Kycklinggratäng med vitlök

Kycklinggratäng med vitlök

4 port

Du behöver:

6 st. kycklingfiléer (ca 600-800 g)
2 pkt bacon (280 g)
salt
svartpeppar
5 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 - 2 dl riven parmesanost
2 - 3 msk Thai Sweet Chili sås
2 stora vitlöksklyftor
3 - 4 msk kycklingfond

 

Gör så här:

Skär filén i strimlor.
Skär baconen i bitar.
Stek kycklingen och baconen.

Salta och peppra.

Blanda ihop: Crème fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond.

Lägg kycklingen och baconen i en ugnsfast form.

Häll över blandningen.

Tillaga i ugnen ca 10-15 min i 225 grader.

Servera med sallad och bulgur, couscous eller ris.

 

Går snabbt att göra och går även att förbereda dagen innnan.


Matsedel v. 22

Måndag: Kycklinggratäng med vitlök

Tisdag: Korv och makaroner

Onsdag: Hemma gjorda hamburgare

Torsdag: Stekt kyckling med pommes och bessås

Fredag: Bortbjudna

Lördag: Svärmorsmat

Söndag: Ö-vik
Åker till Örnsköldsvik under sommaren.
Kommer ändå att lägga upp recept lite nu och då.

Tunnbrödkorg

Tunnbrödkorg
4 port

Du behöver:
400 g skagenröra
2 dl crème fraiche
Sallad
ca 500 g oskalade räkor
1 st. citron
4 st. tunnbrödkorgar

Gör så här:
Skala räkorna
Blanda skagenröran med lite crème fraiche i taget (smaka av).
Man gör det för att få en mildare smak på skagenröran.
Lägg ett salladblad i tunnbrödkorgen.
Fyll sedan tunnbrökorgen med skagenröran.
Lägg räkorna på.
Garnera med citron.

Korvstroganoff

Korvstroganoff
4 port

Du behöver:
Ca 800 g falukorv
2 st. gula lökar
3-4 msk tomatpuré
2-3 dl grädde (4 % fungerar utmärkt om det önskas)
smör
Salt
Peppar

Gör så här:
Skär korven i strimlor eller bitar.
Skala och finhacka löken.
Bryn korven och löken i smör i en stekpanna.
Till sätt tomatpurén och rör om.
Häll sedan i grädden.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och sallad.
Jag har tyvärr ingen bild i nuläget.

Matsedel v.21

Måndag: Korvstroganoff och ris

Tisdag: Vitlöksstekta kycklingfiléer med couscous
http://andreanordling.blogg.se/2012/april/vitloksstekta-kycklingfileer-med-couscous.html

Onsdag: Kassler med champinjontäcke
http://andreanordling.blogg.se/2012/february/kassler-med-champinjontacke.html

Torsdag: Keso och tomatbiffar med potatis
http://andreanordling.blogg.se/2012/february/keso-och-tomat-biffar.html

Fredag: Fläskkotletter med pressad potatis

Lördag: Grilla kycking

Söndag: Lasagne
http://andreanordling.blogg.se/2010/december/torsdag-v-49.html

Matsedel v.20

Måndag: Kebabgryta med sallad

Tisdag: Lax med philadelphiaost täcke och broccoli

Onsdag: Hemma gjorda hamburgare

Torsdag: Grillad fläskfile med klyftpotatis och rotgrönsaker

Fredag: Förrätt: Tumbrökorg med skagenröra och räkor
Huvudrätt: Planka
Efterrtätt: Glassbomb

Lördag: Huvudrätt: Paella
Efterrtätt: Nutella glasstårta med maräng

Söndag: Pizza

Ugnsomelett med kantarellstuvning

Ugnsomelett med kantarellstuvning

 

ca 4 port

 

Du behöver:

 

Omelett

6 dl mjölk

1½ msk vetemjöl

5 st. ägg

½-1 tsk salt

 

Stuvning

Torkade kantareller

50 g smör

3 msk vetemjöl

Mjölk

Vatten

Salt

Vitpeppar

 

Gör så här:


Omelett
 

Vispa ihop mjölet med ca 1 dl mjölk.

Koka upp resten av mjölken.

Ta kastrullen åt sidan och vispa ner mjölblandningen.

(Vispa noga så inga klumpar bildas.)

Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt det koka upp på nytt.

Ställ därefter kastrullen åt sidan för att svalna.

När mjölken svalnat vispar man ner ett ägg i taget och salt.

 

Tillaga i ugnen ca 25 min i 200 grader.

Stick försiktigt med en gaffel för att kolla om den stannat = klar.

 

Stuvning 

Smält smöret i en kastrull.

Strö över mjölet.

Späd med mjölk och vatten till önskad konsistens.

(jag använde 2 dl mjölk och 2 dl vatten).

Smaka av med salt och vitpeppar.

Låt stuvningen få sjuda i minst 5 min

Häll den sedan över den färdiga omeletten.

 

Servera


Kycklinggratäng med chilisås

Kycklinggratäng med chilisås

 

4-5 port


Du behöver:

Smör
1 kg kycklingfilé
1 paprika, valfri färg
Salt
Peppar
1 liten purjolök
1 stor vitlöksklyfta

Sås:
5 dl grädde
4 msk chilisås
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 krm-½ tsk sambal oelek
Salt

Garnering:
Ca 2 dl riven ost

 

Gör så här:

Skär kycklingen i bitar.

Bryn de i smör, krydda och ställ åt sidan.
Skär purjolöken i tunna skivor.

Tärna paprikan.

Skiva vitlöken.
Fräs purjo, paprika och vitlök i smör utan att det tar färg.
Koka ihop grädde, chilisås, fond, sambal oelek och smaka av.

(Gör såsen så stark som du vill ha den.)
Smörj en gratängform.

Lägg purjo, paprika och vitlök i botten av formen.
Fördela kycklingen över grönsakerna.

Häll över såsen och garnera med riven ost.

Gratinera i mitten av ugnen, 225º, i ca 20 minuter.


Servera med pasta eller ris och en sallad.



Enkel fisk i form

Enkel fisk i form

2-3port


Du behöver:

400 g torsk

2 ½ dl valfri grädde

2 msk tomatpuré

½ dl ketchup

1 msk hummerfond

1-2 nyper hackad dill

1 tsk dillfrön

Salt

peppar

 

Gör så här:

Smörj in en ugnsfast form.

Skär den halvfrusna torsken i skivor.

Lägg fisken i formen.

Krydda fisken med salt och peppar.

Blanda ihop de övriga ingredienserna.

Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.

Tillaga i ugnen ca 20-25 minuter i 225 grader.

 

Servera med potatis och sallad.

 

Näringsinnehåll per 100 g (Enkel fisk i form, ca)

Kcal: 83 g
Protein: 9,6 g
Fett: 2,7 g
Kolhydrater: 4,9 g



Proteinpannkaka med keso och banan

Proteinpannkaka med keso och banan

1 port


Du behöver:
1,25 dl Havregryn (fiber fungerar bra)
1 st. Äggula
4 st. Äggvitor
1,5 dl Proteinpulver  (Ex. Vanilj, Kokos, Choklad, eller blåbär)
1 kryddmått Salt
3 msk Keso 1,5%
1 tsk Vaniljsocker
Cirka 5 st. Valnötter
1 banan


Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke
Mixa smeten med en mixerstav
Stek pannkakorna i rapsolja pensla stekpannan med olja mellan pannkakorna
Stek ca 45sek på varje sida

Näringsinnehåll per 100 g (ca)
Kcal: 154
Protein: 16 g
Kolhydrat: 10 g
Fett: 4 g


Matsedel v.19

Måndag: Proteinpannkaka med keso och banan

Tisdag: Färskkyckling med ädelostsås och sallad

Onsdag: Snabb fisk i ugn

Torsdag: Ugns omelett

Fredag: Kycklinggratäng med chilisås och sallad

Lördag:

Söndag: Karré i ugn med sallad


Pulled pork

Pulled pork

4-6 port

 

Du behöver:

1,5 kg skinkstek, hel karré eller hel kotlettrad

 

Marinad

½ dl rapsolja

½ dl ketchup

4 vitlöksklyftor

2 msk råsocker

1 msk balsamvinäger

1 msk soja

1 msk sambal oelek

1½ msk american steakhouse krydda

1 msk svartpeppar

1 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

2 krm kajennpeppar

1 tsk salt

 

Gör så här:

Blanda allt till marinaden. (Byt ut kryddor du inte gillar eller ta vad du har hemma.)

Placera köttet i en ugnsform. (Ej allt för stor.)

Häll marinaden över köttet och vänd runt så marinaden täcker köttet helt.

Häll lite vatten runt steken så att det täcker botten på formen.

Täck sedan köttet med bakplåtspapper.

Tillaga i 120 grader i 6-8 timmar.

Ta ut och vänd köttet någon gång.

Om det blir torrt i formen tillsätt mer vatten. (Det ska vara ganska mycket sky.)

 

(Köttet är klart när det faller sönder om man petar med en gaffel. )

Lägg köttet på en skärbräda och dra isär det med hjälp av 2 gafflar.

Lägg det sedan i en ny form/skål och häll över skyn och blanda runt.

Smaka av så köttet blir lagom kryddigt.(All sky kanske inte behövs)

 

Servera som fyllning i tortillabröd med grönsaker, tacosås, vitlökssås, avokado och fetaost.


Mycket enkelt.
Det sköter sig själv men det tar 6-8 timmar.



Kebabgryta

Kebabgryta

6 port


Du behöver:
3 msk smör att bryna och steka i
1 st. lök gul
1 Kilo kebab (stekfärdiga köttfärsflarn)
1½ dl purjolök
7 dl grädde
2 msk tomatpuré
¾ dl chilisauce
1 st. köttbuljongtärning
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar

Redning
1 dl vatten
2 msk vetemjöl


Gör så här
Skala och hacka löken.
Finhacka purjolöken.
Bryn det i lite smör.
Lägg över i en större gryta.
Stek kebabköttet i lite smör. (stek lite i taget och lägg över i grytan)
Tillsätt grädden och resten av ingredienserna (utom redningen).
Låt puttra en stund (ca 5 minuter).
Vispa ihop redningen och tillsätt den under omrörning.
Låt puttra några minuter, rör då och då.

Servera med ris och sallad.

Näringsinnehåll per 100 g (Kebabgryta)

Kcal: 188 g
Protein: 8.1  g
Fett: 14.5 g
Kolhydrater: 6.8 g


Fiskgryta

Fiskgryta

2 port

Nyttig, billig, snabb, enkel och god

 

Du behöver:

400 g fisk
½ fiskbuljongtärning
Citronpeppar
Fryst eller färsk dill
Vatten
ca 2 dl grädde (valfri fetthalt)

 

Gör så här:

Dela den halvfrusna fisken i kuber

Häll vatten i en stekpanna. (Tänk att fiskbitarna nästan ska bli täckta.
Tillsätt fiskbuljongen, citronpeppar och dill efter behag i vattnet.

Värm detta något.

Lägg i fiskbitarna.

Låt det puttra tills fisken nästan är klar, ca 5-10 min beroende på storlek.

Tillsätt grädde efter behag och låt puttra en stund.

 

Önskar man en tjockare sås red den eller ta bort lite vätska innan grädden hälls i.

Serverings tips:

Kokt potatis

Potatismos

Couscous

Bulgur

Kokta morötter

Gröna ärtor

 

Näringsinnehåll per 100g (Fiskgrytan)

Kcal: 86 g

Protein: 7.9 g

Fett: 6 g

Kolhydrater: 0.8 g


Matsedel v.18

Måndag: Grillade fläskkotletter, sallad och svampsås

Tisdag: Fiskgryta

Onsdag: Kebabgryta med couscous

Torsdag: Keso och tomatbiffar

Fredag: Kycklinggratäng och sallad

Lördag: Pulled Pork med sallad

Söndag: Grillad fläskfilé med Bea-sås

Mormors sniglar

Mormors sniglar

4 port

Du behöver:
1 burk sniglar (ca 24 st.)
200 g smör
3 st. vitlöksklyftor
1 st. schalottenlök
2 msk hackad persilja
½ tsk salt
1 krm peppar
½ krm kajennpeppar
3-4 droppar citronsaft
Grovt salt

Gör så här:
Hacka vitlöken och schalottenlöken fint.
Blanda smöret med alla ingredienser förutom sniglarna och det grova saltet.
Skölj 24 stycken snigelskal eller använd snigelformar.
Stoppa ner sniglarna i skalen/formarna.
Täck sniglarna med smöret.
Täck en ugnsfastform med grovsaltet eller lägg det på sigelfaten.
Lägg snigelskalen/singlarna i saltet.
Tillaga i ugnen 5-10 minuter tills smöret bubblar på 250 grader.
Servera genast.

Servera med vitt bröd till exempel baugett.


Tillagade sniglar


Snigelskal och snigelfat.

Risgrynspannacotta


Du behöver:
1 paket färdig risgrynsgröt (500 g)
3 msk florsocker
2 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
2 gelatinblad

Till servering
Hinnfria apelsinklyftor eller
hallonsylt
rostade mandelspån
kanel

Jag tog sylt och mandelspån.

Gör så här:
Blanda gröt, florsocker, yoghurt och urskrapade vaniljfrön.
Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i ca 5 min.
Smält gelatinet på väldigt svag värme i en liten kastrull.
Blanda ner lite av grötblandningen.
Vänd ner gelatinblandningen i gröten.
Häll upp i glas eller koppar.
Låt stelna i kylen i minst 4 timmar.

Toppa pannacottan med något av exemplen.
Strö över mandelspån och pudra på kanel.

Recept: marianordling


RSS 2.0