skala räkorna.
Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor eller pressa.
Blanda ihop räkorna med vitlöken och olivolja.
Koka spagettin.
Häll matlagningsgrädden och creme fraichen i en stekpanna och hetta upp.
När pastan är klar lägg i räkorna i såsen. (Räkorna får inte ligga i för länge)
Och häll upp pastan på tallrikarna och häll sedan räksåsen på.
Servera.

Torsdag v.43
Torsdag:
Snabb kycklinglasagne med spenat.
Betyg: 4/5 pga för lite sås
4 port
Du behöver:
2 Paket färska lasagneplattor (använde torkade)
1 msk Smör
1 Grilladkyckling (använde kycklingfile som jag stekte)
100g färsk spinat (använde fyrst)
Vitlök
Salt
Peppar
50g finriven parmesanost
Béchamelsås:
50g smör
½ dl Mjöl
5 dl Mjölk
Salt
Peppar
(Rekomenderar att minst göra dubbelsats av såsen. Det blev alldeles för lite)
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Rensa den färdigrillade kycklingen och dela den i mindre bitar.
Sås:
Smält smöret.
Fräs mjölet i smöret till det är gyllenbrunt.
Tillsätt mjölken, lite i taget under omrörning.
Låt koka under omrörning i några minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Smörj en lasagneform med smör
Lägg lite sås i botten av formen
Lägg sedan på lasageplattor.
Lägg kycklingbitar och spenat på lasagneplattorna och avsluta med ett nytt lager sås.
Pressa på vitlök.
Upprepa detta mönster.
Det översta lagret ska endast bestå av såsen och riven parmesanost.
Grädda i mitten av ugnen 12-15 minuter
Onsdag v.43
Onsdag:
Kasslergratäng
Betyg: 5/5
4-5 port
Du behöver:
300g Djupfryst broccoli
500g Kassler
Svartpeppar
3 msk strimlad färsk basilika (använde finhackad och fryst)
3 dl Vispgrädde
4 msk Tomatpuré
1 msk Torkad oregano
1dl Riven mozzarella (jag använde endast färdigriven ost)
1 dl Riven grivé
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccolin lätt och låt den rinna av.
Lägg broccolin i botten i en smord ungsform.
Skär kasslern i tunna skivor och lägg dem ovanpå broccolin.
Krydda med peppar och basilika.
Visspa grädden till ett lätt skum, blanda i tomatpuré och oregano.
Fördela balndningen över kasslern och broccolin.
Strö över osten.
Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färga, ca 15 minuter.
Servera med ris eller potatis

Tisdag v.43
Recept
Tisdag:
Lax med kokos och lime sås
Betyg: 5/5
4 port
Du behöver:
500g skin och benfri laxfilé (använde färdiga portions bitar)
2 dl Kokosmjölk
1 msk färskpressad lime + 1 tsk finrivet limeskal
2 msk finskuren gräslök
rapsolja
salt
peppar
Jag gör dubbel satts på såsen. Det blir inte så mycket sås annars. Så jag använder 4 dl kokosmjölk och 2 st lime som jag pressar.
Gör så här:
Krydda laxen med salt och peppar.
Stek laxen i olja till de får en fin färg och är knapt genomstekta.
Ta upp laxen från stekpannan och håll den varm.
Häll kokosmjölken i stekpannan.
Smaksätt med den pressade limen,limeskalen, salt och peppar.
Hetta upp skyn, låt den inte koka.
Tillsätt gränlöken.
Häll skyn över laxen.
Servera med ris och limeklyftor.
Måndag v.43
Måndag:
Makaroner och korv
Betyg: 5/5
Du behöver:
Falukorv
Makaroner
Gör så här:
Skär korven i skivor och stek.
Koka makaronerna enligt beskriveninen på förpackningen.
Servera med Ketchup och senap.
Söndag v.42
Söndag
Karre med klyftpotatis och svampsås
Betyg: 5/5
Du behöver:
Karre
Olja
Salt
Peppar
Potatis
Sås:
25g Smör
2msk mjöl
4dl kallt vatten
½ buljongtärning eller samma mängd fond
2 msk mjölk
Torkade kantareller
Soja
Gör så här:
Börja med att olja in ungsplåten med antingen raps eller olivolja.
Ta sedan fram potatisen och klyv dessa i mitten, lägg dom på ungsplåten och salta med flingsalt.
Om du har mycket kött att steka så börjar du nu med att
hälla i lite oliv eller rapsolja i pannan och stek för glatta livet(krydda efter eget behag).
Har du lite kött att steka så in med potatisen på engång i ugnen på cirkus 225 grader tills dessa är klara.
När du lägger i sista bitarna kött i pannan kan det vara till fördel att börja med såsen.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt allt flytande och låt koka upp. När det börjar koka upp, tillsätt kantarellerna och
låt koka i cikrus 3 minuter.
Sådär, nu har ni en pang måltid.
Bon apétit
// David

Lördag v.42
Lördag:
Stekt kyckling med rist och bearnaisesås
Betyg: 5/5
Du behöver:
Kycklingfilée
Smör
Grillkrydda
Ris
Bearnaisesås
Gör så här:
Skär kycklingen i bitar.
Stek i lite smör och krydda med grillgrydda.
Koka riset enligt beskrivnigen på förpakningen.
Tillaga såsen enligt beskrivningen på förpakningen.

Fredag v.42
Fredag
Fylld lövbiff med pressad potatis
Betyg: 5/5
2 port
Du behöver:
Lövbiff
Creme Bonjour (vanfri smak)
(Jag använde två olika smaker. Vitlök och dill & gräslök 100g vardera)
Sås:
100g Creme bonjour (valfri smak)
2dl Creme fraiche
Mjölk
Gör så här:
Lägg ut lövbiffen.
Klicka på önskad mängd creme bonjour.
Rulla ihop och stek.
(För att de ska hålla ihop bättre man man använda tandpetare)
Sås:
Gör såsen i stekpannan som du stekte rullarna i.
Blanda i creme bonjour, creme farichen och lite mjölk.
(Mjölken använde jag istället för grädde och för att få mer sås.)
Servera med pressad potatis och grönsaker.

Torsdag v.42
Torsdag:
Betyg: 3/5
4 port
Du behöver:
3-4 Paket bacon
1 Gul lök
3 Ägg
2 msk Mjölk
Parmesanost till servering
Persilja till servering
Salt
Peppar
Spagetti
Gör så här:
Koka spagettin.
Skala och hacka löken.
Klipp ner baconen i en stekpanna tillsätt löken, stek tills löken är gyllenbrun.
Vispa ihop äggen och mjölken i en bunke.
Blanda ihop baconen med pastan och häll över äggblandningen.
Servera med parmesanost, persilja och en rå äggula.
Missade att ta en bild idag.
Var kvar länge i skolan och hockeyn väntade.
Så jag skyller på det:)
Onsdag v.42
Onsdag:
Enchiladas
4 port
Du behöver:
400g Köttfärs
1 påse Santa Maria fajitakrydda (jag använde taco kyrdda)
1½ burk Creme fraich, paprika och chili smak (jag använde naturell och kryddade med paprikapulver)
½ burk Taco salsa valfri styrka
1 Röd lök (jag använde gul gick lika bra)
½ Paprika
Mjuka tortillasbörd
Riven ost
Tomater till garnering
Gör så här:
Stek köttfärsen.
Häll i salsan, creme fraichen och kryddpåsen.
Finhacka löken och paprikan och blanda ner i köttfärsen.
Lägg köttfärsblandningen på tortillabördet och rulla ihop.
Lägg rullarna i en ugnsform.
Strö över ost. (kan garnera med tomater)
Ställ in i ugnen på 225 garder i 5 minuter, så att osten smälter.
Servera med en god sallad.

Önskemål
Kyckling fylld med mozzrella, salami och pesto
Du behöver:
Kycklingefiléer
Peste
Mozzarella (tips använd den avlånga mozzarellan)
Salami (tips salami Milano)
Olivolja
Sås:
1 burk soltorkade tomater
Några skedar pesto
Lite matlagninsggrädde
Lite matlagningsvin
Parmesanost
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär ett snitt i varje filé.
Bred på ett lager pesto , 2 skivor mozzarella och 2 skivor salami.
Tryck ihop kycklingfiléerna lite lätt och häll lite olivolja över.
Salta och peppra.
Lägg upp kycklingfiléerna i en ugnsfast form eller i långpanna.
Ställ in i ugnen på 175 grader, ca 35 min.
Kolla ordentligt att kycklingen inte är röd inuti innan du tar ut den!
Medan kycklingen är i ugnen kokar du pastan som du blandar med såsen.
Sås
Gör så här:
Skär de soltorkade tomaterna i minde bitar.
Stek dom i en pannan i sin egen inläggningsolja.
Blanda ner de övriga ingredienserna i en kastrull, koka upp. (mängden av ingredienserna väljer man själv beroende på smak och såsmängd)
Smaka av. (Tycker du att såsen är för lös red den, tänk på att spagettin suger upp såsen så gör den inte för grämig)
Blanda ner såsen i pastan. (pasta sort väljer du själv.)
Servera med smörstekt sparris och parmesanost.
Foto: Maria Nordling
Måndag v 42
Recept
Måndag:
Panerad torsk med potatis, hollandaisesås och morrötter
4 port
Du behöver:
Potatis
4 Torskfileér
1 Ägg
Ströbröd
Salt
Morötter
Gör så här:
Koka potatisen.
Knäck ett ägg i en djup tallrik och rör om.
Häll upp ströbröd på en annan tallrik och salt, rör om.
Vänd den tinade torsken först i ägget och sedan i ströbrödet.
Stek den panerade torsken några minuter på vardera sida.
Tillaga såsen efter beskeriveningen på förpackningen.
Servera med rivna morrötter.
Matsedel vecka 42
Måndag:
Panerad torsk med koktpotatis och sås
Tisdag:
Hamburgare
Onsdag:
Enchiladas
Torsdag:
Carbonara
Fredag:
Fylld lövbiff med pressadpotatis och sås
Lördag:
Kyckling, ris och sås
Söndag:
Karre med klyftpotatis och sås
Recepten lägger jag upp efter att maträtten lagats. Tänkte att det är roligare att få en bild också på hur maträtten ser ut.
Matsedel vecka 41
Baconsås med brocoli och pasta
Tisdag
Fiskpinnar, mos och sås
Onsdag
Kycklinggratäng med ädelostsås
Torsdag
Biffar, potatis och brunsås
Fredag
Tacos
Lördag
Karre, pommes och bearnaisesås
Söndag
Sallad med räkor
Recept
Måndag
4 port
Du behöber:
4 paket bacon
2 burkar vitlökscreme fraiche
1½-2½ dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Stek baconen (ej kanper stek)
Blanda i creme fracihen och matlagningsgrädden
Koka upp
Red såsen om det önskas en krämigare sås.
Servera med pasta och en god sallad.
Tisdag
2 port
Du behöver:
Findus finskpinnar (eller vilket märke som önskas)
4 potatisar
valfri sås (rekomenderar fisk och dillsås eller remouladsås)
Mjölk
Smör
1 Ägg
Kryddor
Gör så här:
Steg fiskpinnarna enligt beskrvingen på förpakningen
Koka potatisen
Tillaga såsen
När potatisen är kokt, ta av från plattan
Häll i mjölk och smör efter önskad konsistens. Vispa ihop (mängden mjölk avgör tjockleken på mosen. Häll i lite i taget)
Till sätt sedan en ägggula och rörom.
Smaksätt med önskade kryddor.
Servera med rivna morrötter.
Onsdag
4 port
Du behöver:
4 Kycklingfileer
salt och peppar
150g ädelost (gärna kvibille gräddädel)
1 burk creme fraiche
4 msk hakad persilja
2½ dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Krydda kycklingarna väl och bryn dem väl runt om. Lägg över i ugnsfast form.
Mosa osten och blanda med creme fraichen och persiljan.
Klicka röran på filéerna. Häll grädden runt om.
Sätt in i ugnen, ca 20-25 min. Kontrollera så att kycklingen klar.
Servera med ris, pasta eller klyftpotatis.
Torsdag
Biffar 6st
Du behöver:
250 g Köttfärs
2 msk Ströbröd
½ dl Vatten
¾ tsk Salt
½ krm Svartpeppar
1 Ägg
½ Gul lök, finhackad
Gör så här:
Låt ströbrödet svälla i vattnet 5-10 minuter.
Blanda sedan samman ingredienserna.
Smaksätt med valfri smak. ( Jag använde grillkrydda)
Forma färsen till biffar.
Stek biffarna i margarin på inte inte allt för stark värme, ca 4-5 minuter på vardera sida
Sås 4 port
50 g Smör
2 msk Mjöl
4 dl Kallt vatten
2-3 msk grädde
1-2 tsk Soja
½ buljong
Gör så här:
Smölt smöret så det blir gyllenbrunt
Strö över mjölet och rör om
Tillsätt vätskan och koka upp
Tillsätt buljongtärningen, soja och salt
Servera med koktpotatis och lingonslyt.
Hej allesammans!
Jag har nu skaffat mig en blogg för att dela med mig av recept av olika slag.
Jag och min sambo gör varje vecka en veckomatsedel. Den kommer jag att dela med mig av och tillhörande recept.
Tips på mat är aldrig fel att få.